Strokovnjaki si prizadevajo, da bi čim hitreje razvili zdravilo za novi koronavirus (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Strokovnjaki si prizadevajo, da bi čim hitreje razvili zdravilo za novi koronavirus (fotografija je simbolična). Foto: EPA

"Namen mednarodne študije Solidarity Trial (Preizkus solidarnosti) je pridobiti veliko količino podatkov, na podlagi katerih bomo ugotovili, katero zdravljenje je najučinkovitejše," je pojasnil Tedros. "Več manjših preizkusov z različnimi metodami nam morda ne bo dalo jasne informacije o tem, kateri načini zdravljenja pomagajo reševati življenja," je dodal.

Sodelovanje v projektu je potrdilo že več držav, med drugim Kanada, Francija, Iran, Norveška, Španija, Švica in Tajska, še več naj bi se jih pridružilo.

"Ta virus predstavlja grožnjo, kot je še ni bilo. Vendar pa je to tudi priložnost, kot je še ni bilo, za enoten boj proti skupnemu sovražniku ‒ sovražniku človeštva," je poudaril generalni direktor WHO-ja.

Kitajska: Japonsko zdravilo za gripo učinkuje

Kitajski strokovnjaki pa so sporočili, da je bilo japonsko zdravilo favipiravir, ki ga na Japonskem uporabljajo za zdravljenje novih tipov gripe, učinkovito pri okuženih z novim koronavirusom.

Favipiravir, ki ga je razvila podružnica Fujifilma, se je v kliničnih preizkusih pri obolelih v Vuhanu in Šenzenu, v katerih je sodelovalo 340 ljudi, pokazal kot učinkovito zdravilo, poročanje japonskih medijev povzema Guardian.

Džang Šinmin, uradnik na kitajskem ministrstvu za znanost in tehnologijo, je dejal, da dozdajšnje klinično testiranje favipiravirja pri okuženih z novim koronavirusom kaže zelo obetavne izide. "Ima visoko stopnjo varnosti in je evidentno učinkovito pri zdravljenju," je povedal novinarjem.

Bolniki v Šenzenu, ki so jim dali favipiravir, so v povprečju po štirih dneh po potrditvi okužbe na testih postali negativni. V kontrolni skupini, torej tistih okuženih, ki niso prejeli zdravila, so bili testi v povprečju negativni po 11 dneh.

Rentgenska slika pljuč je tudi pokazala, da se je pri tistih, ki so bili zdravljeni z favipiravirjem, stanje izboljšalo pri 91 odstotkih bolnikov. Pri tistih, ki niso bili zdravljeni s tem zdravilom, se je stanje izboljšalo pri 62 odstotkih.

Sorodna novica Novi koronavirus lahko v zraku preživi nekaj ur, na površinah tudi več dni

V podjetju Fujifilm Toyama Chemical, kjer so favipiravir, znan tudi pod imenom avigan, razvili leta 2014, se na ta dognanja še niso odzvali. So pa na borzi njihove delnice močno poskočile.

Omenjeno zdravilo uporabljajo pri obolelih z novim koronavirusom tudi na Japonskem, in sicer izvajajo klinično študijo pri bolnikih z blagimi do srednje izraženimi simptomi. Japonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da zdravilo ni tako učinkovito pri bolnikih z resnimi simptomi. "Avigan smo dali 70 do 80 bolnikom, a zdi se, da zdravilo ni tako učinkovito, kadar je virus že tako razširjen oz. močan."

Do enakih izsledkov so prišli tudi v študijah, kjer so sodelovali bolniki z novim koronavirusom, ki so jim dali lopinavir/ritonavir, protiretrovirusno zdravilo, ki ga uporabljajo pri bolnikih z virusom HIV.

Japonska vlada je leta 2016 zagotovila zaloge favipiravirija, ko je izbruhnila ebola v Gvineji.

Da bi zdravilo lahko uporabljali širše pri zdravljenju bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, mora zeleno luč prižgati vlada. Kot piše Guardian, bi bilo to najhitreje možno maja. Toda če bodo zamujali izidi kliničnih testiranj, potem bo tudi vladna potrditev mogoča z zamikom, opozarja stroka.