V Papui Novi Gvineji ima le deset odstotkov prebivalcev dostop do spleta. Foto: Reuters
V Papui Novi Gvineji ima le deset odstotkov prebivalcev dostop do spleta. Foto: Reuters

Kot je sporočil tamkajšnji minister za komuniciranje Sam Basil, bo blokiran dostop do Facebooka oblastem omogočil, da izbrskajo in prepoznajo vse lažne profile, ki na omrežje objavljajo pornografske posnetke ter zavajajo z lažnimi informacijami. "Ne smemo dovoliti, da bi bilo v naši državi še mogoče zlorabljati Facebook. 'Čistka' bo omogočila, da se bodo na tem omrežju pojavljali le Papuanci s pravimi identitetami, ki stran uporabljajo odgovorno."

Vlada se je za zaprtje Facebooka za en mesec odločila, čeprav ima manj kot deset odstotkov izmed osmih milijonov prebivalcev sploh dostop do svetovnega spleta. Basil je že pred časom kritiziral Facebook, ker ni "omogočil nacionalnim vladam, da preveri njegove prednosti in slabosti" ter da ni svojih uporabnikov izobrazil o tveganjih in nevarnostih uporabe. Napovedal je še, da papuanska vlada razmišlja o postavitvi svojega družbenega omrežja, ki bi bilo na voljo le papuanskim državljanom, poroča Deutsche Welle.

Prepovedan v Iranu, Severni Koreji in na Kitajskem
Papua Nova Gvineja ni edina država, ki je omejila dostop do Facebooka. Marca je to omrežje in aplikacijo WhatsApp, ki je v lasti Facebooka, za tri dni blokirala Šrilanka, potem ko so se po omenjenih kanalih razširili pozivi k napadom na muslimane. Lani so v Indiji uvedli enomesečno prepoved uporabe vseh najbolj razširjenih družbenih omrežij. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
se je v zadnjih letih prav tako odločil za več omejitev omrežij. Države, ki v celoti in ves čas prepovedujejo uporabo Facebooka, pa so Kitajska, Iran in Severna Koreja.

Facebook je nedavno postal tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije in na izid ameriških volitev leta 2016.