Tedanja skupščina zavoda je že pred leti obravnavala zadevo.
Tedanja skupščina zavoda je že pred leti obravnavala zadevo. "Če pa bo kdo od članov sveta izpostavil to vprašanje, bo lahko znova obravnavano," je zagotovila predsednica sveta Zpiza Anka Tominšek. Foto: MMC RTV SLO

Nepravilnosti pri nakupu potrošnega materiala je Zpiz takrat sam ugotovil z notranjim nadzorom in s sumom kaznivega dejanja treh zaposlenih na zavodu seznanil pristojne organe. Sprejeli so tudi dodatne kontrolne mehanizme.

18 rolic papirja na dan na zaposlenega
Zadeva je torej na sodišču, tožilstvo pa osumljencem očita, da so s ponarejenimi računi in dobavnicami prikazovali lažno sliko o prodaji toaletnega papirja, toaletnih brisač in drugega blaga. Zpiz ni nikoli prejel tega blaga, temveč naj bi se denar stekal v žepe trem zaposlenim na Zpizu in trem osebam iz poslovne enote Mavrica na Wolfovi ulici v Ljubljani.

Zavod naj bi po poročanju Žurnala24 oškodovali za najmanj 532.000 evrov. Naročili so namreč toliko toaletnega materiala, da bi vsak delavec na Zpizu na dan lahko porabil kar 18 rolic toaletnega papirja.

Dva zaposlena sta bila prerazporejena
Eden od trojice zaposlenih na Zpizu je že pokojni, preostala dva pa sta še zaposlena, vendar sta bila prerazporejena na drugo delovno mesto, je za povedal vodja službe za stike z javnostjo Brane Kokot. "Sodna odločitev o storitvi morebitnega kaznivega dejanja še ni sprejeta, tako da je kakršen koli dodatni komentar zavoda nepotreben," so še dodali na zavodu.