Za deleža Mercatorja in Pivovarne Laško se bo potegovala tudi paradržavna Posebna družba za upravljanje. Foto: MMC RTV SLO
Za deleža Mercatorja in Pivovarne Laško se bo potegovala tudi paradržavna Posebna družba za upravljanje. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Delnica Mercatorja je danes vredna 154 evrov, delnica Pivovarne Laško pa 37 evrov. Foto: EPA
Državi spet diši Mercator

Država bo prek Kapitalske družbe oziroma Posebne družbe za upravljanje podala ponudbo za delež Mercatorja, morda pa tudi Pivovarne Laško, ki ju prodaja Nova Ljubljanska banka. Kot je znano, se je banka za to odločila, potem ko je Infond Holdingu, ker ta ni pravočasno vrnil 130 milijonov evrov vrednega posojila, zasegla deleža. Za nakup delnic bo Posebna družba za upravljanje najela posojilo, za katerega pa ne bo v celoti jamčil Kad.

Za nakup naj bi se zanimali tudi nekateri tuji investicijski skladi, kateri, pa za zdaj ostaja skrivnost. V medijih se med drugim omenjata tudi CVC Capital Partners in Bain Capital. Prednost bodo imeli tisti zainteresirani, ki bodo ponudili odkup obeh celotnih deležev, če se bo prijavilo več zainteresiranih, pa bodo na banki organizirali dražbo. Odpiranje ponudb naj bi bilo prihodnji teden. V NLB-ju postopka ne komentirajo, ker gre za cenovno zelo občutljivo transakcijo.

Leta 2005 za 30 odstotkov Mercatorja 180 milijonov evrov
Kot je znano, sta Kad in Sod leta 2005 Istrabenzu prodala 30 odstotkov Mercatorja po ceni 38.000 SIT (158,6 evra) za delnico. Celoten posel je bil takrat vreden nekaj manj kot 180 milijonov evrov. Danes se tečaj delnice Mercatorja giblje okoli 154 evrov, delnica Pivovarne Laško pa pri 37 evrih. Če bi delnice NLB-ju uspelo prodati po tržni ceni, bi bilo za Mercator treba odšteti skoraj 140 milijonov evrov, za Pivovarno Laško pa nekoliko več kot 35 milijonov evrov. Vendar pa banki deležev ni treba prodati po tržni ceni, ampak ju lahko proda tudi pod tržno, menijo poznavalci, saj ima posojilo dobro zavarovano.

Državi spet diši Mercator