Razstava v Piranu je kot regenerator identitete in ambienta med umetnostjo, modo in predstavami, na kateri se bo predstavilo sedem slovenskih in italijanskih avtoric. Razstava ponuja dinamičen dialog in preplet različnih likovnih zvrsti: fotografije, mode, performansa, videa in instalacije.

Na razstavi, ki bo na ogled do 27. junija, se bodo s svojimi deli predstavile Vanja Bučan, Petra Doljak, Urša Skumavc, Elena Fajt, Simona Semenič, Nada Žgank in Romina Dorigo. Gre sicer za zadnjega v sklopu festivala Maravee Dress in v sodelovanju z Umetniškim društvom Maravee iz Vidma, ki so v lanskem letu potekali na različnih lokacijah v Furlaniji – Julijski krajini, so še navedli v Obalnih galerijah Piran.

Klementina Golija: Iz cikla V(pogled), 2020. Foto: Mestna galerija Ptuj
Klementina Golija: Iz cikla V(pogled), 2020. Foto: Mestna galerija Ptuj

Na Ptuju na ogled dela Klementine Golija

V Miheličevi galeriji na Ptuju danes odpirajo pregledno razstavo del iz zadnjega desetletja slikarke Klementine Golija. Prepoznavna likovna tehnika njenega celotnega slikarskega opusa so kolaži ter pod- oziroma nadslikava form in oblik, ki so ujete v večplastni, likovno-vizualni jezik sodobne konceptualne umetnosti.

Umetnica je slikarstvo študirala na milanski akademiji Belle Arti di Brera, kjer je leta 1990 tudi diplomirala, magistrski študij grafike pa je zaključila na ljubljanski akademiji za likovno umetnost. Za njen nadaljnji umetniški razvoj so bila pomembna zlasti študijski bivanji v Bostonu in New Yorku ter dvomesečno bivanje v Parizu leta 1995.

Doslej je imela 121 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 300 skupinskih predstavitvah doma in v tujini, za svoje delo pa je prejela tudi 16 nacionalnih priznanj in eno mednarodno nagrado. Od leta 1990 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, bila je tudi pobudnica in dolgoletna predsednica Bienala mesta Kranj ter Bienala risbe in slike v prostoru Alpe Jadran.

V Kranju razstava sodobne kinetične keramike

Zavod Carnica danes med 16. in 20. uro v Layerjevi hiši, v Stolpu Škrlovec in na različnih drugih lokacijah v starem mestnem jedru Kranju odpira razstavo sodobne kinetične keramike nr kvadrat 2021, ki predstavlja raznolik nabor postavitev v prostoru, ki jih gradi predvsem glina v gibanju. Razstava bo na ogled do 18. maja.

V Kranju razstavljajo izbrani na odprtem pozivu Katarina Marov, Saša Ropač, Matej Strojan in Ana Kavčnik Jamnik. Na ogled bodo tudi dela študentov ALUO-ja Ane Ščuka, Anastasie Krivolapove, Lane Pastirk, Nike Hrovat, Pie Mršek, Tita Hofingerja, Urške Rendla, Veronike Lah, Nataše Ilec Kralj in Satye Pene. Ta je skupaj s Timotejem Roscem, Hano Tavčar in Ajdo Rep sodelovala tudi na študentski umetniški rezidenci pod mentorstvom Kristine Rutar in Marije Jenko.