Ljubljanska občina pozdravlja odločitev ustavnega sodišča glede gradnje kanalizacijskega kanala. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Ljubljanska občina pozdravlja odločitev ustavnega sodišča glede gradnje kanalizacijskega kanala. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Kot so zapisali, bo kohezijski projekt izboljšal kakovost bivanja prebivalcev Ljubljane, Medvod in Vodic. Na ljubljanski občini so v sporočilu za javnost spomnili, da je ustavno sodišče zavrglo tako ustavno pritožbo zoper sklep ljubljanskega mestnega sveta o ugotovitvi javne koristi pri gradnji povezovalnega kanala C0 kot tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa mestnega sveta o ugotovitvi že omenjene javne koristi.

"Ustavno sodišče nam je s to odločitvijo omogočilo nadaljevanje največjega kohezijskega projekta s področja varstva okolja v državi, in sicer odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika ljubljanskega polja, s katerim pomembno izboljšujemo kakovost bivanja meščanov občine Ljubljana ter prebivalcev Medvod in Vodic. Tako bomo generacijam, ki prihajajo za nami, zapustili zdravo in čisto okolje," so zapisali v odzivu.

Kot so še spomnili, bodo v prihodnjem letu dokončali urejanje kanalizacije na 261 ulicah na območju občine, in sicer bodo na javno kanalizacijo na novo priključili več kot 22.000 prebivalcev. "S tem bomo do leta 2022 priključenost na kanalizacijo na območju občine povečali na 98 odstotkov. Pred letom 2007 je bila priključenost na kanalizacijo 68-odstotna, do konca leta 2018 pa smo jo povečali na 88 odstotkov. S tem bomo ukinili 4500 greznic, iz katerih odpadna voda nenadzorovano prehaja v okolje, od tega 1900 v Medvodah in Vodicah," so dodali.

Janković: Nevarnosti ni

Kanal C0 sicer že dalj časa razburja del ljubljanske mestne opozicije in nekatere okoljevarstvene organizacije, ki menijo, da ogroža vir pitne vode za celotno prestolnico. Agencija RS za okolje (Arso) je prejšnji mesec občini naložila, da mora opraviti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje za vgradnjo kanalizacijskega kanala s kineto med Brodom in Črnučami. Župan Zoran Janković je v nedavnem intervjuju za STA izrazil pričakovanje, da bo mnenje pozitivno, ob tem pa zagotovil, da ni pogojev, da bi projekt onesnažil vodo.