Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Lah/Lutkovno gledališče Maribor

Celotna naložba v obnovo prostorov minoritskega samostana, kjer že sedmo leto uspešno deluje Lutkovno gledališče Maribor, je znašala nekaj več kot 14 milijonov evrov, pri čemer je 6,4 milijona evrov prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo sta prispevala ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.

Iz prve roke je pogled v preteklost in sedanjost kajpak uspešen, je prepričana tudi direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar, ki pravi, da so že takoj po obnovi lahko delovali na dveh prizoriščih, na velikem in malem odru, kar je znatno več, kot je bilo pred leti na voljo na Rotovškem trgu. Še pomembneje pa je, da je zdaj na voljo vse, kar prej ni bilo in kar je nujno potrebno za delo: delavnice, prostori za vaje, prostori za pedagoške aktivnosti in vsa pripadajoča infrastruktura, ki jo vsako (lutkovno) gledališče tudi potrebuje.

Nekateri dogodki pa se ob tem dogajajo še v pripadajoči cerkvi, ki je bila obnovljena pozneje, in tudi na letnem prizorišču, ki med drugim ponuja pravo podlago za organizacijo mednarodnega lutkovnega festivala in drugih dogodkov. Po besedah Klančnik Kocutarjeve so razmere za delo pravzaprav neprimerljive s preteklimi prostori. Zaradi kakovostnega dela v zadnjih sedmih letih, se lahko Maribor s svojim lutkovnim gledališčem postavi ob bok drugim evropskim državam. Kot poudarja Katarina Klančnik Kocutar, na zahodu "skoraj ni primera, da bi imelo lutkovno gledališče tako imenitne prostore, kot jih ima naše. Morda je le na vzhodu ponekod primer, da lutkovna gledališča domujejo v podobnih obnovljenih stavbah, vsekakor pa so gostujoči lutkarji vsi po vrsti prijetno presenečeni in navdušeni nad prostori Lutkovnega gledališča Maribor."

Klančnik Kocutarjeva ob tem posebej poudarja, da se sodelavci veselijo še zadnjega dejanja v sklopu obnove objektov, majhne hiške med samostanom in tržnico, kjer je načrtovana ureditev sanitarij, ki bodo služile tako prizorišču v cerkvi kot zunanjemu avditoriju. V sklopu te obnove bo po novem tudi infotočka. Pomembno je še omeniti, kot dodaja direktorica in umetniška vodja Katarina Klančnik Kocutar, da bo "z zaključkom celotne obnove objektov, ki ga bo zaokrožila dokončna ureditev vseh prisotnih prizorišč, ki bodo posledično postala bolj ločena in kjer bo mogoče posamezne projekte istočasno izpeljati, delo v Lutkovnem gledališču Maribor postalo veliko lažje kot doslej."

Uspešen projekt je celostna preureditev novih prostorov Lutkovnega gledališča Maribor tudi za Mestno občino Maribor. Kot pravi vodja Urada za kulturo in mladino pri MOM Daniel Sajko, je občina kot investitor zadovoljna, saj "je šlo za izjemno zahtevno investicijsko strukturo, in sicer na eni strani za obnovo starejšega samostanskega kompleksa, na drugi strani pa za vzpostavitev sodobne gledališke infrastrukture. Brez evropskih sredstev bi bilo ta projekt nemogoče izvesti, tako po projektni kot tudi po finančni plati."

Investicija je trajala kar nekaj let in seveda se pri tako velikih projektih dogaja tudi, da se pozneje pokaže kakšna pomanjkljivost pri sami izvedbi, ki pa je v garancijskih rokih po navadi odpravljena. Danes so po besedah Sajka tako zaposleni kot tudi gostje, lahko zadovoljni z zmogljivostjo obnovljenih prostorov.

Samo financiranje s strani Evropske unije je potekalo prek Evropskega sklada za regionalni razvoj. Daniel Sajko pravi, da so bila sredstva "izredno zapleteno dodeljena, tako prek regionalnih kot tudi letnih kvot. Ob tem so takrat obstajale še kvote za posamezne vsebine in prav zato je bilo v obdobju med letoma 2007 in 2013, ko so se najbolj črpala potreba evropska sredstva, res težko sestaviti nabor ustreznih projektov, ki so sploh lahko bili upravičeni do evropskega denarja."

Leto 2019 bo torej tisto, ko bo z evropskim denarjem podprta dolga pot do novih prostorov Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo v zgodovino zapisano kot zadnji kamen v mozaiku mariborske lutkovne zgodbe. Lutke torej uspešno nastopajo, plešejo in pojejo v Mariboru že sedem let in – kot vse kaže – bodo tudi v prihodnje imele pravi prostor za svoj pristan. Kdo ve, morda pa se katera vidna osebnost iz javnega življenja ali politike lahko v prihodnje namesto med občinstvom znajde tudi na odru med lutkami.