V brežiški občini so letos s pomočjo evropskih sredstev pripravili projekt Šport za zdravo starost. Foto: Goran Rovan
V brežiški občini so letos s pomočjo evropskih sredstev pripravili projekt Šport za zdravo starost. Foto: Goran Rovan
false
Obiskovalce so najbolj navdušili košarkarski akrobati Dunking Devils. Foto: Goran Rovan
false
V Športno-rekreativnem centru Grič so pridobili Street Workout Park. Foto: Goran Rovan
Šport za zdravo starost

Nosilka projekta Šport za zdravo starost je Občina Brežice, vanj pa je vključenih še šest projektnih partnerjev iz Hrvaške, Srbije in BiH-a in trije iz občine Brežice – Kajak kanu klub Čatež, ZPTM Brežice in Splošna bolnišnica Brežice. Projekt je že zaznamoval letošnje poletje v brežiški občini in se bo uradno končal konec aprila prihodnje leto. Ob koncu poletnih dejavnosti so v brežiškem mestnem jedru pripravili prireditev "Beactive - športna predstava sredi Brežic", v Športno-rekreativnem centru Grič pa so tudi uradno odprli Street Workout Park.

Športna predstava sredi Brežic je na brežiške ulice privabila več kot 500 športnikov in predvsem rekreativcev, ki so prikazali svoje dejavnosti. V pestrem sobotnem programu so obiskovalce najbolj navdušili košarkarski akrobati Dunking Devils, pa tudi demonstratorji BMX- in skateveščin. Mladi in tudi starejši so se lahko preizkusili tudi v Body Zorbingu, pripravili so turnir v ulični košarki, delavnico trebušnega plesa, najmlajši so se zabavali v cirkuški delavnici Cirkokroga, nastopile so mažoretke iz Dobove, svoje telesno pripravljenost pa so z vajami predstavili tudi udeleženci projekta Šport za zdravo starost, ki so se jim lahko pridružili tudi obiskovalci. V Mestni hiši Brežice je svoje tekaške izkušnje delil z obiskovalci ultramaratonec Dušan Mravlje, pozneje pa so odprli še razstavo fotografij, ki sta jo pripravila Franc Šavrič in Luka Rudman. Pripravili so tudi športno tržnico, na kateri so se predstavili različni ponudniki, od izdelovalcev smutijev do pridelovalcev česna in oliv ter mlina Hriberšek iz Globokega, ki je predstavil izdelke iz zdravih žitaric. Predstavili so se še Center športa in zdravja SEFIT, PBS center športne odličnosti iz Kranja, Kolesarski center Krško Sevnica ter Euronatura in Društvo regrat. V istem času je v Športno-rekreativnem centru Grič potekalo odprtje Street Workout Parka z javnim treningom in tekmovanjem. Vse skupaj pa se je končalo na glavnem prizorišču sredi Brežic z glasbo, ko je na odru nastopila še skupina Muff.

Sicer pa so v sklopu projekta Šport za zdravo starost usposobili sedem vaditeljev za izvajanje vadbe s starejšimi, ki so od sredine julija do konca septembra izvajali program brezplačne športne vadbe za starejše. Odziv je bil nad pričakovanji, tako da so starejši lahko vsak teden v 26 urah športne rekreacije spoznavali njene prednosti in zatrjujejo, da bodo vadbo nadaljevali. Pripravili so tudi štiridnevni športnoturistični projekt Športni oddih, v katerega so vključili 50 starejših udeležencev, večinoma iz brežiške občine. Projekt, podprt z evropskimi sredstvi, pa je prinesel tudi dve novi športni pridobitvi - Street Workout Park v ŠRC-ju Grič in fitnes v naravi v brežiškem grajskem parku.

Goran Rovan, TV Slovenija

Šport za zdravo starost