Kmetijska zemljišča v občini Hoče - Slivnica, kjer je predvidena industrijska cona. Foto: BoBo
Kmetijska zemljišča v občini Hoče - Slivnica, kjer je predvidena industrijska cona. Foto: BoBo

Za nas je pomembno, da smo dobrodošli. Tako so podjetje in zaposleni bolj zagnani. Če ne bomo dobrodošli, ne bomo vztrajali v Sloveniji.

Günther Apfalter, predsednik uprave Magne Steyr
Štajerski gospodarstveniki podpirajo Magno
Štajerski gospodarstveniki podprli Magnino naložbo
Gospodarstveniki bodo podprli projekt Magna
Lex Magna na ustavno sodišče
Koliko gozda bo padlo za Magno?
Ima Magna Steyr privilegiran položaj?
V Magni zagotavljajo, da bo obrat varen
Številna vprašanja o Magnini naložbi

Odvetnik Franci Matoz in urednik portala Pozareport Bojan Požar sta po napovedih ta teden na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo investicije na območju občine Hoče - Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Magna bi morala lokacijo poiskati na obstoječih industrijskih lokacijah.

#MMCdebata
MMC-jeva debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

"Ocenjujemo, da gre za grob poseg v lastninsko pravico ljudi, ki so tam lastniki nepremičnin. Menimo, da je država s t. i. lex Magno kar sama določila, da gre za javni interes, čemur nasprotujemo, saj menimo, da ta vsaj v smislu ustave ni izkazan," je pojasnil Matoz, ki je pobudo vložil v imenu treh kmetov, ki bodo po tem zakonu razlaščeni, in v Požarjevem imenu, ki je lastnik nepremičnine v tej občini.

Vsa lepota slovenske politike prikazana v najlepši luči

— Matic 2017-05-30 08:43:21

Ni problem Magna. Problem je da Slovenski podjetniki za gradbeno dovoljenje čakajo več let in jih v posameznih primerih niti ne dobijo. In to ne, kadar kupijo obdelovalno zemljo in ji hočejo spremeniti namembnost kot Magna.
Veliko je primerov kjer so v dobri veri kupili zemlji z lokacijsko informacijo za izgradnjo industrijske cone pa občine taga nikdar niso dokončale.

Če bi bila merila enaka za vse, bi bilo v redu, tako pa ni

— Jajaja 2017-05-30 09:37:31

In tako hitro kot delajo naša sodišča, se bo vleklo leta, medtem bo Magna odšla drugam, trije kmeti bodo pa lahko v miru naprej zastrupljali zemljo s pesticidi in vozili svoje John Deere v sončni zahod.

— Korošec 2017-05-30 11:49:25

Povprečnega Slovenca bo streznilo šele tisti trenutek, ko bo počil milni mehurček v katerem živi in bo zmanjkalo denarja za penzije, socialo ... že danes denar, ki bi moral iti v infrastrukturo ... kot naložba v prihodnost namenjamo za druge stvari npr. za to, da proti koncu leta ne zmanjka za penzije.
Pole tega smo eni redkih , ki se gremo deurbanizacijo in dvomim, da so vse tiste hiške, ki so zrasle po gričkih ... zgrajene na kamenju.

— gozdar1 2017-05-30 10:19:08

Požar se je pobudi pridružil simbolično
Po Matozovih besedah v pobudi napadajo tiste člene zakona, ki govorijo o razlastitvi, saj je država po hitrem postopku sklenila, da bo lastnike nepremičnin razlastila in jim odvzela tudi pravico do pritožbe v primeru, da do razlastitev pride. Vložili so tudi predlog za začasno zadržanje zakona, in sicer zato, ker so v zakonu predvideni zelo hitri postopki in če bi bili izpeljani, zemljišč ne bi mogli več vrniti, je pojasnil. Požar je povedal, da se je pobudi pridružil simbolično, saj njegova nepremičnina ni v vplivnem območju. A ga zlasti v luči nedavne nesreče v Kemisu skrbi, ker bo šlo pri Magnini investiciji za lakirnico, ki je "najbolj strupeni del avtomobilske industrije".

To sicer na prvi pogled izgleda kot politična pobuda SDS, vendar je vprašanje razlastitve zemljišč za potrebe točno določenega investitorja res vprašanje za ustavno sodišče par excellence ... Gre za eno temeljnih vprašanj enakosti pred zakonom. Zato je pravilno, da se s tem vprašanje ukvarja US.

Ne rabimo namreč zakona za Magno. Potrebujemo sistemski zakon za razlastitve za potrebe strateškega investitorja. Sicer bomo imeli primere razlastitve obalnega pasu v Kopru za potrebe Shanghai port autority, razlastitev obale Blejskega jezera za potrebe družine Karadžordžević, razlastitev BTC za potrebe IKEA ipd. Pisanje zakonodaje za potrebe posamezinka. Naj gre Magna v Maribor in se pogaja za odkup zemljišča z vsakim posameznim lastnikom, kot vsi drugi potencialni investitorji.

— Springbok 2017-05-30 08:30:28

Taka gonja do Magne ipd. Pač bojo šihti za minimalca v verjetno suženjskih pogojih, samo hej, država to več kot očitno dopušča.

— frlekin 2017-05-30 08:29:25

pravilno. naj se US opredeli do tega ali je razlastitev za namen gradnje zasebnega investitorja javna korist. in če je, do kam ta javna korist sodi.

— ajvard 2017-05-30 08:50:44

Naj se kmetje vprašajo, kaj bi brez subvencij ... in kdo dejansko plačuje da dobijo subvencije ...

Pri nas je narobe tudi to, ker imamo 1000 različnih strokovnjakov, ki ima vsak svojo teorijo ...
Imamo tudi super zakonodajo, da se da nagajat ...

— nelon 2017-05-30 09:22:40

Štajerska gospodarska zbornica v podporo Magni
Na pobudo Štajerske gospodarske zbornice pa so se v četrtek na mariborskem letališču zbrali lokalni gospodarstveniki in s podpisi simbolično izrazili podporo projektu vzpostavitve proizvodnje Magne Steyr v Hočah. Kot poudarjajo v zbornici, ne želijo, da bi načrtovana investicija Magne postala še ena izgubljena priložnost za razvoj regije. "Podpisniki tega poziva se javno in odločno zavzemamo za gospodarski in družbeni razvoj. Dogajanja zadnjih mesecev so nas spodbudila h glasnemu pozivu vsem, ki živijo v regiji in se zavedajo, da smo sami odgovorni za prihodnji razvoj in blagostanje," piše v peticiji, ki jo je prebral nekdanji direktor pohištvenega podjetja Lumar in član upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice Milan Lukić na začetku četrtkovega srečanja na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, ki se je simbolično začelo pet minut pred dvanajsto.

Generacija, ki je v Jugi množično delala in gradila tovarne, in kmetje, ki so na pipci subvencij, vozni park pa imajo težak vsaj milijon, nima pravice bojkotirat razvoja! Ljudje rabijo službe, vaše hobije s sodišči pa zganjajte kje drugje!

— webman 2017-05-31 22:21:42

Če pa vam to uspe zabiksati, potem pa res svaka čast! In tu bo največji krivec narod!

Najprej jamranje in cmerjenje, zakaj ne uspemo pripeljiti tujcev, ki bi vlagali v našo gospodarstvo in ga razvijali. Ko pa dejansko nekdo hoče vlagati, pa smo vedno proti... Kaj bi politika bila drugačna, če pa je narod totalno isti...

— vslivnje 2017-05-27 11:01:43

Slovenci smo eko... hočemo živet od zraka in trave.

— Mitja 2017-05-27 11:08:39

to enostavno mora priti v Slovenijo! Takšno urejeno podjetje, takšne rabimo, ne pa neke domače tajkune itd....
Če zapravimo to priložnost, ko nekdo DEJANSKO hoče graditi v Slo, potem pa res ne vem...

— stric_Ferrari 2017-05-31 22:29:31

Za nas je pomembno, da smo dobrodošli. Tako so podjetje in zaposleni bolj zagnani. Če ne bomo dobrodošli, ne bomo vztrajali v Sloveniji.

Günther Apfalter, predsednik uprave Magne Steyr
Štajerski gospodarstveniki podpirajo Magno
Štajerski gospodarstveniki podprli Magnino naložbo
Gospodarstveniki bodo podprli projekt Magna
Lex Magna na ustavno sodišče
Koliko gozda bo padlo za Magno?
Ima Magna Steyr privilegiran položaj?
V Magni zagotavljajo, da bo obrat varen
Številna vprašanja o Magnini naložbi