Protestniki so izrazili upanje, da jih bo pri svojih zahtevah podprla zunajparlamentarna stranka SLS. Foto: BoBo
Protestniki so izrazili upanje, da jih bo pri svojih zahtevah podprla zunajparlamentarna stranka SLS. Foto: BoBo

Minister Zajc poziv k odstopu zavrača kot neutemeljen. Kot poudarja, so težave nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom. "Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov, ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo," pravi Zajc.

Volk na Starijskem vrhu ponoči pokončal 10 ovac

Na planini Starijski vrh je volk ponoči pokončal najmanj 10 ovac, so sporočili iz Pašne skupnosti Starijski vrh, ki združuje rejce drobnice v vaseh na območju Kobarida. Pašnik še pregledujejo in odkrivajo nove kadavre. Da gre za volka, naj bi potrjevali ugrizi na kadavrih in pričevanje domačina, ki je zjutraj volka videl na razdalji manj kot 30 metrov. Rejci s tega območja so sicer na pristojne že sredi julija podali zahtevo za izdajo ustne odločbe za odstrel.

Shod Slovenija ne bo zverinjak

Na shodu pod geslom Slovenija ne bo zverinjak, ki ga je organiziral Sindikat kmetov Slovenije, se je zbralo nekaj sto kmetov, ki se spoprijemajo s težavami zaradi velikih zveri. V prvi od petih zahtev so poudarili, da se volk odstrani s podeželja in se ga ohrani v ograjenih delih znotraj državnih gozdov.

"V Sindikatu kmetov Slovenije ne pristajamo na to, da bi morali zaradi zveri z mrežami in ograjami ograditi celotno slovensko podeželje. Tako kot smo kmetje dolžni poskrbeti, da naša živina ne dela škode sosedom, tako je država dolžna poskrbeti za svoje zveri, da ne delajo škode slovenskim kmetom."

V tretji zahtevi je predsednik sindikata kmetov Anton Medved predlagal, da se v okoljih, kjer so trenutno naseljene zveri, kmetom prizna nižja kakovost življenja z davčnimi olajšavami in razvojnimi spodbudami.

"Sindikat kmetov Slovenije bo naredil vse, da bo slovensko podeželje ostalo obdelano, poseljeno in da bo spet varno, saj bo le tako atraktivno za mlade, da bodo ostajali na podeželju. Tako bo slovensko podeželje lahko zagotavljalo, da bo Slovenija tudi v primeru kakršnih koli izrednih razmer imela zadostno količino hrane. Kultivirano podeželje je eden izmed pogojev za uspešen razvoj turizma in prostor za kakovostno izkoriščanje prostega časa v naravi."

Zaradi objektivne odgovornosti za zdajšnje stanje vsakodnevnih napadov volkov kmetje zahtevajo tudi takojšen odstop pristojnega ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Pod peticijo s petimi zahtevami sindikat zbira tudi podpise.

Protesta, na katerem so kmetje pozivali k odstopu ministra za okolje in prostor, se je udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Protesta, na katerem so kmetje pozivali k odstopu ministra za okolje in prostor, se je udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Foto: BoBo

Napovedani novi protesti

Medved je napovedal, da bodo proteste nadaljevali vse do uresničitve svojih zahtev. Tako bodo čez teden dni organizirali shod v Ilirski Bistrici, čez 14 dni v Gornji Radgoni, še teden dni pozneje pa bodo, če bo potrebno, prišli v Ljubljano pred državni zbor. Izrazil je prepričanje, da bodo protesti le še pridobivali množičnost.

Govorci so pred zbrano množico na osrednjem trgu v Velikih Laščah tudi opozorili, da namnožitev zveri ni prizadela le rejcev, ampak vse na podeželju. Številni primeri so namreč po njihovih besedah pokazali, da zveri ne kažejo velikega strahu pred človekom in hrano iščejo celo v naseljih, kar med ljudmi stopnjuje negotovost ter občutek strahu.

Protestnike je v imenu vlade nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Zagotovila je, da sta tako pristojni ministrstvi kot celotna vlada na čelu s premierjem Marjanom Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko. Obenem je opozorila, da problematika ne sme postati politični oder, ampak jo je treba prepustiti stroki.

Sorodna novica "Odstrel volkov se večinoma odreja, da bi se pomirilo ljudi, ki volkov ne marajo"

"Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano"

Protestniki so na shod po navedbah organizatorja prišli iz vse Slovenije, nosili so slovenske in evropske zastave ter transparente. Na njih je bilo mogoče prebrati: V Ljubljani so zveri zagrajene, na deželi pa spuščene; Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano; Nič zveri na naših dvoriščih; Zajec, odidi, sicer bo šel Šarec; Tudi kmetje plačujemo davke; Zajec, jej korenje, da boš bolje videl probleme itd. Več protestnikov se je na shod pripeljalo s traktorji.

Evroposlanec Franc Bogovič: Na travnikih se ne morejo pasti vegetarijanci

Evropski poslanec Franc Bogovič je najprej pozdravil živinorejce in dejal, da je bil ta shod še kako potreben. "Slovenija je država, ki jo 60 odstotkov pokrivajo gozdovi, in prgišče preostale zemlje, ki je je okoli 30 odstotkov, v večini predstavlja travinje. Na tem travinju se ne morejo pasti vegetarijanci, ki štrajkajo v trgovinah. Na teh travnikih lahko raste in živi govedo ali ovca, ki jih ogrožajo velike zveri."

Podporo shodu so z udeležbo svojih predstavnikov izrazili v političnih strankah SDS, NSi in SLS. Med drugimi je bilo opaziti poslanca Franca Breznika (SDS) in Ivo Dimic (NSi), predsednika SLS-a Marjana Podobnika, nekatere državne svetnike in tudi predstavnike velikolaške občine na čelu z županom Tadejem Malovrhom.

V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča niso izvajali njihovi odvzemi iz narave. Foto: BoBo
V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča niso izvajali njihovi odvzemi iz narave. Foto: BoBo

Kmetom je prekipelo

Upravljanje zveri je v zadnjih 20 letih privedlo do katastrofalnega stanja, je v svojem govoru dejal Medved. "Več 100 let je veljalo, da ima pridelava hrane prednost pred zvermi, uplenitelji so bili nagrajeni."

Shod je sicer spodbudilo veliko število napadov zveri, zlasti volkov, na rejne živali in celo na pastirske pse na pašnikih. Ti so se letos tako povečali, da prizadeti kmetje od države pričakujejo takojšnje ukrepanje. "Če se ne bo zgodilo nič konkretnega, bomo protest organizirali v Ljubljani," je ob morebitnem neukrepanju naslednji korak napovedal kmet Jure Ponikvar z Blok, ki je doživel že tri napade volka.

V petek je državni svetnik Branko Tomažič zaradi prepočasnega ukrepanja kazensko ovadil tako ministra za okolje Zajca kot predsednika vlade Marjana Šarca. Minister za okolje in prostor Simon Zajc prizadetim odgovarja, da je temeljna težava v tem, da je tema "zašla iz kroga stroke na ulico, na forume, za šank", kar ni prav in nas je privedlo do današnjega stanja.

Kmetje predlagajo nagrado za uplenitev volka
Kmetje protestirali zaradi napadov zveri