Številni prebivalci Severne Karoline so ostali ujeti v svojih domovih. Foto: Reuters
Številni prebivalci Severne Karoline so ostali ujeti v svojih domovih. Foto: Reuters
Obalna straža je v soboto s streh hiš ali ujetih avtomobilov rešila okoli 50 ljudi, marinci iz oporišča Camp Lejuene pa okoli 20. Foto: Reuters
Orkan Florence je vzel 13 življenj

Na kopno Severne Karoline je orkan Florence prihrumel v petek kot orkan 1. stopnje, s hitrostjo vetra 145 kilometrov na uro., a je že nekoliko oslabel 75 kilometrov na uro. Orkan Florence se zdaj kot tropska nevihta vrti proti Atlantiku, kjer pobirala velike količine vode, ki so nato padle na kopno. Ponekod v Severni Karolini je v enem dnevu padlo 60 centimetrov dežja, do ponedeljka pričakujejo še do 45 centimetrov.

Poplavam ni videti konca
Florence je že v soboto 'podrl' 20 let star rekord glede zapadle količine dežja v enem dnevu za Severno Karolino, kjer brez elektrike ostaja 750.000 ljudi. Ponekod v Severni Karolini je v enem dnevu padlo 60 centimetrov dežja, do ponedeljka pa pričakujejo še do 45 centimetrov.

Orkan z vetrom ni povzročil takšnega uničenja, kot ga še vedno povzroča z dežjem. Reke naraščajo, ponekod že poplavljajo, v nevarnosti so ceste, mostovi in jezovi.

Evakuirali 7.500 ljudi
Zaradi grožnje poplav so v soboto evakuirali 7.500 ljudi ob rekah Cape Fear in Little, 160 kilometrov v notranjost od obale. V New Bernu s 30.000 prebivalci so rešili 455 ljudi, ki so jih od sveta odrezale poplave.

Na pomoč prebivalcem iz celotnih ZDA prihajajo tudi prostovoljci. Obalna straža je v soboto s streh hiš ali ujetih avtomobilov rešila okoli 50 ljudi, marinci iz oporišča Camp Lejuene pa okoli 20.

Med žrtvami tudi mati in otrok
Med 14 žrtvami posledic orkana sta mati in otrok, ki sta umrla v hiši, ko je nanjo padlo drevo, trije ljudje so umrli v okrožju Duplin, ko jih je na cesti ujel hudournik, mož in žena sta umrla v požaru, ki je nastal kot posledica neurja. 81 let star moški je padel in se ubil med pripravami na evakuacijo. En človek je umrl med poskusom zagona generatorja, moški pa je v vetrovnem vremenu umrl med iskanjem svojega psa.

Orkan Florence je vzel 13 življenj