Vsak Velenjčan je prek občine zadolžen za 350 evrov. Kandidata rešitve vidita v vzpodbujanju podjetništva in ne v novem zadolževanju. Foto: MMC RTV SLO
Vsak Velenjčan je prek občine zadolžen za 350 evrov. Kandidata rešitve vidita v vzpodbujanju podjetništva in ne v novem zadolževanju. Foto: MMC RTV SLO
Velenje
Peto največje mesto v Sloveniji ima skoraj 12-odstotno nezaposlenost. Foto: MMC RTV SLO
Velenje
Kandidat SDS-a Franci Sever bo v primeru izvolitve zamrznil svoje podjetje in se posvetil samo županovanju. Foto: MMC RTV SLO
Velenje
Tudi kandidat SD-ja Bojan Kontič županovanje dojema kot zahteven poklic - podpira ločitev županske in poslanske funkcije. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje kandidatov za župana Velenja

V Velenju se po štirih mandatih Srečka Meha (SD) odpira dvoboj, kjer bo pozicijo branil dozdajšnji podžupan in poslanec Socialnih demokratov Bojan Kontič s podporo LDS-a, Zares-a DeSUS-a in Slovenske unije. Kot edini pa mu nasproti stoji član SDS-a Franc Sever.
Velenje kot upravno središče Šaleške doline in energetskega bazena pesti slaba prometna povezanost, težave z nočnim vandalizmom, ne gre pozabiti niti težavo gradbeništva, ki se odraža v Vegradovi kalvariji ter pereči brezposelnosti - kar 11,6 % Velenjčanov je brezposelnih, medtem ko se mesto sooča z 11,5 milijona evrov zadolženosti ter 5,3 milijona evrov poroštev. Vsak Velenjčan je zadolžen za 350 evrov.
Gradbeništvo tone - kako gospodarstvo obržati nad gladino?
Vegradov stečaj bo prinesel dodatnih 3300 brezposelnih. Kontič v Vegradu še vedno vidi zdrava jedra, ki bi lahko oživela tudi po stečaju matičnega podjetja. Gospodarstvo bi reševal z vzpodbujanjem podjetništva, pohvalil je že obstoječi t. i. Šaleški inkubator, zadovoljen je z že pripravljeni prostorski akti za poslovno in obrtno cono. Tudi Sever še ima upanje v Vegrad, podjetnike pa bi vzpodbujal med drugim z zmanjšanjem komunalnih prispevkov za podjetnike in obrtnike. Oba poudarjata pomembnost tretje razvojne osi - šele z dobro prometno povezanostjo se gospodarstvo lahko razvija.

Slaba prometna infrastruktura, dnevni zastoji

Peto največje slovensko mesto je 15 kilometrov oddaljeno od najbližje avtoceste. Na cesti Arja vas - Velenje so pogosti zastoji zaradi 22.000 vozil, ki dnevno prevozijo regionalno cesto. Polovica teh vozil gre po Šaleški cesti proti Koroški, kjer prometne razmere tudi niso rožnate. Kontič verjame prometnemu ministru Patricku Vlačiču - ta obljublja zaključeno umestitev v prostor in gradbena dovoljenja za hitro cesto do leta 2013. Sever je manj zaupljiv, kot pravi, so "že prevečkrat padli skozi". Kontič dvomi v smotrno porabo 200 milijonov evrov, ki je je kot poslanec "izboril" za namen hitre ceste, Sever pa mu je očital, da kljub vsem obljubam "lopata za hitro cesto še vedno ni bila zasejana". Po Kontičevem mnenju je zdaj prepozno za prometne posege v središču Velenja, zato kot rešitev vidi obvoznico, v središču Velenja pa je treba reševati drugačne težave: nočni vandalizem.
Kako izboljšati varnost velenjskih ulic?
Sever Velenje vidi kot varno mesto, a izboljšanja so še vedno potrebna - pereča težava je premalo policistov, ki bi lahko z enostavnim patruljiranjem po nevarnejših delih mesta preventivno preprečevali morebitni vandalizem. Pri tem bi lahko policistom pomagale tudi pristojne občinske redarske službe, meni kandidat SDS-a. Kontič Velenje vidi kot povprečno mesto, ki tudi na področju ulične varnosti ne odstopa od slovenskega povprečja. Poleg povečane policijske prisotnosti pa Kontič kot edino dolgoročno rešitev vidi "več kulture in športa".

TEŠ - politika v energetiki
Franci Sever je bil danes razrešen iz nadzornega sveta Termoelektrarne Šoštanj, vendar trdi, da ni nihče nikoli odkril kakršne koli nepravilnosti v njegovem delovanju. Trdno zagovarja projekt šestega bloka termoelektrarne, tako zaradi nujnih delovnih mest, kot tudi zaradi dolgoročne oskrbe z energijo. Kontič je razočaran zaradi prevelikega vpliva politike v energetiko in ne odobrava kadrovskih menjav, ki jih je izvedla vlada. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je bila po njegovem mnenju zelo hitra, ko je šlo za kadrovsko politiko - "ko pa so jo opozarjali na problem Vegrada, je preteklo kar nekaj Pake skozi Velenje, preden se je odzvala." Tudi Kontič pa upa, da bo blok 6 ostal trdno zasidrana naložba.

Združljivost županske in poslanske funkcije
Kontič je zagovornik ločitve poslanske in županske funkcije. Če bo izvoljen za župana, bo zapustil mesto vodje poslanske skupine SD, v prihodnjem mandatu pa ne bo več kandidiral za poslanca.
Tudi Sever vidi županovanje kot zahteven izziv - v primeru izvolitve bo zamrznil svoje podjetje in se posvetil samo županovanju. O podžupanih še ne razmišlja, medtem ko je Kontič napovedal tri zapolnjena podžupanska mesta.

Soočenje kandidatov za župana Velenja