Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Brezposelni mladi

Finančna kriza, ki se je začela leta 2007, je še posebej prizadela mlade. Zato so zdaj pogosteje kot starejši vpeti v atipične in začasne oblike dela, kaže najnovejše poročilo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Število zaposlenih mladih med 15. in 29. letom starosti je med letoma 2007 in 2015 upadlo za osem odstotkov, medtem ko je število zaposlenih v vseh starostnih skupinah skupaj nekoliko naraslo, je zapisano v poročilu.

Delež mladih pri starših
Več kot tri četrtine mladih v Italiji, Sloveniji in Grčiji živijo s starši, nadalje navaja poročilo. Po drugi strani je ta delež precej manjši v Kanadi in skandinavskih državah, kjer mladi v omenjeni starostni skupini večinoma ne živijo več s starši.

Vključenost v izobraževanje
Leta 2014 na območju OECD-ja ni bilo niti zaposlenih niti ni bilo vključenih v kakršno koli izobraževanje 40 milijonov mladih (15 odstotkov vseh mladih). Podatki pa kažejo, da so najuspešnejše prav tiste države, kjer so mladi vpeti tako v izobraževalni sistem kot v delovne procese.

Izginula delovna mesta za mlade
Nadalje poudarja, da je v času krize na Portugalskem, v Sloveniji, Italiji in Latviji izginilo med četrtino in tretjino vseh delovnih mest, ki so jih zasedali mladi ljudje. V nekaterih državah, kot sta Francija in ZDA, to gibanje ni bilo tako močno prisotno.

Nizka plačna neenakost
Po nekaterih kazalnikih položaja mladih pa Slovenija spada tudi v sam vrh držav OECD-ja. Slovenija je poleg Danske, Islandije in Norveške med državami z najnižjo plačno neenakostjo mladih v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami. Največjo neenakost imata glede na to merilo Mehika in Čile.

Brezposelni mladi