Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Že včeraj je premier Janez Janša prek Twitterja sporočil, da bi bilo samotestiranje, za katero so se zavzeli zaposleni v šolstvu, na voljo tudi drugim zaposlenim v javnem in zasebnem sektorju. Spremembe se neuradno obetajo 6. septembra.

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, kar verjetno velja tudi za prvotne vladne napovedi o pogojih za potek javnega življenja od septembra dalje. Če sledimo tvitom premierja Janeza Janše in neuradnim informacijam, bodo novi pogoji veljali od 6. septembra, in ne že 23. avgusta.

Sorodna novica Janša: V primeru uvedbe samotestiranja bo to veljalo za vse, ne le za šolnike

Pomembna sprememba bi utegnila biti ta, da se množično testiranje preobrazi v množično samotestiranje. Odgovornost za preverjanje lastnega zdravja in za omejevanje širjenja okužb v četrtem valu bi tako v večji meri prešla na posameznika ne glede na dejavnost, ki jo opravlja, ali sfero javnega življenja, ki se je udeležuje.

Samotestiranje je bilo najprej predvideno za starejše učence in dijake, nato se je razmišljalo o učiteljih, vendar bi zaradi zagotavljanja enakih pogojev veljalo tudi za druge poklice v javnem in zasebnem sektorju. Potem ko so se delodajalci uprli, da bi za zaposlene plačevali pogosto testiranje in da ne bi bilo neupravičenih razlik, je včeraj premier Janša sporočil, da bo država krila strošek testov za zaposlene v dejavnostih, ki jim odloki predpisujejo pogoj PCT.

Pogostost testiranja naj ne bi bila predpisana na vsakih 48 ur, pač pa bi ostala taka kot do zdaj, enkrat tedensko. V malem gospodarstvu so se pritožili, da bi bilo v nasprotnem primeru to preveliko organizacijsko breme.

Drugače je, če nismo cepljeni ali prebolevniki in nastopamo kot uporabniki storitev in stroške testov krijemo sami. Glavno sporočilo za izognitev testiranjem pa ostaja in bo danes ponovljeno: cepite se.

Podrobnosti o dostopnosti in plačilu testov, o nadzoru ter navsezadnje, kaj o tem pravi stroka, seveda čakamo. Nekaj dodatnih pojasnil se pričakuje tudi glede testiranja učencev zadnje triade osnovne šole in dijakov.