V državnem zboru, ki o predsednikovem predlogu odloča na tajnem glasovanju, je za izvolitev ustavnega sodnika potrebna večina glasov vseh poslancev. Foto: RTV SLO
V državnem zboru, ki o predsednikovem predlogu odloča na tajnem glasovanju, je za izvolitev ustavnega sodnika potrebna večina glasov vseh poslancev. Foto: RTV SLO
Izbrani kandidat bo zamenjal Cirila Ribičiča, ki se mu 18. decembra izteče devetletni mandat. Foto: RTV SLO
Trije predlogi za ustavne sodnike

Svetovalec predsednika republike za pravna vprašanja Erik Kerševan je dejal, da je Vesna Cukrov predsednica državne revizijske komisije, Damjan Gantar je višji sodnik na upravnem sodišču, Bojan Kukec pa je odvetnik.

Ribičiču se 18. decembra izteče mandat
Izbrani kandidat bo zamenjal Cirila Ribičiča, ki se mu 18. decembra izteče devetletni mandat. Predsednik republike Danilo Türk je zaradi tega že 24. junija podpisal poziv za zbiranje predlogov mogočih kandidatov za prosto mesto, rok za prijavo pa se je iztekel v nedeljo.

Izvoljeni mora biti slovenski državljan, pravni strokovnjnak in starejši od 40 let
Po zakonu je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predlogi mogočih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, priložene pa morajo biti listine o izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev. Posebej mora biti priloženo tudi pisno soglasje mogočega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti.

Za izvolitev potrebna večina glasov vseh poslancev
Predsednik republike državnemu zboru v izvolitev predlaga kandidate za prosta mesta oziroma lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je mest. Pri svoji odločitvi ni vezan zgolj na predloge, ki so prispeli na javni poziv, ampak lahko predlaga tudi druge pravne strokovnjake. V državnem zboru, ki o predsednikovem predlogu odloča na tajnem glasovanju, je za izvolitev ustavnega sodnika potrebna večina glasov vseh poslancev.

Trije predlogi za ustavne sodnike