Italijanki sta bili najboljši na smuku v Crans Montani. Marta Bassino je za 54 stotink prehitela Federico Brignone, ta pa za dodatnih 57 tretjo Laro Gut-Behrami. Foto: EPA
Italijanki sta bili najboljši na smuku v Crans Montani. Marta Bassino je za 54 stotink prehitela Federico Brignone, ta pa za dodatnih 57 tretjo Laro Gut-Behrami. Foto: EPA

27-letna smučarka iz Piemonta je prvič v karieri zmagala v smuku. To je njena sedma zmaga, predtem so bile vse veleslalomske. Prvič v letošnji zimi je tudi končala na odru za zmagovalke, sicer pa so to njene 29. stopničke v karieri. Aktualna svetovna prvakinja v superveleslalomu je v vseh delih proge peljala imenitno. V kar štirih od šestih sektorjev je bila najhitrejša. Blestela je tudi na predelih, ki ji sicer ne ležijo najbolj.

Začutila sem, da se sneg mehča. Kljub temu me je velika razlika presenetila.

Marta Bassino

54 stotink je zaostala Brignone. 33-letna Milančanka, ki je v tej sezoni odlično pripravljena, a je v zadnjem obdobju delala na tekmah kar veliko napak, je v zgornjem delu zaostala tri desetinke, potem pa je bila ves čas blizu rojakinji, vseeno pa je bil čas zmagovalke nedosegljiv. Sedmič v sezoni in prvič po Kranjski Gori na začetku koledarskega leta je prišla na stopničke. V karieri je med prvimi tremi končala že 64., sedmič v kraljevski disciplini.

Nastop Marte Bassino na drugem smuku v Crans Montani

1,11 sekunde je znašal zaostanek tretje Lare Gut-Behrami, ki je zmagala na petkovem smuku. Čeprav 32-letna Švicarka ni smučala tako vrhunsko kot na prvi preizkušnji v Crans Montani, pa je znova potrdila, da je v vrhunski formi. 87. v karieri, 13. v letošnji zimi in šestič na zadnjih osmih tekmah – na zadnjih šestih je štirikrat zmagala – je prismučala do stopničk. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima zdaj 165 točk naskoka pred Mikaelo Shiffrin, prevzela pa je tudi vodstvo v smuški razvrstitvi. Prav tako vodi v boju za mali kristalni globus v veleslalomu in superveleslalomu.

Crans Montana bi lahko izgubila SP 2027

Crans Montana, ki je bila maja 2022 izbrana za gostitelja svetovnega prvenstva v alpskem smučanju leta 2027, bi lahko izgubila organizacijo, ker ni zagotovila obljubljenih in potrebnih finančnih jamstev, je sporočila Mednarodna smučarska zveza (FIS).

S številko 28 je prijetno presenetila Elvedina Muzaferija. Smučarka iz Bosne in Hercegovine je zasedla četrto mesto. Zaostala je 1,22. Z odlično predstavo je 24-letna varovanka nekdanjega slovenskega specialista za hitre discipline Aleša Brezavščka dosegla uspeh kariere. Predtem je bila njena najboljša uvrstitev v karieri 14. mesto na letošnjem superveleslalomu v Cortini.

Nastop Ilke Štuhec na drugem smuku v Cran Montani

Ilka Štuhec ni v celoti zadovoljna
Ilka Štuhec je potrdila, da je v Crans Montano prišla z boljšimi občutki, kot jih je imela na zadnjih prizoriščih. Po petkovem devetem mestu je bila tokrat deseta, kar je njena tretja najboljša uvrstitev v sezoni. Tri desetinke je 33-letna Mariborčanka zaostala v zgornjem delu. Še sekundo je dodala v drugem odseku, kjer je v petek naredila napako. Na prvem smuku v Švici je nato najhitreje odpeljala spodnji del. Tudi tokrat je bila hitra, v četrtem sektorju celo najhitrejša, v petem druga, na koncu pa je z zaostankom 1,85 ujela rep deseterice.

"S smučanjem danes spet ne morem biti v celoti zadovoljna, saj mi zgornji del povzroča prenekatero preglavico. Poskusila sem, a premalo napadla in odnesla premalo hitrosti. Marta je danes smučala neverjetno dobro," je v prvi izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Štuhec.

"Rezultat med deset ni slab, a to je bilo danes očitno najboljše, kar sem lahko dosegla. Razmere na progi so bile podobne včerajšnjim. V zgornjem delu je bila zaradi oblaka malce slabša vidljivost, ampak bolj ali manj za vse enaka. Mogoče mi v takšnih razmerah še malenkost zmanjka, da bi povsem napadla in odsmučala, kot znam," je še dodala 33-letna Štajerka.

V nedeljo bo v švicarskem smučarskem središču še superveleslalom, prihodnji konec tedna pa bosta dve tekmi v tej disciplini v Val di Fassi.

Marta Bassino prvič dobila smuk, Elvedina Muzaferija tik pod stopničkami
Končni vrstni red:                     
 1. M. BASSINO         ITA      1:26,84
 2. F. BRIGNONE        ITA        +0,54
 3. L. GUT BEHRAMI     ŠVI         1,11
 4. E. MUZAFERIJA      BIH         1,22
 5. L. PIROVANO        ITA         1,24
 6. A. RÄDLER          AVT         1,25
 7. R. MOWINCKEL       NOR         1,47
 8. K. V. LIE          NOR         1,76
 9. L. GAUCHE          FRA         1,80
10. I. ŠTUHEC          SLO         1,85
Skupno (30/41):                      
 1. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI        1374
 2. M. SHIFFRIN       ZDA        1209
 3. F. BRIGNONE       ITA        1048
 4. P. VLHOVA         SLK         802
 5. S. GOGGIA         ITA         792
 6. S. HECTOR         ŠVE         780
 7. C. HÜTTER         AVT         607
 8. M. GISIN          ŠVI         585
 9. M. BASSINO        ITA         568
10. R. MOWINCKEL      NOR         532
...                                  
36. I. ŠTUHEC         SLO         178
43. A. BUCIK          SLO         151
51. N. DVORNIK        SLO         120
57. A. SLOKAR         SLO         101
Smuk (7/9):                          
 1. L. GUT BEHRAMI     ŠVI        369
 2. S. GOGGIA          ITA        350
 3. S. VENIER          AVT        301
 4. C. HÜTTER          AVT        297
 5. J. FLURY           ŠVI        275
 6. F. BRIGNONE        ITA        252
 7. M. BASSINO         ITA        236
 8. M. PUCHNER         AVT        211
 9. R. MOWINCKEL       NOR        200
10. L. PIROVANO        ITA        194
...                                  
13. I. ŠTUHEC          SLO        162