Del slovenske kolesarske odprave za SP 2022 v Wollongongu v Avstraliji, kamor potujejo 4 kolesarke in 13 kolesarjev ter skupaj 16 spremljevalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Del slovenske kolesarske odprave za SP 2022 v Wollongongu v Avstraliji, kamor potujejo 4 kolesarke in 13 kolesarjev ter skupaj 16 spremljevalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor moške kolesarske reprezentance Uroš Murn in drugi vodje slovenskih selekcij so na novinarski konferenci KZS-ja predstavili reprezentanco za bližnje svetovno prvenstvo v Avstraliji, ki ga boste v prenosih lahko spremljali tudi na TV SLO 2/MMC-ju.

Načrt A Pogačar, načrt B Tratnik

Tadej Pogačar bo kapetan slovenske članske ekipe, v kateri pa bo skupaj le šest kolesarjev, četudi Sloveniji pripada osem mest na cestni dirki elite. Poleg svežega zmagovalca Velike nagrade Montreala bodo v Wollongongu v nedeljo, 25. septembra, za Slovenijo nastopili še Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per.

Domen Novak je sestavo ekipe povzel, da bo mogoče celo lažje za Slovence, ker bodo vedeli, kdo je kapetan in kdo je adut iz rokava. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Novak je sestavo ekipe povzel, da bo mogoče celo lažje za Slovence, ker bodo vedeli, kdo je kapetan in kdo je adut iz rokava. Foto: www.alesfevzer.com

"Od letošnjega svetovnega prvenstva veliko pričakujemo, sploh po nedeljski zmagi Pogačarja v Montrealu," je uvodoma dejal Murn in dodal: "Pogačar je seveda naš načrt A, a imamo pripravljen tudi načrt B, kjer bi glavno vlogo na cestni dirki, na katero največ stavimo, prevzel Tratnik, ki je v tem trenutku zelo dobro pripravljen."

Pogačar je po zmagi na enodnevni dirki v Kanadi še bolj poudarjen kot favorit za mavrično majico, skupaj z Woutom van Aertom in Mathieujem van der Poelom.

V Avstraliji debitiral med svetovno elito

Pogačar je takoj po dirki v Montrealu prek ZDA odpotoval v Avstralijo, v videonagovoru pa je lanski nosilec bronaste olimpijske kolajne na cestni dirki v Tokiu dejal: "Veselim se preizkušnje v Avstraliji, kjer sem nazadnje tekmoval leta 2019, kar je bila tudi moja prva dirka v poklicni karieri. Upam na dobro uvrstitev na kronometrski in cestni dirki, a bolj se bom osredotočil na slednjo. Imamo zelo dobro ekipo, vsi se sijajno razumemo, naša pripravljenost je na visoki ravni."

Sorodna novica Avstralci presenetili – poskočna proga in ne za čiste sprinterje

Mezgec in Roglič poškodovana, Mohorič po bolezni ni nared

Zakaj Slovenija na cestni dirki elite ne bo nastopila v polno številčni zasedbi? Luka Mezgec se je poškodoval pred dvema tednoma na VN Plouayja (Bretanje). Poškodba zapestja mu je za 10 dni preprečila kakršen koli trening na kolesu. Primož Roglič je prejšnji torek padel v sprintu 16. etape in je moral zaradi poškodb odstopiti, zaradi česar je razumljivo odpadel njegov nastop na SP-ju. V začetku leta se je SP-ja veselil tudi Matej Mohorič, ki pa ga je izločil covid med Dirko po Franciji, po kateri je zbolel še za mononukleozo, po bolezni pa še zdaleč ni konkurenčen za maratonske razdalje, na katerih se sicer praviloma izkaže.

Državni prvak na lastno željo izpušča SP

Ker sta v reprezentanci že dva člana celinskih ekip (Jaka Primožič in David Per), selektor Murn ni želel samo zaradi števila popolniti ekipe, saj so izkušnje z minulih prvenstev pokazale, da kolesarji iz tretjega kolesarskega razreda niso konkurenčni na več kot 200 kilometrskih progah. "Od njiju (Pera in Primožiča) pričakujem, da opravita svoje delo, tam do 200, mogoče 220 kilometrov. Proga na SP-ju je dolga 267 kilometrov s skoraj štiri tisoč višinskih metrov," je pojasnil selektor.

Med preostalimi slovenskimi kolesarji je vseeno en prekaljen maček, ki je letos prvič postal tudi državni prvak v cestni vožnji – Kristjan Koren. "Govoril sem s Korenom, a je sam izrazil željo, da ker ni v optimalni pripravljenosti, da izpusti svetovno prvenstvo," je za MMC odgovoril Murn.

Sorodna novica Trasa letošnjega svetovnega prvenstva ustreza tudi Slovencem

Na kronometru kljub dvema mestoma samo Pogačar

Prva dirka SP-ja v Wollongongu bo posamični kronometer, kjer bosta Slovenijo zastopala Tadej Pogačar in Urška Žigart. Pri moških so imeli Slovenci sicer na voljo dve mesti, a ju niso zapolnili. "Mišljeno je bilo, da bo v primeru udeležbe na SP-ju vozil tudi olimpijski prvak Roglič. Ob tem sem se pogovarjal tudi z Janom Tratnikom, a v zadnjem času ni imel namenske vadbe za kronometer in ne bi bil konkurenčen. Na žalost imamo tri kolesarje, sposobne dobrega kronometra," je odgovoril Murn, ki se zaveda, da bi v nastopu z dvema kolesarjema lažje potrdili dve mesti za olimpijski kronometer v Parizu 2024. Slovenska reprezentanca se je tudi odpovedala ekipni vožnji na čas.

Slovenska odprava v Avstralijo leti v torek zjutraj. Zaradi oddaljenosti so stroški trikrat višji kot na lanskem SP-ju v Flandriji. Okvirno bodo znašali med 180 in 2000 tisoč evrov, je navedel predsednik KZS-ja Pavel Marđonović. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska odprava v Avstralijo leti v torek zjutraj. Zaradi oddaljenosti so stroški trikrat višji kot na lanskem SP-ju v Flandriji. Okvirno bodo znašali med 180 in 2000 tisoč evrov, je navedel predsednik KZS-ja Pavel Marđonović. Foto: www.alesfevzer.com

Četverica pomočnic tokrat za lastni izid

V ženski konkurenci bodo slovenske barve pod vodstvom Gorazda Penka na cestni dirki zastopale Eugenia Bujak, Urška Pintar in Špela Kern, saj imajo Slovenke na voljo zgolj tri mesta, zaradi česar bo Urška Žigart nastopila le v vožnji na čas.

"Na preteklih svetovnih in evropskih prvenstvih smo dokazale, da smo na zahtevnih trasah konkurenčne najboljšim in sposobne doseči dobre rezultate. Menim, da smo dobro pripravljene," je dejala izkušena 36-letna slovenska reprezentantka Urška Pintar. Selektor Penko je poudaril, da so Slovenke po več letih tokrat brez kolesarke iz najboljše stoterice na UCI-lestvici, kar je posledica njihovega dela v vlogi pomočnic, medtem ko bodo v Wollongongu imele priložnost za lastni izid.

V reprezentanci do 23 let bodo pod taktirko selektorja Martina Hvastije nastopili Matevž Govekar, Boštjan Murn, Anže Skok in Mihael Štajnar, v mladinski pod vodstvom Naceta Korošca pa Žak Eržen, Natan Gregorčič in Aljaž Turk.

Na SP-ju 2022 v Novem Južnem Walesu bo nastopilo okoli tisoč kolesarjev iz več kot 70 držav, v osmih tekmovalnih dneh pa bo na sporedu 11 dirk.

Pogačar bo na cestni dirki v Wollongongu lovil mavrično majico

Nedelja, 18. septembra, ob 1.35:
Kronometer, ženske, 34,2 km (Žigart)

Ob 5.40:
Kronometer, moški, 34,2 km (Pogačar)

Ponedeljek, 19. septembra, ob 5.20:
Kronometer, U-23 (M), 28,8 km

Torek, 20. septembra, ob 1.30:
Kronometer, mladinke, 14,1 km

Ob 5.20:
Kronometer, mladinci, 28,8 km (Gregorčič)

Sreda, 21. septembra, ob 6.20:
Kronometer, mešana štafeta, 28,2 km

Petek, 23. septembra, ob 0.15:
Cestna dirka, mladinci, 135,6 km (Eržen, Gregorčič, Turk)

Ob 5.00:
Cestna dirka, U-23 (M), 169,8 km (Govekar, Murn, Skok, Štajnar)

Sobota, 24. septembra, ob 0.10:
Cestna dirka, mladinke, 14,1 km

Ob 4.25:
Cestna dirka, ženske, 164,3 km (Bujak, Pintar, Kern)

Nedelja, 25. septembra, ob 2.15:
Cestna dirka, moški, 266,9 km (Pogačar, Tratnik, Novak, Polanc, Primožič, Per)


SP 2022 – Wollongong na TV SLO 2

Od 18. do 25. septembra spremljajte svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu na Televiziji Slovenija in rtvslo.si, kjer bodo prenosi na TV SLO 2/MMC-ju!

- nedelja, 18. 9., od 6.30 do 9.20: kronometer (M)
- petek, 23. 9., od 7.00 do 9.00: cestna dirka do 23 let (M)
- sobota, 24. 9., od 7.00 do 9.00: cestna dirka elite (Ž)
- nedelja, 25. 9., od 6.00 do 9.20: cestna dirka elite (M)

Pogačar: Grem po nove lepe spomine iz Avstralije