Slovenci bodo domov prinesli sedem medalj. Foto: OKS
Slovenci bodo domov prinesli sedem medalj. Foto: OKS
Slovenski rokometaši
Slovenski rokometaši se veselijo srebra. Foto: OKS
Pia Lovrič in Živa Falkner
Pia Lovrič in Živa Falkner sta osvojili srebro, potem ko sta imeli v finalu že lepo prednost. Foto: OKS

mladine v Györu osvojila še dve kolajni in skupno bero povišala na sedem.
Danes so na zmagovalni oder stopili še rokometaši, ki so v finalu izgubili z Nemčijo 26:29 (15:14), srebro sta osvojili tudi teniški igralki Pia Lovrič in Živa Falkner.

Slovenija je na Ofemu osvojila skupaj sedem kolajn, dve zlati je osvojila plavalka Sara Račnik, eno judoistka Kaja Kajzer, teniški igralki sta bili srebrni v dvojicah, bron atlet Mitja Kordež in judoistka Zarja Tavčar.

Rokometaši popustili v drugem polčasu
Brezhibno so do današnjega finala napredovali rokometaši, ki so premagali Islandijo, Španijo in Francijo, v polfinalu pa razorožili še Hrvate. V finalu so imeli za nasprotnike reprezentanco Nemčije in v prvem polčasu vodili tudi za plus 4. A drugi del je prinesel preobrat in ekipi sta bili hitro poravnani. Nemci so nato prevzeli pobudo in zasluženo slavili zmago.

"Dobro smo se pripravili nanje, tekmo dobro odprli, potem pa ob polčasu padli, nehali igrati naš slovenski, hiter rokomet. Na koncu tekme nas je tudi 'malo pojedlo', to je bila le peta tekma v šestih dneh, včeraj smo igrali pozno zvečer, tri ure za Nemci, regeneracije je bilo manj. Ne bom iskal izgovorov, fantje so vseeno naredili vrhunski rezultat, danes smo izgubili proti trenutno boljši ekipi," je povedal selektor rokometašev Aleksander Markl.

Rusinji dobili super tajbrejk
Teniški igralki Lovričeva in Falknerjeva sta proti Rusinjama Jelini Avanesjan in Avelini Sajfetdinovi, ki sta bili tretji nosilki, dobro odprli dvoboj, dobili uvodni niz po podaljšani igri s 7:6 (4) in v drugem že vodili s 3:0. A taktičen pristop se je Rusinjama obrestoval. Najprej sta v visoki vročini izkoristili odmor za WC, nato pa dve igri pozneje še zdravstvenega in najprej Slovenki ujeli na 4:4, nato pa drugi niz dobili s 6:4.

Odločil je super tajbrejk, kjer pa je igra Slovenkama razpadla in klonili sta s 5:10, kljub temu pa osvojili srebrno kolajno. "Pri tenisu je tako, da če malo popustiš, se ti hitro obrne, sploh pa pri dvojicah. Rusinji sta imeli v drugem nizu precej odmorov, klicali tudi 'medical', čeprav se mi zdi, da jima nič ni bilo. Ampak dobro, tukaj sva želeli kolajno in jo tudi dobili, in to je to," je po srebru dejala Falknerjeva.

Kajakaš Miha Fartek je bil v sprintu na 200 metrov četrti. Dopoldne je dobro odpeljal polfinalno vožnjo in si z drugim mestom zagotovil boj za odličja, v igri tisočink pa mu je popoldne do bronastega odličja zmanjkalo 11 desetink, s časom 38,399 je zmagal domači up Kristof Domonkos Keresztes.

Atletinja Leja Glojnarič je v skoku v višino končala pri 165 centimetrih in osvojila deseto mesto, s 189 centimetri in rekordom tekmovanja je zmagala Ukrajinka Jaroslava Mahučih.

Slovenske odbojkarice so izgubile tekmo za peto mesto in po tekmi z Nemčijo tekmovanje končale na šestem. Slovenski športniki se bodo v domovino vrnili v nedeljo popoldne, naslednji poletni Ofem bo leta 2019 gostil Baku.