Petru Prevcu se je v Innsbrucku pridružil njegov brat Cene, ki bo marca dopolnil 17 let. Foto: EPA
Petru Prevcu se je v Innsbrucku pridružil njegov brat Cene, ki bo marca dopolnil 17 let. Foto: EPA
Slovenski skakalci pred kvalifikacijami na Bergislu

Bratska naveza Prevc obeta veliko. V Sloveniji je kar nekaj športno uspešnih družin in tako se večkrat na tekmovališču znajdejo tudi bratje. V svetovnem pokalu smučarskih skakalcev sta nazadnje na tekmi skupaj tekmovala brata Damjan. Anže in Jernej sta v Planici letela leta 2009, vendar samo na eni tekmi. Drugače bi utegnilo biti z bratoma Prevc, ki sta predvsem velika tekmeca. Cene bo tako kot še peščica slovenskih skakalcev v svetovnem pokalu debitiral s 16-timi leti. Na novoletni turneji sta s 16 nastopila tudi Peter Žonta in Primož Peterka, oba poznejša zmagovalca posamičnih tekem.

Trije od šestih Slovencev zmagali kot najstniki
Najmlajši na novoletni turneji je bil sicer Blaž Vrhovnik, ki je prvič nastopil na 45. turneji. Ta bo Slovencem za vedno ostala v spominu ob skupni zmagi Peterke. Cene bo nekaj mesecev starejši, a se podaja na zgodnje odkrivanje svetovnega pokala tako kot njegov štiri leta starejši brat. Mladost ni ovira v smučarskih skokih, to je letos dokazal Nemec Andreas Wellinger, ki se je pri 17 že dvakrat zavihtel na zmagovalni oder. Navsezadnje je polovica od šestih slovenskih zmagovalcev tekem svetovnega pokala prvič zmagala v najstniških letih. Peterka pri 16, Franci Petek in Primož Ulaga pa pri 18. Vsi trije v svoji prvi sezoni tekem na najvišji ravni.

Kranjec bo presegel rekord Peterke
Slovenska reprezentanca bo tako v povprečju najmlajša, edini zares izkušeni Robi Kranjec pa bi utegnil v Innsbrucku postati Slovenec z največ nastopi v svetovnem pokalu, saj ima tako kot Primož Peterka doslej 230 nastopov med elito.

Brata si ne bosta delila sobe
Tako kot najboljši slovenski skakalec vseh časov bo tudi Cene debitiral v Innsbrucku, kjer pa si v hotelu ne bo delil sobe s starejšim bratom. Sicer z nasmeškom na obrazu Peter takole razmišlja o njegovem prihodu: "To bo napeto." Na vprašanje, kako bo pomagal mlajšemu bratu, pa dodaja: "Mogoče ga bo treba malo usmeriti, ampak saj je dovolj brihten, da se bo znašel."

Ja, družinska konkurenca je lahko še kako zanimiva, še posebej ob dveh zelo različnih značajih. Cene naj bi bil navihan mladenič in morda je ne zagode le bratu, ampak tudi svetovni skakalni karavani.

Slovenski skakalci pred kvalifikacijami na Bergislu