Jakov Fak ima lepe spomine na lansko svetovno prvenstvo, saj je v Kontiolahtiju postal svetovni prvak na tekmi s skupinskim štartom. Foto: Reuters
Jakov Fak ima lepe spomine na lansko svetovno prvenstvo, saj je v Kontiolahtiju postal svetovni prvak na tekmi s skupinskim štartom. Foto: Reuters
Slovenski biatlonci letos v svetovnem pokalu niso blesteli, morda pa bodo sezono rešili z odmevnim dosežkom v Oslu. Foto: sloski.si
Fak: Letos bo na SP-ju izziv še veliko večji

V Oslu se bo v četrtek z mešano štafeto (Slovenija je leta 2012 v tej disciplini osvojila medaljo, letos pa bo nastopila v isti postavi Mali, Gregorin, Bauer, Fak) začelo biatlonsko svetovno prvenstvo. Po številnih zapletih v slovenski vrsti, predvsem z zdravjem, ekipa, ki v sezoni 2015/16 ni dosegla ciljev, na Norveško odhaja optimistično razpoložena. "Pred sezono smo si za cilj na SP-ju postavili eno uvrstitev na stopničke. Čeprav tega v sezoni še nismo dokazali, upam, da lahko dosežemo svoje cilje. Na Pokljuki smo v zadnjih desetih dneh dvignili formo," pravi direktor reprezentanc Janez Ožbolt.

Fak ima lepe spomine na Oslo
Fak, ki je po novem letu nastopil le na eni tekmi, pravi, da se veseli že prvih torkovih treningov v Skandinaviji. "Po bolezni sem okreval in mislim, da sem v najboljši formi letos, zato se prvenstva zelo veselim. V Oslu sem vedno nastopal solidno in tudi že zmagal," pravi prvi slovenski biatlonec in dodaja, da mu je bolezen, zaradi katere je izpustil tekmi v ZDA in Kanadi, omogočila, da je 14 dni treniral na Hrvaškem, kjer je dobil prepotreben mir, formo pa je nato izpopolnil skupaj s slovensko reprezentanco in ob koncu priprav tudi s Čehi.

Včasih je kakšen nenačrtovan dan počitka lahko koristen
Čeprav je imel letošnjo zimo veliko težav z zdravjem in na tekmah svetovnega mesta višje od 10. mesta (v Hochfilznu) ni mogel, tudi trener Tomaš Kos izpostavlja, da je Fak še vedno aktualni svetovni prvak s tekme s skupinskim startom in da je tudi letos sposoben poseči po medalji. "Veliko bo seveda odvisno od dnevne forme, kanček pa tudi od nastopa tekmecev in športne sreče. Jakov je imel tri tedne za trening. Bolezen mu je vzela dan, dva, kar pa je včasih celo pozitiven nenačrtovan počitek. Treniral je tudi s Čehi, ki letos krojijo svetovni vrh, in bil na treningih konkurenčen," je povedal Kos, ki verjame tudi v Tejo Gregorin. "Teja poudarja, da ima tiste dobre občutke, zato je tudi pri njej optimizem prisoten."

Kaj točno je šlo v tej sezoni narobe, Tomaš Kos še ni želel razkriti. Kot pravi, so prve analize sicer narejene, a čas neposredno pred SP-jem ni pravi trenutek za izmenjavo mnenj. "To bo prišlo na vrsto neposredno po sezoni, saj bi se tudi na ta način lahko ustvarili negativno razmišljanje in vzdušje. Lahko rečem le, da smo skušali tik pred SP-jem vse optimizirati, in prepričan sem, da nam je to uspelo."

Slovenija na SP z osmimi tekmovalci
Na svetovnem prvenstvu v Oslu, ki bo petič gostilo svetovno prvenstvo, bodo od Slovencev v moški konkurenci nastopili še Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan, v ženski pa Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje, ki je predvidena le za žensko štafeto.

Spored svetovnega prvenstva 2016
Četrtek, 3. marca, ob 15.30:
Mešana štafeta, 2 x 6 + 2 x 7,5 km

Sobota, 5. marca, ob 11.30:
Šprint (M), 10 km
Ob 14.30:
Šprint (Ž), 10 km

Nedelja, 6. marca, ob 13.30:
Zasledovalna tekma (M), 12,5 km
Ob 15.45:
Zasledovalna tekma (Ž), 10 km

Torek, 9. marca, ob 15.30:
Posamična tekma (Ž), 15 km

Sreda, 10. marca, ob 15.30:
Posamična tekma (M), 20 km

Petek, 11. marca, ob 15.30:
Štafeta (Ž), 4 x 6 km

Sobota, 12. marca, ob 15.30:
Štafeta (M), 4 x 7,5 km

Nedelja, 13. marca, ob 13.00:
Skupinski štart (Ž), 12,5 km

Ob 16.00:
Skupinski štart (M), 15 km

Fak: Letos bo na SP-ju izziv še veliko večji