Žan Košir je bil prepričan, da se je odlično pripravil na sezono, toda v svetovnem pokalu ni bil niti enkrat na stopničkah za zmagovalce. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Žan Košir je bil prepričan, da se je odlično pripravil na sezono, toda v svetovnem pokalu ni bil niti enkrat na stopničkah za zmagovalce. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Seveda sem razočaran, ker sem v sezono veliko vložil. Med sezono sem nekajkrat pomislil, ali ima sploh še smisel tekmovati. Vedno sem govoril, da se ne bom več šel tega, če se bom uvrščal na stopničke. A nekaj stvari me je vendarle gnalo naprej.

Žan Košir

"Sem povsem miren, ob meni so bili tudi, ko zaradi poškodbe sploh nisem tekmoval. Zadali smo si skupen cilj, poskušali ga bomo uresničiti. V vseh pogledih sem velik optimist. Tudi v pogledu novega koronavirusa, s katerim smo se deskarji spopadli že februarja, na tekmi v Južni Koreji. Na zadnjih tekmah zaradi tega ni bilo prijetno tekmovati."

V Peking po novo medaljo!
Koširja naprej žene misel na olimpijske igre 2022: "V glavi sem že pred časom razčistil, da si želim nastopiti v Pekingu. Letos sem dobil potrditev, da moja leta ne bodo predstavljala ovire. Roland Fischnaller in Andreas Prommegger, ki sta bila letos najboljša, sta toliko stara, kot bom jaz na igrah. Imam jasen cilj, želim postati prvi deskar, ki je na olimpijadah osvojil štiri kolajne."

Košir ima že tri olimpijske medalje, cilj je, da postane prvi deskar s štirimi medaljami. Odločen je, da bo vztrajal do Pekinga 2022. Foto: Urban Meglič
Košir ima že tri olimpijske medalje, cilj je, da postane prvi deskar s štirimi medaljami. Odločen je, da bo vztrajal do Pekinga 2022. Foto: Urban Meglič

Ob neuspešni sezoni se je spet nekaj naučil
Dobitnik treh olimpijskih kolajn je v zadnji sezoni razočaral, a pravi, da mu to ne bo vzelo volje. "Bil sem zdrav, telo je zdržalo, a pravih rezultatov ni bilo. Seveda sem razočaran, ker sem v sezono veliko vložil. Med sezono sem nekajkrat pomislil, ali ima sploh še smisel tekmovati. Vedno sem govoril, da se ne bom več šel tega, če se ne bom uvrščal na stopničke. A nekaj stvari me je vendarle gnalo naprej, da sem požrl svoje besede, kot na primer dosežek v Pjongčangu, ko sem v kvalifikacijah na eni progi dosegel najboljši čas. Prepričan sem, da vem, kaj je šlo narobe, prepričan sem, da sem se letos tudi kaj naučil," je 35-letni Tržičan povedal v pogovoru za STA.

Letošnje tekme so bile v glavnem v sončnem vremenu in trdih progah, kar bi mi sicer moralo ustrezati. A na takih progah sem nazadoval, v prvi vrsti zaradi opreme.

Žan Košir

Nazadoval na trdih progah, predvsem zaradi opreme
V sezono je vstopil z občutkom, da je odlično pripravljen. Priprave v Argentini in na Finskem, v obeh državah je treniral prvič, naj bi povsem uspele, a zdaj razmišlja nekoliko drugače. "Obe smučišči v teh državah sta na nizki nadmorski višini in se da storiti precej več kot na ledenikih. Tja sem šel, da bi napredoval na mehkih progah ter v slabih razmerah. Mislim, da mi je to uspelo, a letošnje tekme so bile v glavnem v sončnem vremenu in trdih progah, kar bi mi sicer moralo ustrezati. A na takih progah sem nazadoval, v prvi vrsti zaradi opreme. Od leta 2012 do 2015 sem jaz edini imel švicarsko desko Oxess, a pozneje jo je začela uporabljati večina najboljših in v podjetju niso imeli več časa, da se mi pri njeni pripravi povsem posvetijo. Nove mi niso ustrezale, poskušal sem uporabiti stare, a sem jih obrabil," je glavni razlog za slabo sezono našel Košir.

V slovenski reprezentanci ni enotnosti
A meni, da ni bil edini. "V Argentino in na Finsko bi še šel, a ne več sam, kot sem lani. Bil sem prepuščen samemu sebi, ob sebi bi moral imeti ekipo. A je tako kot večji del sezone nisem imel. Naša reprezentanca ni enotna. Nikogar sicer ne obtožujem, imamo različen značaj, a se težko kaj dogovorimo. Na primer, preostali trije bi vadili le na dveh krajih, jaz bi šel še kam drugam. A ker zmaga večina in ker imamo demokracijo, ostanemo tam, kjer oni hočejo. V prihodnosti moram najti tujo ekipo, s katero bom bolje sodeloval, nekaj pogovorov sem že imel," o drugem razlogu za slabše rezultate meni slovenski olimpijski junak, ki je že začel reševati tudi težave z opremo.

"Malo sem udaril po mizi in jim zagrozil, da bom zamenjal proizvajalca deske. Zaleglo je, dogovorili smo se, da se mi bodo znova bolj posvetili, in obljube držijo. Trenutno se sicer zatika zaradi zaprtja mej, a upam, da se bo položaj v povezavi z novim koronavirusom umiril in bom junija lahko šel opremo testirat na sneg."