Brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe sta nastopila v drugi in tretji predaji. Foto: EPA
Brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe sta nastopila v drugi in tretji predaji. Foto: EPA

Norvežani so slavili v postavi Sivert Guttorm Bakken, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen. Predvsem v tretji predaji so po zaslugi mlajšega od bratov Boe prišli do manjše prednosti, a jo zanesljivo ohranili do konca.

Štafeta (M), 4 x 7,5 km:            *  
 1. NORVEŠKA           1:14:09,3 (0+4) 
 Bakken/T. Boe/J. T. Boe/Christiansen  
 2. FRANCIJA               +11,2 (0+8) 
 3. RUSIJA                  45,9 (1+9) 
 4. NEMČIJA               1:07,8 (0+6) 
 5. UKRAJINA              1:28,5 (1+6) 
...                                    
15. SLOVENIJA             4:32,2 (1+11)
 Dovžan/Fak/Planko/Tršan               
  * - kazenski krogi+poprave           

Slovenci so na pot krenili z Dovžanom, ki pa je po slabšem strelskem nastopu Faku predal kot 16. z zaostankom 53 sekund. Najboljši slovenski biatlonec je nato zelo dobro opravil svoje delo. Najprej je brez poprave zadel vseh pet tarč leže in napredoval na deseto mesto. Stoje pa je nato porabil en dodaten naboj, v teku pa pridobil še dve mesti in Planku predal kot osmi s 50 sekundami zaostanka.

Na četrtkovem sprintu se je mladi Planko z 49. mestom uvrstil na zasledovalno tekmo, v štafeti pa je sprva zadržal osmo mesto po streljanju leže, stoje pa je moral kljub popravam enkrat v kazenski krog. Tršanu je predal kot 14. z zaostankom 3:08,8 minute za Norvežani.

Tršan je porabil vsega en dodaten naboj na strelišču, a je v teku precej izgubljal in v cilj prišel kot 15. z zaostankom 4:32 minute. Skupno so Slovenci porabili 11 dodatnih nabojev in šli enkrat v kazenski krog. V celotni lanski sezoni Slovenija ni bila slabša kot 12.

Marte Olsbu Roeiseland je z enim zgrešenim strelom na koncu za 4,8 sekunde ugnala prvo zasledovalko, Francozinjo Anais Bescond, ki je bila na strelišču danes brezhibna. Foto: EPA
Marte Olsbu Roeiseland je z enim zgrešenim strelom na koncu za 4,8 sekunde ugnala prvo zasledovalko, Francozinjo Anais Bescond, ki je bila na strelišču danes brezhibna. Foto: EPA

Norvežanka v zadnjem krogu ugnala Francozinji

Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland je zmagovalka zasledovalne preizkušnje biatlonk v Östersundu. Za 10. zmago v svetovnem pokalu je 30-letnica iz Arendala premagala Francozinji Francozinji Anais Bescond in Anais Chevalier-Bouchet.

11-kratna svetovna prvakinja je na zadnji strelski nastop prišla skupaj še s štirimi tekmovalkami, nato pa po ničli stoje in hitrem teku v zadnjem krogu ugnala najbližji francoski zasledovalki.

Zasledovanje, 10 km (Ž):             * 
 1. M. O. ROEISELAND   NOR  32:20,6 (1)
 2. A. BESCOND         FRA     +4,8 (0)
 3. A. CHEVALIER-BOUC. FRA      7,0 (1)
 4. F. PREUSS          NEM      7,9 (0)
 5. L.-T. HAUSER       AVT     18,8 (1)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Zmagovalka četrtkove sprinterske tekme, Avstrijka Lisa Theresa Hauser, je brez zgrešenega strela končala na četrtem mestu. Skupno Avstrijka še naprej vodi, zdaj ima 177 točk, devet več od današnje zmagovalke. Slovenk ni bilo na startu.

V nedeljo se bo spored svetovnega pokala v Östersundu končal z žensko štafeto (12.35) in moško zasledovalno tekmo na 12,5 km (15.15).

Na prvi preizkušnji slovenske zasedbe ne bo, na moški tekmi pa bodo nastopili Planko, Dovžan in Fak, ki pa imajo z 49., 51. oz. 60. mestom slabše izhodišče v lovu na vidnejše uvrstitve.

Skupni vrstni red (4/22):                        
 1. L. T. HAUSER        AVT        177
 2. M. O. ROEISELAND    NOR        168
 3. D. ALIMBEKAVA       BLR        160
 4. E. ÖBERG            ŠVE        147
 5. A. CHEVALIER-BOUCH. FRA        140
Najslabša uvrstitev biatlonske štafete v zadnjih dveh sezonah