Daniel Andre Tande je imel srečo v nesreči, da je hitro obiskal zdravnika. Foto: EPA
Daniel Andre Tande je imel srečo v nesreči, da je hitro obiskal zdravnika. Foto: EPA

Zdravniki so pri Norvežanu odkrili Stevens-Johnsonov sindrom, ki ga je verjetno povzročila reakcija na zdravilo. "Možnost, da bi dobil Stevens-Johnsonov sindrom, je manjša kot glavni dobitek na loteriji. To je moja vrsta sreče. Imunski sistem napada lastne celice. Prizadeti so sluznica, oči, nos ... Moja usta so bila ena velika rana, tako da nisem mogel jesti," je povedal nosilec zlate olimpijske medalje z ekipne tekme v Pjongčangu.
Bolezen je lahko smrtna. Pri bolniku pride do luščenja pokožnice od usnjice ter vrhnjice sluznic, sledi vdor mikroorganizmov.

Vse se je začelo, ko nenadoma ni mogel več dihati, potem ko se je zbudil. "Zajela me je panika, hotel sem poklicati rešilni avtomobil. Na koncu sem se odločil za taksi in odšel na urgenco," je povedal 24-letnik. Stvari bi bile lahko veliko hujše. "Če ne bi imel reakcije v grlu, ne bi šel k zdravniku tako hitro. Če me ne bi oskrbeli v bolnišnici, bi se rane lahko razširile po koži. Če rane prekrijejo 10 odstotkov telesa, je smrtnost 30-odstotna," je za norveško televizijo povedal Tande.

Tande je izgubil nekaj teže, a se počuti bolje. Trenutno ne more trenirati.