Simone Origone je osemkratni zmagovalec svetovnega pokala in šestkratni svetovni prvak ter sinonim za najhitrejšega smučarja na svetu. Foto: EPA
Simone Origone je osemkratni zmagovalec svetovnega pokala in šestkratni svetovni prvak ter sinonim za najhitrejšega smučarja na svetu. Foto: EPA
Simone Origone
Osem let je imel na čeladi hitrost 251,4 km/h, kar pa je zdaj 34-letni Italijan popravil za en kilometer na uro. Foto: EPA

Prejšnji svetovni hitrostni rekord, ki ga je sam postavil aprila 2006 v Les Arcsu, je znašal 251,4 km/h. 34-letnik iz Val d'Aoste je tako za kilometer na uro izboljšal lastno rekordno znamko.

Origone je smučal s Chabrieresa nad Versom. Začel je na 2715 metrov nadmorske višine, končal pa je na 2200 metrov. Pobočje Chabrieresa ima maksimalni naklon 98 odstotkov, povprečnega pa 52,5 odstotka.

Po treningu vedeli, da je rekord na dosegu
"Po nedeljskem treningu smo ugotovili, da so končno nastopili pravi pogoji za izboljšavo svetovnega rekorda. Res sem vesel, danes nam je uspel velik izid," je bil presrečen najboljši hitrostni smučar zadnjega desetletja, ki se je kar osem let zaman trudil, da bi postavil nov rekord.

Ob popolnem sončnem gorskem dnevu, idealni snežni podlagi in uigranem moštvu se je Origoneju tokrat le izšlo. "Za tem dosežkom je toliko let testiranj, izkušenj, razvoja opreme. Vse to pa še zahteva veliko poguma od smučarja, da se pri 252 km/h spusti na smučeh. Res močni življenjski občutki," je pripovedoval Origone, ki se sicer preživlja kot smučarski inštruktor v domačem kraju Val d'Ayas, kjer se je med odraščanjem pod vznožjem Monte Rose navzel silne ljubezni do največjih hitrosti na smučeh.

Če bi štartal pozneje, bi šlo hitreje
Tekmece je stari novi svetovni rekorder na tekmi v Versu dodobra prehitel. Njegov mlajši brat Ivan Origone je zaostal slabe 4 km/h, tretji Francoz Bastien Montes pa že več kot 4 km/h, in to v disciplini, kjer se razlike merijo v tisočinkah! Lanski zmagovalec svetovnega pokala v hitrostnem smučanju Avstrijec Klaus Schrottschammer je na 4. mestu zaostal že skoraj 9 km/h.

"Pošteno povedano, mislim, da lahko grem še hitreje. Če bi začeli 40 minut pozneje, na nekaj mehkejšem snegu, bi lahko šel še dva ali tri kilometre na uro hitreje," je prepričan Simone Origone, smučar, ki se lahko s hitrostjo na smučišču meri tudi s formulo ena.


Un Italien flashé à 252,454 km/h sur des skis by lemondefr