Filip Flisar je z naslovom svetovnega prvaka še utrdil svoj status enega najbolj priljubljenih slovenskih športnikov. Foto: EPA
Filip Flisar je z naslovom svetovnega prvaka še utrdil svoj status enega najbolj priljubljenih slovenskih športnikov. Foto: EPA
Filip Flisar
Zmagoslavni dvig roke ob prihodu v cilj po finalni vožnji. Foto: EPA
"Ko že kaže, da se bo vse podrlo, nekako stisnemo"
Pogovor s Filipom Flisarjem za Val 202
Vožnje Flisarja v 1/8 finala, četrtfinalu in polfinalu
Podelitev medalj najboljšim v smučarskem krosu
Zlata vožnja Filipa Flisarja

Tudi v zimskošportnem središču na avstrijskem Štajerskem, kjer je slovenski smučar pisal zgodovino, je bila mama Jelka Šiker nekakšen vodja navijačev, ki so nosili kape, narejene pri njeni prijateljici, obvezni rekvizit pa so bili tudi umetni brki. Navijači so bili prava atrakcija tudi za tuje medije, še posebno, ko so se pred finalom slekli do pasu.

"Verjetno sem ob živce spravil tudi njih. Tu so se danes zbrali res pravi kalibri. Navijali so tako, kot je treba. Niso mi niti pustili, da bi jih razočaral. Ne moreš razočarati takšnih navijačev," je za Val 202 povedal 27-letni Mariborčan.

Številni že nehali verjeti
Njegovi podporniki so poskrbeli za pravi šov. Ves čas tekme, ki je postregla z vsem, kar ta šport lahko ponudi, tudi s hudimi padci (v bolnišnici sta končala dva med favoriti - Avstrijec Thomas Zangerl in Švicar Armin Niederer), predvsem pa z napetimi boji do zadnjih metrov, so ga spodbujali z vzkliki mariborski šmajser, kot bo očitno po novem njegov vzdevek na Štajerskem.

"Ni bilo preveč lahko. Moral sem kar dosti delati. Prejšnja leta sem imel določene zdravstvene težave in poškodbe. Spravil sem se skupaj in vse usmeril v to. Mnogi so že nehali verjeti, jaz pa sem si rekel, bomo že pokazali, kaj je to štajerska, pohorska stara dobra tehnika. Neverjetno. Sploh ne morem verjeti, to sem si res želel. Zdaj to imam. Gremo dalje, manjka še medalja z olimpijskih iger," je Flisar nadaljeval v smehu.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate vse štiri Flisarjeve vožnje v celoti! (predpredzadnja in zadnja videonovica)


Brez stresov ne gre

Brkati Štajerec, ki se je s svojo simpatičnostjo zelo priljubil številnim Slovencem, je spektakularno opravil s štirimi vožnjami na izpadanje. Večino časa je vozil na tretjem mestu in se na zadnjem skoku vselej veselil preboja v nadaljnje tekmovanje. V finalu je premagal tako branilca naslova in olimpijskega prvaka Francoza Jean Frederica Chapuisa kot enega najboljših tekmovalcev zadnjih let Šveda Victorja Oehllinga Norberga.

"Kaže, da jaz ne morem narediti tega z lahkoto, brez stresov, denimo, da bi štartal prvi. Vsako rundo sem moral biti zadaj in nato prehitevati. Sicer pa sem vedno kar dober na "kucljih". Že na začetku sem nekako računal na to. Kar dobro se je izšlo. Ko sem videl, da mi gre, sem obdržal to tehniko. Na ogledu sem si mislil: 'Joj, da bi tu šel mimo, kako bi bilo fajn'," je svojo taktiko opisal Flisar.

Kristalni globus težje osvojiti
Kaj se bo spremenilo po tej kolajni, je zanimalo novinarko Anjo Hlača Ferjančič? "Mislim, da se ne bo nič spremenilo. Zdaj imam perfektno priložnost, da bi postal recimo zajedljiv in nesramen do novinarjev ... Ampak ne bom, bom prizanesljiv (smeh). Medaljo, to železo, bom obesil v sobi in bom zadovoljen. To je to, zakaj se športniki trudimo."

Zmagovalec svetovnega pokala izpred treh let je potreboval kar nekaj časa, da je dojel, kaj je storil. "Dolgo sem bil v nekakem šoku, ko pa se je stres končal, sem lahko začel pametno razmišljati. To je bil eden od treh najlepših dogodkov v mojem življenju, v športnem smislu pa zagotovo najlepši, za to sem delal od petega leta. Ta uspeh enačim s svojim kristalnim globusom, ki ga je težje osvojiti. Za naslov svetovnega prvaka pa je treba zmagati le na eni tekmi. A zmaga je sladka, saj sem jo dosegel v Slovencem najbližjem prizorišču tekem za kros. Zahvalil bi se tudi organizatorjem, saj mi proga sprva ni bila najbolj všeč, nato pa so jo spremenili, valove naredili večje in mi s tem storili veliko uslugo. Tako sem lažje izkoristil svoje prednosti, ki jih imam poleg na skokih še na valovih. Za take valove rabiš pravi pršut in jaz imam dva pohorska," se Flisar ni pozabil zahvaliti organizatorjem in dodal, da je to dodatna motivacija za naprej. Tudi za naslednje olimpijske igre, s katerimi ima še neporavnane račune. V Sočiju je po napaki kmalu po štartu polfinala zasedel šesto mesto, v Vancouvru štiri leta prej pa je bil osmi.

"Bil sem tudi drugi na X igrah. To zlato je uteha za smolo v Sočiju. Očitno mi tekme, v katerih si naložim pritisk in nato nekaj časa živim pod stresom, ustrezajo. Verjamem, da bo tako tudi pred naslednjimi olimpijskimi igrami. Želim si osvojiti še olimpijsko kolajno. Na enih bom najbrž še nastopil, leta 2022 pa najbrž ne več," je napovedal svoj naslednji cilj.

Domov z avtobusom z navijači
Flisarja je bilo po tekmi še najbolj strah vožnje domov. Njegov avtomobil, s katerim je prišel v Kreischberg, so domov odpeljali drugi, sam pa je vstopil na avtobus, s katerim so se pripeljali glasni in domiselni navijači. "Vožnja domov vzbuja strahospoštovanje. Ta huje se zdaj šele začenja, poznam prijatelje, vem, česa so sposobni, zagotovo mi na vožnji domov ne bo lahko. Dobro, da naslednji teden odpadejo tekme svetovnega pokala v Nemčiji, moja predstava tam zagotovo ne bi bila na visoki ravni," je pred odhodom dejal slovenski junak.

Pred letošnjo sezono se je ločil od reprezentance in skupaj s Čehom Tomašem Krausom in Švicarko Fanny Smith po zgledu Tine Maze tvori mednarodno ekipo. Očitno se mu je to obrestovalo, še vedno pa mu prav pride vsak evro.

"Enostavno ne vem, kaj mi bo ta uspeh prinesel. Ne vem niti, koliko denarja bom za zmago dobil. Nisem prepričan, kolikšna je nagrada za zmago v svetovnem pokalu, mislim, da 8.000 švicarskih frankov. Nekaj zagotovo bo, najbrž se bo tudi kakšen sponzor lahko pohvalil, da ima svetovnega prvaka. Upam, da bom imel zdaj lažje možnosti za delo, pa še stanovanje sem kupil in zdaj ga bom lahko opremil. Pred časom sem šel gledat, koliko stane pohištvo in televizorji, zdaj si bom najbrž vse to lahko privoščil," napoveduje Flisar, ki pa se najbrž od mame - ta praktično skrbi za vse - ne bo mogel popolnoma ločiti.

"Ko že kaže, da se bo vse podrlo, nekako stisnemo"
Pogovor s Filipom Flisarjem za Val 202
Vožnje Flisarja v 1/8 finala, četrtfinalu in polfinalu
Podelitev medalj najboljšim v smučarskem krosu
Zlata vožnja Filipa Flisarja