Foto: AP
Foto: AP

Tako bo na eno projekcijo lahko prišlo največ 50 ljudi in le v okrožjih, kjer je incidenca v zadnjih 14 dneh nižja od 2 odstotkov, je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo.

Obiskovalci bodo morali nositi maske – razen takrat, ko bodo jedli in pili. Kinematografi bodo morali izpolnjevati vse dodatne ukrepe glede prezračevanja in klimatskih naprav.

Cuomo je na sobotni tiskovni konferenci dejal, da v New Yorku opažajo napredek v boju proti posameznim žariščem covida-19 v določenih predelih zvezne države, vključno z Brooklynom in Queensom v mestu New York.

"Strategija deluje," je dejal Cuomo in izpostavil upadanje okužb v rdečih območjih. "Ne zgolj posamezna žarišča, celotna strategija po celi zvezni državi deluje."

Pozivi k odprtju

Cuomo je bil na udaru kritik upravljavcev kinodvoran, ker teh ni odprl prej, saj so bile odprte v že 48 zveznih državah.

Prejšnji teden je izvršni odbor Globalne zveze kinematografov (GCF), ki zastopa upravljavce kinematografov po vsem svetu, demokratskemu guvernerju poslal pismo, v katerem so ga pozvali, naj prekliče svojo odločitev, da kinematografi ostajajo zaprti.

Upravljavci se spopadajo s hudimi finančnimi izgubami, obiskanost največje verige kinematografov AMC, odkar so po nekaterih zveznih državah lahko ponovno odprli kinodvorane, pa je v primerjavi z lanskim letom upadla za 85 odstotkov. Zaradi pandemije in zadrževanja doma vse več potrošnikov namreč uporablja spletne platforme.