Republikanski senator iz Arizone John McCain je dolgo prepričeval in pozival k zakonski prepovedi mučenja. Foto: EPA
Republikanski senator iz Arizone John McCain je dolgo prepričeval in pozival k zakonski prepovedi mučenja. Foto: EPA
Dick Cheney
Podpredsednik je upal, da zakona ne bo potrebno spoštovati Cii. Foto: EPA
Condoleezza Rice
Zunanja ministrica je zanikala prisluškovanje več tisoč Američanom. Foto: EPA

Z zakonom bodo prepovedali okrutno, nečloveško in ponižujoče ravnanje z osumljenci terorizma, takoj po dogovoru med Bushem in McCainom pa so se med republikanci že pojavile kritike.

McCain je vietnamski veteran in je pet let preživel kot vojni ujetnik, ko je na svoji koži občutil mučenje. Za prepoved mučenja se je boril že dalj časa in pridobil podporo med ameriškimi kongresniki iz vrst demokratov kot tudi republikancev, najdlje pa je zakonski prepovedi mučenja nasprotovala Bela hiša.

Cheney hotel izjemo za Cio
Ameriški podpredsednik Dick Cheney se je do konca trudil, da zakon o prepovedi mučenja ne bi veljal za agente ameriške obveščevalne agnecije Cie, ki je bila v zadnjem času pod številnimi kritikami zaradi domnevnih skrivnih zaporov v Evropi.

ZDA pa so si mnogo ugleda zapravile že pred tem zaradi ravnanja z ujetniki v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi in zlorab iraških ujetnikov v zaporu Abu Graib. Po besedah McCaina bodo z zakonom o prepovedi mučenja svetu poslali sporočilo, da ZDA niso takšne kot teroristi.

Nova vohunska afera?
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je zanikala navedbe medijev, da je predsednik Bush dovolil nezakonito vohunjenje za Američani. V pogovoru za televizijo NBC je zagotovila, da je predsednik, ne glede na to, kar je sprejel z ukrepi za zaščito ameriškega ljudstva po 11. septembru 2001, vedno deloval v skladu z zakonodajo in s svojimi ustavnimi pooblastili.

Riceova sicer ni želela komentirati pisanje New York Timesa, da je Bush leta 2002 na skrivaj pooblastil Agencijo za nacionalno varnost, da brez sodnih nalogov prisluškuje več tisočim Američanom in tujcem, ki živijo v ZDA.