Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za najvišji porast števila brezposelnih po letu 1982, ko je v enem tednu brez službe ostalo 695.000 ljudi. Do velikega porasta brezposelnosti je prišlo, potem ko so oblasti zaprle restavracije, bare, kinematogrfe, hotele in telovadnice. Številne tovarne so tudi ustavile proizvodnjo, letalski promet je obstal, kar za sabo pušča pravo gospodarsko opustošenje.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je dejal, da bodo Američani finančno pomoč zaradi novega koronavirusa prejeli v treh tednih. Dodal je, da rekordno število brezposelnih "trenutno ni pomembno".

Vlada upa, da bo delno umirila razmere z rekordnim svežnjem pomoči, ki med drugim vključuje tudi neposredno plačilo v višini 1200 dolarjev večini odraslih državljanov in pomoč manjšim podjetjem pri izplačilu plač zaposlenim.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da bo, takoj ko bo predlog na njegovi mizi, podpisal zakon o svežnju pomoči. Glasovanje so zamaknili zaradi prepira v zadnjem trenutku, saj demokrati in republikanci niso mogli najti skupnega jezika glede pomoči nezaposlenim. Republikanski senatorji Tim Scott, Rick Scott, Ben Sasse in Lindsey Graham so trdili, da bo krepitev nadomestil za brezposelnost vodila "v močno spodbujanje odpuščanja delavcev." Vztrajali so, da bodo zakonu nasprotovali, dokler ne bo zagotovljeno, da bodo imeli delavci višje prihodke od pomoči nezaposlenim. Demokratski kandidat za predsednika, senator Bernie Sanders, je dejal, da bo zakonu nasprotoval, dokler republikanci ne umaknejo svojih pogojev.

Zvezne države nabirajo zaščitno opremo. Foto: Reuters
Zvezne države nabirajo zaščitno opremo. Foto: Reuters

Sveženj pomoči vključuje 500 milijard dolarjev vreden sklad za pomoč najbolj prizadetim industrijam, približno enako obsežen sveženj bo namenjen neposredni pomoči ameriškim gospodinjstvom. Še nadaljnjih 350 milijard bo namenjenih majhnim podjetjem, 250 milijard za pomoč brezposelnim in najmanj 100 milijard bolnišnicam in z njimi povezanim zdravstvenim sistemom.

Sorodna novica Trumpov odziv na epidemijo mu dviga priljubljenost

ZDA postajajo nov epicenter bolezni

Število okuženih v ZDA hitro raste. Okuženih je več kot 69.000 ljudi, številka se zadnje dni dnevno povečuje za več kot 10.000. ZDA so po številu okuženih na tretjem mestu za Kitajsko in Italijo. Doslej je umrlo več kot 1000 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja ameriške oblasti, da bi bile lahko ZDA nov epicenter novega koronavirusa.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je kritiziral zakon, kot je dejal, 3,8 milijarde dolarjev, ki naj bi jih dobila njegova zvezna država, ne bo zadostovalo za pokritje prihodkov od davkov, ob katere bodo zaradi zmanjšane gospodarske dejavnosti.

V ameriški zvezni državi New York, ki je med vsemi zveznimi državami najbolj prizadeta zaradi koronavirusa, so potrdili 100 novih smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, je sporočil Cuomo. Skupaj je tako zaradi covida-19 v tej zvezni državi umrlo 385 ljudi, višek pandemije pa guverner pričakuje šele čez tri tedne.

Gradnja zasilne mrtvašnice v bližini bolnišnice v New Yorku. Foto: Reuters
Gradnja zasilne mrtvašnice v bližini bolnišnice v New Yorku. Foto: Reuters

V New Yorku odstranili koše s košarkarskih igrišč

Župan New Yorka Bill de Blasio je zaradi kršenja prepovedi druženja ukazal odstranitev košev na košarkarskih igriščih. De Blasio je ocenil, da se bo do konca pandemije s koronavirusom okužila polovica mestnega prebivalstva oziroma več kot štiri milijone ljudi, pri tem pa je dodal, da bo imelo 80 odstotkov okuženih le blažje simptome bolezni. Do takrat pa je še daleč in v mestu se stopnjuje kriza. Policisti so dobili navodila, naj pazijo na izvajanje ukaza o omejevanju socialnih stikov, kar devet odstotkov policistov v mestu (3200) pa v sredo ni šlo v službo zaradi raznih bolezni, 180 med njimi je okuženih. Mesto kliče na pomoč upokojene zdravnike in medicinske sestre iz drugih delov ZDA.

Ponekod se morajo medicinske sestre zaradi pomanjkanja opreme zaščititi z oblekami iz vreč za smeti, pri bolnišnici Bellevue so postavili prvo zasilno mrtvašnico, ker je tista, ki jo običajno uporabljajo, že polna.

Testiranje na letalonosilki

Ameriška mornarica je sporočila, da bodo testirali vseh 5000 zaposlenih na krovu letalonosilke Theodore Roosevelt, potem ko so pri osmih članih posadke potrdili okužbo. Sekretar za mornarico Thomas Modly je sporočil, da bo letalonosilka vplula na otok Guam. Nekaj kapacitet za testiranje imajo na ladji, vendar iščejo tudi druge laboratorije, ki bi pomagali pri testiranju.

Pozivi k zaprtju centrov za pridržanje priseljencev

Trumpova administracija je tudi pod vse večjim pritiskom, naj zapre centre za pridržanje nezakonitih priseljencev in ljudi izpusti na prostost. ZDA imajo zaprtih okrog 37.000 nezakonitih priseljencev, ki so tako kot vsi izpostavljeni nevarnosti koronavirusa, vendar pa za zapahi nimajo dostopa do ustrezne zdravstvene oskrbe.

Trumpova vlada ni naklonjena priseljevanju, vendar pa je zaradi novega koronavirusa doslej nekoliko spremenila pristop do ljudi. Služba za priseljevanje in carine je sporočila, da bo lovila po ZDA tiste nezakonite priseljence, ki so obsojeni za kazniva dejanja in nasilni.

6. aprila bodo v Kanadi zagnali spletno stran, na kateri se bodo lahko prijavili vsi, ki so izgubili službo ali ne morejo delati, in prek nje zaprosili za mesečno nadomestilo. Spletna stran bo delovala štiri mesece, poroča Reuters. Foto: Reuters
6. aprila bodo v Kanadi zagnali spletno stran, na kateri se bodo lahko prijavili vsi, ki so izgubili službo ali ne morejo delati, in prek nje zaprosili za mesečno nadomestilo. Spletna stran bo delovala štiri mesece, poroča Reuters. Foto: Reuters

Kanada je skoraj podvojila vrednost svežnja pomoči

Sveženj pomoči je vreden 36,62 milijarde evrov, kar je skoraj enkrat več kot pretekli teden objavljena vrednost finančne pomoči kanadskim podjetjem in posameznikom. "To je občutna razlika, ki je posledica razmaha epidemije in pomena pomoči državljanom," je dejal kanadski finančni minister Bill Morneau. V zadnjem tednu se je na zavod za brezposelne prijavilo več kot milijon ljudi, poroča Reuters. Med drugim sveženj predvideva okoli 1200 evrov (2000 kanadskih dolarjev) mesečne finančne pomoči prizadetim državljanom in zamik odplačila študentskih posojil.

V Kanadi je okuženih okoli 3.400 ljudi, umrlo jih je 31. Po besedah kanadskega premierja Justina Trudeuaja dnevno testirajo 10.000 ljudi, v državi pa se je močno okrepila tudi proizvodnja medicinske opreme.

Tudi v ZDA so razmere iz ure v uro slabše
ZDA: Sprejem svežnja, težkega več kot 2.000 milijard