Premirje, ki velja od ponedeljka, je zmotil prvi resnejši incident. Foto: EPA
Premirje, ki velja od ponedeljka, je zmotil prvi resnejši incident. Foto: EPA
Združeni narodi
ZN poziva evropske države k sodelovanju v mirovni misiji Unifil v Libanonu. Foto: EPA
Francoski vojaki
V Libanon je že prispelo prvih 50 francoskih vojakov, ki bodo sodelovali v mirovnih silah Unifil. Foto: EPA

Izraelska letala naj bi izvedla napad v okolici kraja Bodaj v dolini Bekaa, izraelski specialci, ki so se na območje pripeljali s helikopterjem, pa naj bi se medtem spopadli s pripadniki Hezbolaha. Pri tem naj bi umrli trije Hezbolahovi vojaki in en izraelski, dva Izraelca pa naj bi bila ranjena. Izrael je dejal, da je napad izvedel z namenom prekinitve dobave orožja Hezbolahovim upornikom iz Sirije in Irana.

Zahteve po ukrepih ZN-a
Libanonski premier Fouad Siniora je dejal, da je izraelski napad na Libanon jasna kršitev premirja , ki ga je določila resolucija Varnostnega sveta ZN-a, in da se je že obrnil na pripadnike sil ZN-a, da bodo o incidentu poročali generalnemu sekretarju Kofiju Annanu. Dejal je še, da je napad očitna provokacija Hezbolaha, saj naj bi želel Izrael spodbuditi Libanon, da bi se za napad maščeval in bi lahko tako zahteval sankcije ZN-a.

Libanonski obrambni minister Elias Al Mur je zahteval posredovanje ZN-a, zagrozil pa je tudi, da bo ustavil vpoklic vojaških enot na jug države, če se ZN ne bo opredelil do izraelske kršitve premirja.

V ponedeljek je začela veljati resolucija ZN-a, ki med drugim zahteva ustavitev vseh sovražnosti in napotitev mirovnih sil v Libanon. V 34-dnevnih spopadih, ki so izbruhnili, potem ko je Hezbolah ugrabil dva izraelska vojaka, je umrlo najmanj 1.183 Libanoncev, večinoma civilistov, in 157 Izraelcev.

Poziv evropskim državam
Namestnik generalnega sekretarja ZN-a Mark Malloch Brown je na evropske države naslovil poseben poziv v zvezi s prizadevanji za oblikovanje okrepljenih mednarodnih sil v Libanonu. Brown je ob tem pozdravil obljubo Italije in Finske za napotitev vojakov v omenjeno državo, obljube pa je prejel tudi iz Nepala, Indonezije, Malezije in Bangladeša. ZDA so pozvale Francijo, ki je ponudila samo 200 vojakov, naj povečajo svoj kontingent.

Medtem je Tel Aviv sporočil, da ne bo sprejel sodelovanja tistih držav v 15.000-članski mirovni misiji ZN-a, ki Izraelu odrekajo pravico do obstoja, na primer Malezija in Indonezija.

Prve enote že v Libanonu
S Cipra je v libanonsko obalno mesto Nakura že prispelo prvih 50 francoskih vojakov, ki bodo okrepili misijo ZN-a Unifil. Vojaki pripadajo inženirski enoti, njihovo izkrcavanje pa naj bi trajalo dobre tri ure.

Aretacija na Zahodnem bregu
Izraelski vojaki so davi v Ramali na Zahodnem bregu aretirali namestnika palestinskega premierja in ministra za izobraževanje Naserja Al Šerja. Izraelci so sicer od začetka ofenzive v Gazi konec junija aretirali že več kot 20 vidnejših članov vladajočega gibanja Hamas.

V jutranjih spopadih na Zahodnem bregu je palestinska vojska ubila enega izraelskega vojaka.