Bolsonaro ima prednost pred Haddadom, a ta se manjša. Foto: Reuters
Bolsonaro ima prednost pred Haddadom, a ta se manjša. Foto: Reuters
Haddadovi podporniki
Haddadovi podporniki izražajo nasprotovanje diktaturi, ki jo Bolsonaro podpira. Foto: Reuters
Velika pričakovanja Brazilcev pred volitvami

Anketa agencije Datafolha, objavljena v četrtek, kaže, da ima Bolsonaro še vedno precejšnjo prednost. Zanj se je opredelilo 56 odstotkov vprašanih, za Haddada, kandidata Delavske stranke, pa 44 odstotkov. A trend kaže premik na tem področju.

Mauro Paulino, vodja Datafolhe, je dejal, da ni mogoče reči, ali bodo volivci do volitev v nedeljo še naprej prehajali od Bolsonara k Haddadu. Novo anketo bodo objavili v soboto zvečer, ko naj bi bilo jasneje, ali bo Haddad ohranil zagon.

V četrtek je Haddad izrazil prepričanje, da bo on zmagal v nedeljo. Bolsonaro in njegova kampanja sta sicer ankete, tudi če so mu kazale prednost, večkrat označila za goljufive in pristranske do levičarskih kandidatov, poroča Reuters.

Grožnje vodji agencije
Četrtkova anketa je tako razjezila Bolsonarove podpornike, da je Paulino prejel na tisoče groženj s fizičnim nasiljem, večinoma na družbenih omrežjih, zaradi česar je zvezno policijo pozval, naj sproži preiskavo.

Bolsonarov sin Flavio, ki je na začetku oktobra osvojil sedež v senatu in je tesen svetovalec očetu, je za anketo Datafolhe dejal, da favorizira Delavsko stranko in da je njihova prednost "veliko večja".

Potem ko je tudi anketa Ibope v zadnjih dneh pokazala, da Bolsonaro izgublja prednost, pa je njegova kampanja poskrbela za nekatere spremembe. Tako je v četrtek nepričakovano dejal, da ob morebitni zmagi Brazilije ne bo umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma, čeprav je prej govoril, da bo.

63-letni Bolsonaro glasove volivcev nabira predvsem z obljubami o boju proti korupciji in nasilju v državi, napoveduje pa tudi boj proti nevladnim organizacijam. Izrazil je podporo desničarski vojaški diktaturi in mučenjem, znan pa je tudi po rasističnih, seksističnih in homofobnih izjavah.

Ženske manj naklonjene
Po anketah so ženske Bolsonaru naklonjene manj kot moški. Zanj se je opredelilo 44 odstotkov žensk, kaže anketa Ibope, medtem ko je v isti anketi Bolsonaru podporo izreklo 56 odstotkov moških.

Bolsonara podpirajo ženske, ki so site kriminala, korupcijskih škandalov in gospodarske recesije pod Delavsko stranko. Na drugi strani pa številne ženske ne morejo glasovati za moškega, znanega po žalitvah manjših in žensk. Nekoč je kolegici poslanki dejal, da je pregrda, da bi jo posilil, zagovarjal pa je tudi razliko v plačah med moškimi in ženskami.

Proti Bolsonaru so v zadnjih mesecih potekali tudi množični protesti žensk pod sloganom "Ne on". Na drugi strani je Haddadova podpredsedniška kandidatka feministka Manuela D’Avila, poroča Reuters.

Velika pričakovanja Brazilcev pred volitvami