Mahmud Abas se mudi na svojem prvem obisku v Sloveniji. Foto: EPA
Mahmud Abas se mudi na svojem prvem obisku v Sloveniji. Foto: EPA

Sogovornika sta pri tem poudarila, da v mirovnem procesu obstajajo nekatere ovire, denimo izraelska naselja na Zahodnem bregu.

Palestinci še vedno zavezani pogajanjem
Kljub temu Palestinci ostajajo zavezani pogajanjem, za katera so se z Izraelom dogovorili novembra lani na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu. "Pogajanja so edina izbira in edina možnost za rešitev z dvema državama," je zatrdil Abas.

Poleg tega je palestinski predsednik poudaril, da se v pogajanjih z izraelsko stranjo vedno znova odpirajo pomembna vprašanja, pri čemer je izpostavil problem 11.000 palestinskih zapornikov, ki ga želi rešiti v vmesnem obdobju.

Abas: Upanje je treba obdržati
Na vprašanje, ali še upa, da bo mirovni sporazum dosežen do konca leta 2008, je Abas odgovoril, "da je upanje vedno potrebno obdržati". Če bo cilj dosežen, bo to dobro, sicer pa bodo nadaljevali s prizadevanji, je dodal.

Slovenski predsednik republike Türk pa je na srečanju dejal, da Slovenija odločno podpira palestinski narod v prizadevanjih za dosego samoodločbe oz. dosego rešitve, da bi lahko oba naroda živela v miru, varnosti in sožitju.

Hamas napadel z raketami
Sicer pa je palestinsko oboroženo gibanje Hamas danes iz Gaze ponovno izstrelilo rakete na izraelsko ozemlje in tako ogrozilo krhek palestinsko-izraelski dogovor o premirju.