Foto:
Foto:
Volitve naj bi odločile o ukrajinski usmerjenosti - ali k Rusiji ali k zahodu.
Predstavnik opozicije Viktor Juščenko.
Sedanji predsednik Leonid Kučma in kandidat za novega predsednika Viktor Janukovič.

Izidi vzporednih volitev kažejo na rahlo prednost Juščenka pred Janukovičem, vendar nobenemu ni uspelo zbrati več kot polovice glasov volivcev, ki je potrebna za zmago v prvem krogu.

Po enemu izmed izidov je Juščenko dobil 45 odstotkov glasov, Janukovič pa 37 odstotkov. Drugi izid kaže na manj kot dva odstotka prednosti za Juščenka.

Za mesto predsednika države se je potegovalo 24 kandidatov, predvolilni boj pa so zaznamovale obtožbe o umorih in medijski pristranskosti.

Janukovič ali Juščenko?
Že pred volitvami so strokovnjaki napovedovali, da imata največ možnosti za zmago zahodno usmerjeni voditelj opozicije in nekdanji premier Juščenko in sedanji premier Viktor Janukovič, ki ga podpirata tako sedanji predsednik Kučma kot Moskva.

Juščenko, ki ima večjo podporo v Kijevu in zahodnem delu Ukrajine, je že pred volitvami oblasti obtožil, da mu bodo z goljufijami preprečili zmago na volitvah. Med volilno kampanjo je moral Juščenko tudi v bolnišnico, saj naj bi ga poskušali zastrupiti s hrano.

Janukoviču pa bolje kaže v vzhodnem industrijskem delu države, kjer živi tudi velika ruska manjšina, v rudarskem območju Doneck pa je bil nekdaj tudi guverner. Pred volitvami je Janukovič povišal plače upokojencem in delavcem v javnem sektorju.

Nepravilnosti na volitvah
Zaradi določenih nepravilnosti, ki so se nanašale na napačno napisana imena določenih kandidatov, so morali umakniti približno 70.000 glasovnic, je sporočila državna volilna komisija.

Primer že preučuje državni tožilec, ki bo glede na zaključke podal obtožnice proti volilnim komisijam, ki so prekršile zakon. Napake so se pojavile v 12 pokrajinah v državi, vendar je položaj normaliziran povsod, razen v mestu Sevastopol.

Prelomni trenutki za Ukrajino
Volilna kampanja je potekala v znamenju obtožb o poskusih umorov in medijske pristranskosti. Volitve mnogi opisujejo tudi kot simbolni boj za prevlado prozahodne ali promoskovske smeri.