Stari grad je vzpetina nad Kamnikom, ki ima 584 metrov nadmorske višine. Foto: RTV SLO/ A. G.
Stari grad je vzpetina nad Kamnikom, ki ima 584 metrov nadmorske višine. Foto: RTV SLO/ A. G.
Mali grad in Stari grad
Mali grad v Kamniku in v ozadju Stari grad, pogled z Žal. Foto: RTV SLO/ A. G.

Z vzponom na Stari grad (584 m) boste naredili dobrih 200 metrov višinske razlike. Najhitrejši za pot do vrha potrebujejo okrog 10 minut, počasne hoje pa je za okrog pol ure. Pot je lepa in ponoči tudi osvetljena. Na vrhu, kjer vas pričakajo grajske razvaline (v srednjem veku je imel Stari grad pomembno strateško vlogo in je z Malim gradom varoval pot proti Tuhinjski dolini) se lahko okrepčate v lokalu, ki nikoli ni imel sreče z najemniki.

Razgled vas ne bo pustil na cedilu. Pod vami bo kamniško mestno jedro, na severu visoke planine, na jugu Ljubljanska kotlina.

Če želite izlet malce podaljšati, lahko "skočite" še na bližnjo Špico, s katere so nekoč vzletali z zmaji. Danes lahko športni navdušenci odvečno energijo porabijo z gorskim kolesom. S Starega gradu je spust vsekakor zelo zaželen, saj so tu tekme pogoste, tudi za državno prvenstvo.

Več težav kot s potjo boste imeli s parkiranjem, saj se pot na Stari grad začenja tik ob obvoznici (nasproti nove Sparove trgovine), kjer avtomobila ne morete pustiti. Poskusite lahko v okolici zdravstvenega doma ali pa v mestu, vendar tam parkiranje med delovniki ni brezplačno.

Težko bi sicer rekli, da je za Kamničane Stari grad to, kar je za Ljubljančane Šmarna gora, saj hribov v okolici Kamnika res ne primanjkuje, a Stari grad vseeno ostaja priljubljena izletniška točka. Posebej za tiste, ki po napornem delovnem dnevu nimajo veliko časa in jim vzpon pomeni lepo priložnost, da se pošteno preznojijo. Povratek je v zimskem času lahko preveč drseč, zato priporočamo pot po cesti, ki je v celoti asfaltirana.
RTV SLO/A. G.