Ožja japonska cesarska družina: cesarica Masako, cesar Naruhito in princesa Aiko (desno). Naruhito je prestol zasedel po očetovi abdikaciji leta 2019. Foto: Reuters
Ožja japonska cesarska družina: cesarica Masako, cesar Naruhito in princesa Aiko (desno). Naruhito je prestol zasedel po očetovi abdikaciji leta 2019. Foto: Reuters

22-letna princesa, ki zaradi japonske zakonodaje ne more naslediti očeta na prestolu, se že od nekdaj rada posveča dobrodelnim dejavnostim, še posebej pa jo zanima delovanje Rdečega križa, so pojasnili v palači.

Podrobnosti njenega sodelovanja z organizacijo sicer še niso znane, cesarska družina je zgolj sporočila, da bo Aiko tam začela delati aprila, ko diplomira, skupaj s plačano službo pa bo še naprej opravljala tudi svoje dolžnosti članice cesarske družine. Na japonskem Rdečem križu pa so poudarili, da se želijo na vse skupaj "temeljito pripraviti, da bo lahko princesa v miru opravljala svoje delo".

Povezovanje Rdečega križa in cesarske družine je na Japonskem sicer dolgoletna tradicija – sploh cesarice so običajno pokroviteljice omenjene dobrodelne organizacije –, ni pa še nobena članica cesarske družine bila tam tudi polno zaposlena.

Aiko, kot omenjeno, trenutno zaključuje študij na univerzi Gakušuin oz. na tamkajšnji družboslovni fakulteti, kjer študira japonski jezik in literaturo. Japonci, ki na cesarsko družino gledajo z naklonjenostjo, so princesino odločitev, da se po koncu študija zaposli, pozdravili. Da bi člani cesarske kraljeve družine opravljali plačano delo, je bilo še nedavno skoraj tabu, a se je tudi najstarejša monarhija na svetu začela modernizirati.

Prve korake k temu sta naredili že mama princese Aiko, cesarica Masako, ki je bila pred poroko karierna diplomatka, in nekdanja cesarica Mičiko, prva "običajna ženska", ki se je primožila v cesarsko družino.

Aiko je sicer edinka trenutnega cesarskega para. Kot je znano, sta bila Naruhito in Masako pod velikim družbenim pritiskom, naj japonskemu prestolu zagotovita moškega dediča. Masako je doživela več spontanih splavov, preden se je leta 2001 rodila Aiko. Ker je bila deklica, je to sprožilo debato, ali naj (tudi) Japonska spremeni zakonodajo tako, da bo lahko na cesarski prestol sedla tudi ženska. A sta zaplet "rešila" Naruhitov brat, princ Fumihito in njegova žena, princesa Kiko, ki sta leta 2006 po dveh hčerkah dobila še sina, princa Hisahita.

Po Naruhitu bo tako prestol pripadel Fumihitu in nato danes 17-letnemu Hisahitu. Iz cesarske družine pa je že pred tremi leti izstopila njegova najstarejša sestra, Mako, ki se je poročila z navadnim državljanom Keijem Komuro in se preselila v ZDA.