Foto: Twitter
Foto: Twitter

Po upokojitvi na parketu je svoje življenje posvetil navdihovanju mladih skozi pripovedovanje zgodb. "Kot bi pričakovali od strastnega pripovedovalca, je Bryant cenil tudi dobro branje," je po tragični smrti košarkarskega velikana pojasnil knjižničar Keith Kesler.

Spomnil je, da je slavni športnik v pogovoru za Washington Post dejal, da upa, da se ga bodo ljudje čez 50 let spomnili "kot človeka, ki mu je uspelo navdihniti otroke in družine, da stopijo skupaj".

"Prebrskal sem njegove stare intervjuje in objave na družbenih omrežjih, da bi ugotovil, katere knjige so navdihovale Črno mambo," je pojasnil v blogu na uradni spletni strani. Zbral je 15 naslovov:

Umetnost vojne (Sun Cu), Alkimist (Paulo Coelho), Blink ter The Tipping Point (Malcolm Gladwell), Children of Blood and Bone (Tomi Adeymi), The Hero’s Journey (Joseph Campbell), Jonathan Livingston Galeb (Richard Bach), Lone Survivor (Marcus Luttrell), Relentless: From Good to Great to Unstoppable (osebni trener Tim Grover), Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike (Phil Knight), The Silver Linings Playbook (Matthew Quick), Sunny (Jason Reynolds), Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln (Dolores Kearns Goodwin), Thirty Rooms to Hide In (Luke Sullivan) in Tuff Juice (Caron Butler).

Začenjal založniško kariero
Poleg tega so izpostavili še knjige, ki jih je napisal Kobe sam oziroma je sodeloval pri njihovem ustvarjanju. Bryantovo multimedijsko podjetje Granity Studios je namreč lani začelo izdajati serijo otroških knjig The Wizenard, ki prepletajo motiva športa in magije.

Bryant je začel pisati tudi sam. Foto: Twitter
Bryant je začel pisati tudi sam. Foto: Twitter

Bryant je le malo pred smrtjo za USA Today o knjižnem projektu povedal: "Imel sem oprijemljivo idejo in zamisel o tem, kakšen razvoj hočem za junake. Vem, kakšni so, ko jih šele spoznamo, in vem, kje pristanejo, ko bo serije konec. Imel sem idejo, a sem vedel, da jo lahko dobri pisatelji naredijo še tisočkrat boljšo. Zato sem naredil korak nazaj in se odprl za sodelovanje."

Sodelovanje s slovitim Coelhom
Avgusta lani pa se je odločil za še eno sodelovanje. Stopil je v stik z brazilskim pisateljskim zvezdnikom Paulom Coelhom, saj je želel sodelovati pri knjigi, ki bi pokazala, kako lahko otroci iz neprivilegiranega okolja s pomočjo športa presežejo svoje okoliščine.

Ta je po košarkarjevi smrti s svojega računalnika izbrisal osnutek za njuno otroško knjigo. Po tej tragediji je cel projekt "izgubil smisel", je pojasnil, oboževalci pa ga pozivajo, naj knjigo dokonča in izda.