Foto: Reuters
Foto: Reuters
Okužbe sedem dni pred tem

Petek - 1290
Četrtek - 1294
Sreda - 1516
Torek - 1850
Ponedeljek - 1652
Nedelja - 293
Sobota - 537

Skupno število potrjenih primerov v soboto je tako bilo 580 ob 4619 opravljenih testih, kar je 12,6 odstotka.

V državi imamo tako 17.244 aktivnih primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika za covid. V zadnjih sedmih dneh so v povprečju potrdili 1222 okužb na dan.

Vlada je sporočila, da se v bolnišnicah zdravi 1053 covidnih bolnikov, kar je šest več kot dan poprej. Na intenzivni negi jih je 165, število je nespremenjeno, odpuščenih je bilo 43 ljudi. Umrlo je 13 bolnikov s covidom-19.

Kadunc: Razmere se izboljšujejo

Miha Kadunc s sledilnika za covid-19 je za Radio Slovenija pojasnil, da se razmere zagotovo izboljšujejo. "Glavni razlog, se zdi, da gremo proti koncu tega velikega vala okužb, ki smo ga imeli v domovih za starejše ... Tam je bil vrh vala recimo okoli 1. decembra in trenutno je novih okužb približno desetkrat manj, kot jih je bilo na začetku decembra."

Zaradi spreminjajočega se obsega testiranja, ki je bilo res množično zlasti po novem letu, pa je težje reči, kako hitro pada število okužb v splošni populaciji. Trend je zagotovo pozitiven, kar zadeva hospitalizacije. "Zdaj smo na tedenski ravni približno pri 82 sprejetih na dan, kar je okoli 20 odstotkov manj kot okrog 15. januarja."

Kot opozarjajo tudi zdravstveni delavci, pa še ni čas za večje sproščanje ukrepov, saj se krivulja lahko hitro obrne. Če ohranimo njen padec, nam niti angleška različica ne bo mogla povzročiti prehudih težav. "V tistih državah, kjer se je angleška različica razširila, so imeli kar hudo eksponentno rast epidemije, čeprav so že imeli kar relativno stroge ukrepe in so zaradi tega še zaostrovali. Tako da ta strah ali pa skrb pred angleško različico je zelo upravičen."

Jutri se sicer v tako imenovanih rdečih regijah, ki jih je le še sedem, nadaljuje pouk v učilnicah za prvo triado. V večini šol ga bodo izvedli obenem s testiranjem, kjer to ne bo mogoče, pa bo potekal od doma. V zadnjem tednu se je sicer nekoliko povečalo število okužb med otroki, a tega še ni mogoče pripisati odpiranju šol.