V Zagrebu bi lahko kmalu znova uvedli ukrepe, ki jih od srede izvajajo že v hrvaški Istri, in sicer uvedbo posebnih ukrepov v nakupovalnih središčih in na tržnicah, obvezno nošenje mask zaposlenih in omejitev števila kupcev v trgovinah. Foto: EPA
V Zagrebu bi lahko kmalu znova uvedli ukrepe, ki jih od srede izvajajo že v hrvaški Istri, in sicer uvedbo posebnih ukrepov v nakupovalnih središčih in na tržnicah, obvezno nošenje mask zaposlenih in omejitev števila kupcev v trgovinah. Foto: EPA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Hrvaško za zdaj uvršča med varne države, saj so žarišča zunaj turističnih krajev.

Predstavnica Eva Grilc je pojasnila, da so stopili v stik z zagrebškim inštitutom za javno zdravje, kjer so potrdili, da število obolelih narašča, vendar Hrvaška ostaja še naprej varna država. NIJZ seznam varnih oz. nevarnih držav posodobi enkrat na teden.

Andrej Šter o potovanjih v tujino

"Večina obolelih je v znanih žariščih, ki med seboj niso povezana, in jih ni v turističnih krajih. Hrvaška je tako še na zemljevidu varnih držav. 14-dnevna kumulativna incidenca znaša okoli 5,7 na 100.000 in za zdaj potovanj na Hrvaško ne odsvetujemo," je dejala.

NIJZ vse tiste, ki potujejo na Hrvaško, ob tem poziva k previdnosti in spremljanju stanja v sosednji državi.

Eva Grilc je še pojasnila, da na Hrvaškem opravijo precej testov, zato je "ocena kar zanesljiva". Zadnji dan so na Hrvaškem opravili 780 testov, dan poprej 900.

Več je okuženih v državah na Balkanu
Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Hojs: Širjenje virusa na Hrvaškem "alarmantno"
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medtem ob robu današnje slovesnosti pred sobotnim dnevom policije v izjavi za medije izrazil prepričanje, da bo Hrvaška naredila vse, da omeji širjenje novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah "v zadnjih dneh alarmantno, tukaj moramo biti iskreni".

"Ne pričakujte pa, da bi slovenska vlada ali pa sam osebno dajal kakršnekoli odpustke, ne glede na to, da Slovenci radi dopustujejo na Hrvaškem, da imajo tam nepremičnine," je zagotovil.

Po ministrovih besedah se bo vlada tudi v primeru sosednje Hrvaške dosledno držala epidemioloških priporočil s ciljem, da zavaruje Slovenijo pred drugim valom epidemije.

Notrani minister:
Notrani minister: "Tako inšpekcija kot policija bodo odšli v klube in jih preverjali." Foto: Pixabay

Šoštar: "Število, ki smo ga imeli sredi epidemije"
Kot rečeno, je bil četrtek s 95 novookuženimi drugi najhujši dan gleda števila novookuženih na Hrvaškem po 1. aprilu, ko je bilo potrjenih 96 okužb. Danes pa podatki za zadnjih 24 ur potrjujejo nekoliko manj novih okužb, in sicer 56, od tega 23 v mestu Zagreb.

Skupno število vseh okuženih do zdaj na Hrvaškem je 2539, umrlo je 107 ljudi.

"Presenečeni smo, to je število, ki smo ga imeli sredi epidemije. Kaže pa na to, koliko smo skrbni in kako hitro smo pozabili, da je epidemija med nami," je opozoril direktor Zavoda za javno zdravstvo Andrije Štamparja Zvonimir Šostar.

Največ okuženih je v Splitsko-dalmatinski županiji, sledi mesto Zagreb, Osiješko-baranjska županija, Zagrebška županija. Istrska županija je na sedmem mestu od 21 županij na Hrvaškem s 97 potrjenimi okužbami, danes pa še nimajo novih okužb.

Zapiranje nočnih klubov

V Zagrebu sta dve žarišči okužb: nočni klubi in Psihiatrična bolnišnica Svetega Ivana.

"Zaradi pojava prenosa virusa v nočnih klubih smo se odločili izvajati nadzor. Tako inšpekcija kot policija bodo odšli v klube in jih preverjali ... neuradno sem slišal, da se en klub zapira. Da bi se temu izognili, je treba upoštevati navodila. V interesu nam je, da imamo čim več ekonomskih dejavnosti, ne pa da se nekaj zapira," je dejal na novinarski konferenci hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Žarišče okužb tudi samostan

Sorodna novica Pozitiven tudi test Gorana Ivaniševića

Sicer pa je poleg Zagreba novo žarišče tudi samostan, semenišče in nadškofija v Đakovu, v okviru katerega deluje tudi vrtec. V četrtek so v samoizolacijo poslali 133 otrok iz vrtca in tudi njihove starše. Otroci so imeli verouk, ki so ga vodile okužene redovnice iz samostana.

Po do zdaj znanih podatkih sta okužena dva otroka. V samoizolaciji je tudi đakovško-osiješki nadškof Đuro Hranić in več deset redovnic in duhovnikov. "Sumimo, da izvor okužb redovnic prihaja s Kosova, in sicer dva ali tri dni pred tem," je sporočil epidemiolog Karlo Kožul, pri čemer še vedno ne vedo, kdo je t. i. ničelni bolnik.

Okužen tudi Goran Ivanišević

Med novookuženimi je tudi legendarni hrvaški teniški igralec Goran Ivanišević, direktor zadrskega turnirja v sklopu Adria Tour, na katerem se je okužil tudi prvi tenisač sveta Novak Đoković. Med okuženimi z novim koronavirusom so še hrvaški teniški igralec Borna Ćorić ter novinarka športnega uredništva hrvaške televizije Mirna Zidarić.

Novinarje je po razkritju okužbe pri Ivaniševiću zanimalo, ali bi moral tudi hrvaški premier Andrej Plenković v samoizolacijo, saj sta se z Ivaniševićem v soboto na turnirju v Zadru pozdravila in fotografirala.

Direktorica zagrebške infekcijske klinike in članica kriznega štaba Alemka Markotić je pojasnila, da bodo v skladu s pravili epidemiologov obravnavali samo Ivaniševićeve stike v preteklih 48 urah. Poudarila je, da se je Ivanišević v zadnjih deset dneh testiral trikrat, tretji test pa je bil pozitiven. Nihče, ki je bil minuli konec tedna v stiku z njim v Zadru, ni v nevarnosti, da bo zaradi tega okužen, je dejala.

Sorodna novica Na Hrvaškem (95) drugo največje število novih okužb, v BiH-u celo najvišje (120)

Okužbe vnesene iz BiH-a in Srbije
Okužbe so bile na Hrvaško vnesene večinoma iz Bosne in Hercegovine in iz Srbije. Pristojni organi razmišljajo, da bi v Zagrebu znova uvedli ukrepe, ki jih od srede izvajajo že v hrvaški Istri, in sicer uvedbo posebnih ukrepov v nakupovalnih središčih in na tržnicah, obvezno nošenje mask zaposlenih in omejitev števila kupcev v trgovinah, še poroča Index.

Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je dejal, da se država verjetno ne bo znova zaprla, saj da imajo pred tem skrajnim ukrepom epidemiologi na razpolago tudi druge. Je pa Hrvaška že zaostrila režim prehajanja meje za državljane republik nekdanje Jugoslavije z izjemo Slovenije. Ob vstopu na Hrvaško velja obvezna 14-dnevna karantena ali samoosamitev, pred uveljavitvijo sprememb so na mejah nastajale dolge kolone.

Srbija: Obvezno nošenje mask, 137 novih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu ob 7311 opravljenih testih potrdili 137 novih okužb. Skupno število okuženih je tako 13.372 ljudi. V zadnjem dnevu je zaradi covida-19 umrla ena oseba, skupno pa 264 ljudi. Glede na podatke oblasti imajo v državi še 954 aktivnih primerov.

Kot je na Twitterju objavil posnetek RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, pa ljudje ne upoštevajo varnostnih opozoril. Tako so se nekateri udeležili dogodka v nakupovalnem središču, pri čemer niso upoštevali ne varnostne razdalje, nosili pa niso zaščitnih mask. Maske so namreč znova obvezne na vseh javnih površinah. V Srbiji so prepovedali tudi gledalce na športnih tekmovanjih ter zbiranje na prostem, torej tudi protesti vernikov Srbske pravoslavne cerkve.

Črna gora: Prepoved verskih in političnih dogodkov

Črna gora je prepovedala verske obrede in politična zbiranja na javnih mestih, kot tudi gledalce na športnih prireditvah, pogrebi pa so lahko le v ožjem družinskem krogu. Verski obredi se bodo sicer lahko izvajali na odprtih površinah, ki pripadajo verskim objektom.

V Črni gori je potrjenih 22 novih okužb z novim koronavirusom.

Aktivno okuženih je 87, največ v Rožajama, 35, in Podgorici, 19. Največ okuženih je prišlo iz Srbije, kjer so bili nezakonito, poroča portal N1, saj je za Srbe meja s Črno goro še vedno zaprta. Čeprav je meja zaprta, pa tam poročajo o novih okužbah, potem ko si je skupina navijačev ogledala nogometno tekmo med Crveno zvezdo in Partizanom v Tutinu v Srbiji.

Severna Makedonija: Kljub okužbam odpira meje

V Severni Makedoniji so v četrtek potrdili 153 okužb, kljub temu država odpira svoje meje, 15. julija pa ima predčasne volitve. Premier Oliver Spasovski sicer pravi, da odločitev temelji izključno na epidemioloških razmerah, a skoraj zagotovo je ne bi sprejeli, če ne bi za 15. julij načrtovali predčasnih volitev, na katerih stranke računajo tudi na glasove številnih, ki živijo v sosednjih državah.

Naraščanje števila okuženih na Balkanu

Vstopanje v Severno Makedonijo bo po novem spet mogoče prek vseh mejnih prehodov, brez obveznega negativnega testa ali 14-dnevne samoizolacije, kot je veljalo do zdaj. S prvim julijem se odpirata tudi letališči v Skopju in na Ohridu. Vsem tujim državljanom bo omogočen tranzit, za zdaj pa z osebnim vozilom še ni mogoče vstopiti v Grčijo, lahko pa se od tam turisti vračajo. V Severni Makedoniji sicer poteka predvolilna kampanja, na prostem se lahko zbere največ 50 ljudi, v zaprtih prostorih 30, ob spoštovanju zaščitnih ukrepov je za radijski Dnevnik o stanju v Makedoniji poročal Boštjan Anžin.

Ob tem je spomnil, da države Evropske unije naj bi sicer od danes začele odpirati svoje meje tudi za tretje države, od balkanskih so trenutno na seznamu Črna gora, Srbija ter za las Bosna in Hercegovina, zaradi slabše epidemiološke slike pa tam ni Albanije, Severne Makedonije in Kosova.

BiH: 140 novookuženih, večina v Federaciji BiH-a

V zadnjih 24 urah je bilo v Bosni in Hercegovini (BiH) na novo okuženih 140 ljudi, od tega 87 v Federaciji BiH-a (853 testov) in 53 v Republiki Srbski (386 testov). Skupno število okuženih do zdaj je bilo 3935.

Po poročanju portala Klix.ba, so nove okužbe v Federaciji BiH-a potrjene v kantonih: Tuzle, Zensko-dobojski, Srednjebosanski, Hercegovsko-neretvanski, Zahodnohercegovski in v Sarajevu.

V Republiki Srbski pa je 10 novookuženih v Banjaluki in Ljubinju, osem v Vlasenici, šest v Zvorniku, pet v Bratuncu, po trije v Čelincu in Doboju, dva v Bosanski Dubici in po eden iz Modiča, Pala, Ugljevika, Srebrenice, Bosanske Kostajnice in Nevesinje.

V državi sicer odmeva primer kazenskega pregona zaposlenega policista na meji, ki je med epidemijo s covidom-19 sredi marca ljudi za plačilo spuščal čez mejo na prehodu Brčko, poroča portal N1.