ZDA naj bi domačemu letalskemu proizvajalcu Boeing nudile nedovoljeno državno pomoč. Foto: AP
ZDA naj bi domačemu letalskemu proizvajalcu Boeing nudile nedovoljeno državno pomoč. Foto: AP

ZDA in EU se že 16 let prepirata o domnevni nedovoljeni državni pomoči, ki so jo ZDA nudile domačemu letalskemu proizvajalcu Boeingu, članice EU-ja pa evropskemu Airbusu. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je pritrdila obema; lani je presodila, da lahko ZDA uvedejo carine na 7,5 milijarde dolarjev evropskih dobrin, pred kratkim pa je zeleno luč za ocarinjenje skoraj štirih milijard dolarjev ameriškega uvoza letno prižgala še Uniji.

Bruselj naj bi ocarinil v ZDA izdelana letala, traktorje, sladki krompir, arašide, zamrznjen pomarančni sok, tobak, kečap in tihomorskega lososa.

Vprašanje je sicer, kako se bo spremenila ameriška trgovinska politika pod novoizvoljenim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, če bo njegova zmaga na nedavnih volitvah potrjena. Dozdajšnji predsednik Donald Trump je ZDA popeljal v več trgovinskih vojn, zlasti s Kitajsko pa tudi z EU-jem.

Valdis Dombrovskis je bil odločen:
Valdis Dombrovskis je bil odločen: "To bomo naredili." Foto: Reuters

Poziv k opustitvi carin z obeh strani

Nekateri so ugibali, da bi lahko EU v primeru Bidnove zmage z uvedbo carin počakala in poskusila doseči dogovor z multilateralizmu bolj naklonjenim ameriškim predsednikom. A očitno Bruselj ne bo odlašal. "ZDA so uvedle carine po razsodbi WTO-ja v primeru Airbusa. Zdaj imamo razsodbo tudi v primeru Boeinga, ki nam omogoča uvedbo carin, in to bomo napravili," je dejal Dombrovskis. Pri tem je v isti sapi predlagal, da obe strani opustita carine. "V vsakem trenutku smo pripravljeni to storiti," je dejal, a dodal, da morajo na enako pristati ZDA. "Kot smo na evropski strani večkrat ponovili, smo pripravljeni začasno ali trajno opustiti svoje carine, takoj ko ZDA začasno ali trajno opustijo svoje."

Evropski trgovinski ministri sicer razpravljajo o tem, kako se lahko EU bolje sooči z izzivi, ki jih prinašata tako Washington kot Peking. Po izvolitvi Bidna v ZDA so pričakovanja v Evropi velika, je ocenil nemški gospodarski minister Peter Altmaier. "Upamo, da se bodo ZDA vrnile k multilateralnim pristopom, tudi v trgovini," je pojasnil.

Trumpove nenehne grožnje s carinami

Trump je uvedel carine na evropsko jeklo in aluminij in nenehno grozil z uvedbo carin na evropske avtomobile, kar bi prizadelo zlasti Nemčijo. Franciji je s carinami grozil, ko je želela uvesti davek na digitalne prihodke multinacionalk.

Spor okoli podpore Airbusu in Boeingu je sicer precej starejši od Trumpovega mandata, a je Bela hiša vendarle z veseljem izkoristila priložnost za uvedbo carin na evropske izdelke. S 25-odstotnimi carinami so ZDA ocarinile nekatere svetovno uveljavljene evropske produkte, kot so vino, sir in olive, na Airbusova letala pa so uvedle 15-odstotno dajatev.