Švicarska centralna banka je napovedala, da bo znižala medbančno obrestno mero libor na raven med 0 in 0,25 odstotka, poleg tega je začela trg preplavljati s franki, saj želi preprečiti nadaljnjo krepitev domače valute. Danes je šla
Švicarska centralna banka je napovedala, da bo znižala medbančno obrestno mero libor na raven med 0 in 0,25 odstotka, poleg tega je začela trg preplavljati s franki, saj želi preprečiti nadaljnjo krepitev domače valute. Danes je šla "v boj" še japonska centralna banka, ki je posredovala na deviznem trgu, saj močan jen jezi japonske izvoznike. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Po včerajšnjem preblisku je indeks SBI TOP, ki vključuje delnice šestih slovenskih podjetij, spet na letošnjem dnu. Foto: MMC RTV SLO
Ponudba Pivovarna Laško

"Po naši oceni je ponudba 9 obveznic po en evro za eno delnico Pivovarne Laško v tem trenutku povsem nezanimiva. Uspela bo samo, če se bodo banke, ki imajo te delnice v zastavi, odločile, da je to najmanjše zlo. KS Naložbe imajo seveda možnost izboljšati ponudbo in ponuditi več, lahko se tudi kdo drug vključi in poda prevzemno ponudbo, kar bi bilo za imetnike delnic najbolj zaželeno. Ker ponudba nima praga uspešnosti, bo torej vse odvisno od bank, posredno pa tudi od države, ker so nekatere med njimi večinsko v državni lasti. KS Naložbe so v prospektu o izdaji obveznic dodale tudi klavzulo, da jih lahko kadar koli pred njihovo dospelostjo odpokličejo. Trenutno je cena delnic Pivovarne Laško 11,55 evra, obrestna mera obveznic pa znaša 4,812 odstotka letno," je za MMC povedala Ani Klemenčič (GBD).

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

GORENJE

+1,00 %

8,00 EUR

NOVA KBM

+0,80 %

6,30

LUKA KOPER

+0,50 %

12,06

INTEREUROPA

-0,00 %

2,00

KRKA

-0,08 %

60,10

PETROL

-0,47 %

210,00

TELEKOM

-2,43 %

72,20

MERCATOR

-3,03 %

160,00


SBI TOP tako nizko kot še nikoli
Tudi vlagateljem prevzemna ponudba očitno ni všeč, saj je tečaj delnic Pivovarne Laško že takoj padel za 10 odstotkov, pozneje pa je zanihal celo 25 odstotkov navzdol, na vsega 10,2 evra. Med delnicami, vključenimi v indeks SBI TOP (-1,21 odstotka; 721 točk), so se najbolj, za tri odstotke, pocenile Mercatorjeve.

DAX30 v sredo le še 30 točk nad letošnjim dnom
V sredo je SBI TOP porasel za 0,88 odstotka, s čimer je bila Ljubljanska borza med redkimi na svetu, ki je pridobivala. Vodilni evropski delniški trgi so preživljali kalvarijo, saj se vlagatelji bojijo, da bosta finančno pomoč potrebovali še Italija in Španija. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je bil povsem na kolenih, saj je zdrsnil na 6.543 točk, s čimer je bil le še 30 točk nad letošnjim marčevskim dnom, ko je bil trg šokiran zaradi potresa na Japonskem. Na koncu je DAX ublažil visoki padec in dan končal z "le" 2,3-odstotnim minusom. Danes se je na začetku trgovanja povzpel za dober odstotek, toda sredi dneva je bil spet v minusu.

Finančne krivulje: Na Ljubljanski borzi več zanimanja tujih kot domačih vlagateljev.


Zlato zgodovinski mejnik prestavilo na 1.673 dolarjev
Dow Jones (11.896 točk) je včeraj po zaslugi tehnoloških delnic končno prekinil osemdnevni negativni niz, vendar z veliko težavami, saj je bil že za 166 točk v minusu. Na boljše razpoloženje so vplivali komentarji nekdanjega podpredsednika Zveznih rezerv Donalda Kohna, da naj bi Fed že razmišljal o novih spodbujevalnih ukrepih za zagon gospodarstva. Vlagatelji medtem varno zatočišče iščejo v zlatu in v izbranih obveznicah.

Cena zlata je dosegla 1.673 dolarjev, nekateri pa napovedujejo, da se bo v nekaj mesecih povzpela do 1.800 dolarjev. Zelo iskane so tudi nemške obveznice, čeprav znaša njihov donos le še 2,41 odstotka. Na drugi strani cena nafte drsi navzdol, saj se je verjetnost za recesijo precej povečala. Za sod lahke nafte je treba plačati manj kot 92 dolarjev.

Ponudba Pivovarna Laško