Letošnji dobitnik nagrade kresnik Goran Vojnović se v novem filmu podaja v zgodovino, ki je zaznamovala mesto Piran in njegove prebivalce. Foto: MMC RTV SLO
Letošnji dobitnik nagrade kresnik Goran Vojnović se v novem filmu podaja v zgodovino, ki je zaznamovala mesto Piran in njegove prebivalce. Foto: MMC RTV SLO
Piran
Preplet različnih človeških usod pripoveduje o resnični podobi kraja, kjer živijo. Foto: MMC RTV SLO

Začetek snemanja je po filmarjevih besedah predviden decembra in čeprav se govori, da bo šlo za film o ezulih, je treba poudariti, da bo to več kot navaden zgodovinski film. Gre za zgodbo o nenavadnem ljubezenskem trikotniku, v katerega so vpleteni trije osemdesetletniki.
Intimna starčevska ljubezen ponovno oživi, ko se starejši moški, ki so ga ob koncu druge svetovne vojne izgnali iz domače vasi, vrne v rojstno hišo. Tam pa sreča ljudi, ki jih je spoznal leta 1945.

Usode ljudi odsevajo usodo Pirana
Film Prian – Pirano torej popelje tudi v čas konca druge svetovne vojne, ko so v slovenska obalna mesta, kjer so živeli pretežno italijanski prebivalci, vkorakali partizani. V teh zgodovinskih okoliščinah spoznamo usodo treh otrok, ki so ostali brez svojih družin, življenjska pot pa jih je povezala med seboj.
V kinodvoranah prihodnjo jesen
Kot je za MMC povedal režiser in scenarist Goran Vojnović, naj bi v kinematografe film predvidoma prišel oktobra prihodnje leto. Projekt nastaja pod okriljem produkcijske hiše Arsmedia, v svoj program pa ga je vključil tudi Filmski sklad, ki mu bo namenil 920.507 evrov. Kakšna bo igralska zasedba filma, Vojnović zaenkrat ni mogel potrditi, saj dogovarjanja še potekajo, mediji pa kot enega od potencialnih igralcev omenjajo tudi Borisa Cavazza.

Ime režiserja, scenarista in pisatelja Gorana Vojnovića se zadnje čase omenja predvsem v povezavi z njegovim knjižnim prvencem Čefurji raus!, za katerega je februarja prejel nagrado Prešernovega sklada, junija pa še kresnika za najboljši slovenski roman leta. 29-letni filmar ima za seboj že nekaj filmskih projektov, med drugim Fužine zakon, Tamara, Nočitev z zajtrkom in Moj sin, seksualni manijak.