Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Novinarska konferenca o covidu-19 ob 11. uri na TV SLO 3: Gabrijela Valenčič, Srečko Šestan in Jelko Kacin.

Kultura

Oblikovanje Kogojeva Venetski konj in Lipicanec sta doma na Krasu

Mogočni spomenik braniteljem slovenske zemlje, ki stoji na razglednem vrhu kraške planote Cerje, poleg zgodovinskih zbirk obiskovalcem ponuja na ogled tudi nekaj dragocenih umetnin. Pridružila se jim bosta ikonična konja Oskarja Kogoja.

1

Oder Pariška opera v krizi išče nov ekonomski model

Nemški glasbeni menedžer Alexander Neef, ki je septembra postal direktor Pariške opere, namerava na novo postaviti ekonomski model obeh opernih hiš ‒ Bastilja in Garnier.

2

EU Zaradi direktive o AV-vsebinah gre Bruselj v postopek proti 23 članicam, tudi Sloveniji

Evropska komisija je uvedla postopek za ugotavljanje kršitev proti 23 državam članicam EU-ja in Združenemu kraljestvu, ker v svoje nacionalne zakonodaje niso pravočasno prenesli direktive o avdiovizualnih vsebinah.

9

Knjige V PEN-u ne podpirajo protestne izjave Boris A. Novaka zoper sojenje Rizmanu

Pesnik in pisatelj Boris A. Novak se je s protestom odzval na sojenje sociologu in politologu Rudiju Rizmanu. Protestno izjavo je poslal Slovenskemu centru PEN, ki pa je ni podprl.

69

Oder Ojačevalci glasov: letošnji CoFestival daje ples na glas. Zelo na glas.

"Sodobni ples v svojih dobrih primerih nikoli ni bil utišani podložnik in je vselej imel svoj specifični glas," so zapisali ob začetku letošnjega mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival.

1

Oder Nekje drugje: lutkovna interpretacija vojnih grozot še z dvema nagradama

Predstava Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja in produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL), ki govori o deklici v osrčju vojne, je dobila dve nagradi na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu.

1

Več kulturnih novic

Knjige 36. Slovenski knjižni sejem na spletu s stotimi založbami in prav toliko spletnimi dogodki

"Iz krize lahko izidemo samo skupaj. Časi za založniško in knjigotrško panogo so morda najtežji v zadnjih 50 letih," pravi Zdravko Kafol, predsednik upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma, ki se začenja drevi.

7

Dan po Liffu Ob četrtinskem obsegu programa dosežena tudi četrtinska prodaja vstopnic prejšnjih let

"Liffe je bil letos prvi večji dogodek na spletu, ki je tako odmeven, da se prodaja, in mi smo z letošnjo izdajo zelo zadovoljni," je ob koncu Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala dejal njegov programski direktor Simon Popek.

7

Na današnji dan 24. november

Strokovnjak za starokrščansko slovstvo, begunka in pisateljica, na prelomu stoletja odgovorni urednik časopisa Slovenec, agrarna pokrajina in družbeni problemi primorskega podeželja

Več novic

Recenzije

Filmska recenzija (Liffe) Antigona

2500 let po tem, ko je Sofoklej iz mita o Tebanski kraljevi družini izluščil tragedijo o Antigoni in v njej soočil črko zakona in posameznikov etični imperativ, smo dobili kar dve filmski adaptaciji te arhetipske zgodbe.

7

Filmska recenzija (Liffe) Dragi tovariši

Ena od nalog umetnosti je, da pred pozabo rešuje skrito zgodovino, da prelomne trenutke oživlja brez zapadanja v poenostavitve ali hagiografije. Andrej Končalovski je Drage tovariše posnel v črno-beli tehniki, a z ogromno občutka za vmesna, siva območja.

1

Beremo Boris Kolar: Trinajst

Biolog, ekolog, kolumnist in pisatelj Boris Kolar je bil leta 2009 z romanom Iqball hotel nominiran za nagrado kresnik, potem pa si je vzel dolg izdajateljski odmor.

1
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Stoletne priče ali iz "mišje perspektive" posneti spomeniki padlim v prvi svetovni vojni

"Dela Marka Vogriča sicer ne spadajo v kontekst vojne ali dokumentarne fotografije, čeprav so tesno povezana z dogajanjem prve svetovne vojne. So torej sad procesa, ki zaobjema avtorjevo ustvarjanje, raziskovanje in intelektualno poglobitev."

"Kar je meč že odločil, je pero diplomatov prečrtalo"

Junija 1919 je bilo bojev za severno mejo konec. V njih je uvodoma briljiral samoiniciativni slovenski general Rudolf Maister, medtem ko so se v Ljubljani obotavljali. Vojaško je bila zgodba končno dobljena, a Korošci so na referendumu izbrali Avstrijo.

109

Izviren poklon feldmaršalu Borojeviću ob stoletnici smrti

23. maja je minilo sto let od smrti feldmaršala Svetozarja Borojevića pl. Bojne, vrhovnega poveljnika soške fronte med prvo svetovno vojno. Društvo Soška fronta 1915–1917 je ob tem pripravilo slovesnost v parkovnem spomeniku na Prevalu nad Solkanom.

43
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov