Mišič pravi, da je radodaren zato, ker je  v  nogometnem klubu prepoznal potencial tudi glede družbeno odgovornega ravnanja z odpadki. Foto: Eugenija Carl
Mišič pravi, da je radodaren zato, ker je v nogometnem klubu prepoznal potencial tudi glede družbeno odgovornega ravnanja z odpadki. Foto: Eugenija Carl
Mišič je radodaren do nogometnega kluba Koper

Medtem ko Mišič drugim lokalnim športnim klubom, dobrodelnim, kulturnim in drugim društvom sponzorsko odmerja po nekaj sto evrov, je za svojega prijatelja Borisa Popoviča, ki se je skozi velika vrata vrnil v upravljanje kluba, na široko odprl denarnico. Nogometnemu klubu Koper je spomladi nakazal več kot 70.000 sponzorskih evrov. Glavnino zneska v denarju, Komunala pa klubu plačuje tudi nakupe opreme in druge stroške.

"To je grozljivo, Koprčani s položnicami za smeti plačujemo županov nogometni klub. To je nedopustno, nadzorstvena funkcija države je popolnoma odpovedala," je ogorčena opozicijska mestna svetnica SLS-a Olga Franca.

FC Koper potencial tudi glede ravnanja z odpadki
Mišič pravi, da je radodaren zato, ker je v nogometnem klubu prepoznal potencial tudi glede družbeno odgovornega ravnanja z odpadki.

"S programi podpore športa želimo spodbuditi odgovornost posameznikov do čistega, urejenega in varnega mesta. V tem so bili prepoznani potenciali lokalnega nogometnega kluba FC Koper, ki v svojih sekcijah, predvsem otroških in mladinskih, združuje več sto posameznikov, ki s svojimi družinami, znanci ali podporniki tvorijo ogromen del občinstva, na katerega želimo vplivati na način, da spodbudimo pozitivno spremembo vzorcev in vedenja do našega skupnega okolja, vezano predvsem na pravilno ravnanje z odpadki na izvoru in zdravim načinom življenja."

Trikotnik Občina-Komunala-FC Koper bo preverjal KPK
Zakaj bi Mišičevo radodarno odmerjanje denarja, ki temelji na slabo prepričljivih argumentih, lahko dišalo po korupciji. Zato ker gre za očitno prepletenost vodstvenih, svetovalnih, nadzorstvenih in prijateljskih funkcij med Komunalo, občino in nogometnim klubom. Mišič ni samo svetovalec župana; ko je Popovič, čeprav neformalno, prevzel vajeti kluba, je Mišič takoj dobil sedež v upravnem odboru kluba, medtem ko so predsednika kluba in predsednika klubskega upravnega odbora Valterja Valenčiča zaposlili na Komunali.

Podvajajo se tudi naslednje funkcije: novi predsednik nadzornega sveta Komunale in županov svetovalec Dejan Škerlič je hkrati tudi član upravnega odbora FC Koper. Obe funkciji - člana NS-ja Komunale in upravnega odbora FC-ja Koper sočasno opravlja tudi Goran Malenič. Novo sponzorsko injekcijo - 29.000 evrov - je Komunala nakazala klubu dan po konstitutivni seji novega NS-ja Komunale, v katerega sta se usedla novinca - Škerlič in Malenič. Ker gre za nakazila znotraj tako sklenjenega kroga, jih bo preveril KPK.

"Če gre za utečeno prakso in namen sponzoriranja, ni naklanjanje koristi točno določenemu subjektu zaradi prepletenosti subjektov, potem sponzoriranje samo po sebi ni sporno. V nasprotnem primeru pa lahko tako poslovno sodelovanje predstavlja korupcijsko tveganje. Komisija je v zvezi s sponzoriranjem kluba prejela prijavo korupcije, do konca postopka vam drugih informacij ne moremo posredovati," so za TV Slovenija odgovorili na KPK-ju.

"Klientelizem in korupcija sta skupni imenovalec župana. Komunala Koper je že vrsto let kadrovski koš za njegove najzvestejše privržence, Mišič pa je zastavonoša takega dogajanja," je ostra opozicijska mestna svetnica iz vrst Združene levice Maja Tašner Vatovec.

Naša vprašanja odriv za revizijo
Kako na takšno pretakanje denarja gleda Računsko sodišče? "Menimo, da se mora organ vodenja ali nadzora v skladu z zakonodajo izogibati kakršnemu koli nasprotju njegovih interesov ali dolžnosti z interesi ali dolžnostmi družbe, ki jo vodi ali nadzira. Ker iz vaših navedb ni razvidno na kakšni pravni osnovi so bila sredstva dodeljena in nakazana, prav tako pa nam niso znane tudi druge okoliščine primera, bi Računsko sodišče natančnejše odgovore podalo le na podlagi izvedene revizije. Vaše zaprosilo za odgovore zato obravnavamo kot pobudo za izvedbo revizije," na naša vprašanja odgovarjajo na Računskem sodišču.

Komunala sponzorirala tudi privez za Mišičevo jadrnico
Mišiču pa ne gori srce samo za nogomet, druga športna ljubezen je jadranje. In tako se je tudi športna jadrnica v lasti njegovega zasebnega podjetja Gasspar naložbe sponzorsko prilepila na Komunalo. Ne samo, da je Mišič z denarjem Komunale poglobil mesto, na katerem je privezana, jadralnemu klubu, ki jadrnico upravlja, je Komunala nakazala sponzorska sredstva v natančni višini letnega zneska za plačilo priveza Mišičeve jadrnice.

Popovič odredil: Ves sponzorski denar iz Rižanskega vodovoda v FC Koper
Ne samo Komunala, FC Koper hrani tudi drugo javno podjetje Rižanski vodovod. To po ukazu župana Popoviča. Letni znesek za donatorstva namreč ne razporeja vodstvo podjetja, pač pa ustanoviteljice Rižanskega vodovoda, tri obalne občine, višino zneska določa velikost lastniškega deleža, ki ga imajo v podjetju. Občina Koper je letos lahko razpolagala s 26.000 evrov.

"Župan Boris Popovič je odredil, da moramo celoten znesek, ki pripada občini Koper, 26.000 evrov, nakazati nogometnemu klubu Koper," nam je povedala predstavnica za stike z javnostjo na Rižanskem vodovodu Sara Milenkovski.

Iz občinske v klubsko blagajno v pol leta skoraj pol milijona evrov
Izdatno pošiljko denarja je FC-ju Koper v petek nakazala tudi Občina Koper, 110.000 evrov, potem ko mu je že decembra lani nakazala 310.000 evrov. Sodeč po Supervizorju je občina klubu do zdaj nakazala več kot milijon evrov.

Z občine Koper odgovarjajo, da so "sponzorska nakazila FC Koper transparentna in imajo podlago v proračunu in razpisih." Pri tem ni nezanimivo, da so bili razpisni pogoji za dodelitev občinskega denarja taki, da jih je izpolnjeval le FC Koper.

"Koper ima resnejše težave, vedno slabšo socialno sliko, neenakomeren razvoj, podeželje zaostaja, medtem pa občina vlaga v projekte, okoli katerih so zbrani interesi in apetiti. Slika je jasna; denar v žep župana in njegovih podrepnikov," opozarja Tašner Vatovčeva, medtem ko Franca kaže s prstom na "javni denar, ki se troši za številne svetovalne pogodbe, zasebne posle, sponzorstva nogometnega kluba, hkrati pa občina Koprčanom nalaga nove davke na nezazidana zemljišča, vse več pa je v občini tudi revščine".

Opozicija v mestnem svetu je prepričana, pravi Tašner Vatovčeva, da "tako, kot bo danes na osrednjem koprskem trgu jasno izraženo nestrinjanje z vladnimi potezami, tako je skrajni čas, da Primorska vstane tudi za Koper".

Mišič je radodaren do nogometnega kluba Koper