Na Raki želijo obuditi pridelavo čebule in raški č'buli povrniti nekdanji sloves. Foto: Goran Rovan
Na Raki želijo obuditi pridelavo čebule in raški č'buli povrniti nekdanji sloves. Foto: Goran Rovan
Iz raške čebule se da narediti marsikatero jed - tudi čebulni kruh. Foto: Goran Rovan
Najboljše z Rake: čebula

Zadnje čase se čedalje več ljudi zaveda pomena lokalno pridelane hrane. Zato so na Raki na pobudo Turističnega društva Lovrenc pripravili projekt, ki so ga poimenovali "Najboljše z Rake". Z njim želijo obuditi in razširiti zanimanje po raški čebuli, ki so jo včasih na veliko pridelovali in je bila cenjena daleč okoli. Zdaj to pridelujejo zgolj tisti, ki so ohranili semena oziroma še vedno vzgajajo čebulčke za sajenje, pa še ti le zase. In mnogi, ki raško čebulo poskusijo, pravijo, da je ta res nekaj posebnega.

Alojz Kerin, predsednik TD-ja Lovrenc Raka o tem projektu pravi: "Želimo, da se čebula izoblikuje taka, kot je nekoč že bila tukaj na Raki. Se pravi s svojstvenimi značilnostmi in tudi z značilno obliko, ki ji jo daje ta težka raška zemlja. V drugem delu pa želimo proizvodnjo čebule na Raki povečati in jo dopolniti z drugimi produkti."

Na čebulo naj bi prisegala že slavna vladarica habsburških dežel Marija Terezija. Pri Ulčnikovih z Rake so pred desetletji pridelali tudi po 50 ton čebule letno. Zdaj jo pridelujejo samo za svoje potrebe. So pa pri njih včasih živeli od nje in raško čebulo pred desetletji tudi vzgojili. Po besedah Franca Ulčnika jo je prav njegov oče križal in tako dobil cenjene čebulne lastnosti. Ulčnik pravi: "Egiptovsko rdečo in ptujsko čebulo je križal in je dobil to čebulo, ki je bila tukaj na Raki najbolj znana in cenjena. Prideloval jo je približno 50 ton. Seme je imel svoje, kar okoli dve toni je imel tudi svojega čebulčka."

Člani Turističnega društva Lovrenc tako želijo raški čebuli povrniti nekdanji sloves in obuditi njeno pridelavo. Zato so skupaj s partnerji - Centrom za podjetništvo in turizem Krško, podjetjem Seles ter Društvom za trajnostni razvoj Terra Vera - lotili projekta Najboljše z Rake. Ta je vreden slabih 50 tisoč evrov in je bil pod okriljem razpisa LAS Posavje izbran za 85-odstotno sofinanciranje s sredstvi LEADER-ja za razvoj podeželja. V prvi fazi projekta, ki se je začel marca letos, so pripravili vrsto delavnic o raški čebuli, organizirali so strokovno ekskurzijo, uredili pa bodo tudi razstavni prostor in prostor za delavnice za izvajanje kulinaričnih delavnic. Poleg turističnega društva so se projektu pridružila tudi druga društva in gostinci v kraju. V gostilni Tratnik že zdaj pripravljajo vrsto jedi iz raške čebule, iščejo pa tudi nove recepte in ideje. Robert Tratnik pravi, da ima raška čebula bolj sladek okus in pri kuhanju popolnoma razpade. Jedi z njo so zato bolj okusne. Tratnikovi tako zdaj pripravljajo: "Vse od čebulnih bržol, pasuljev, golažev, čebula je v vseh omakah, z njo pripravljajo tudi pražena jetrca in tudi pice delamo recimo samo s čebulnim nadevam. Vsak dan pa se rojevajo nove ideje."

S projektom želijo na Raki promovirati tudi kolektivno blagovno znamko "Najboljše z Rake", tako bi dosegli večjo turistično in kulinarično prepoznavnost kraja, v katerem si obetajo tudi več turistov. Vanj pa želijo pritegniti tudi druge lokalne pridelovalce hrane.

Za MMC Goran Rovan

Najboljše z Rake: čebula