Jezni občani pred komunalo v Trbovljah

Jezni občani s položnicami za mesec december, ki znašajo tudi 500 evrov in več, so se zbrali pred sedežem trboveljske komunale in od vodstva zahtevali pojasnila.

"Radiatorje imam zaprte, tudi drugi imajo vse zaprto po ves mesec in dobijo od Komunale račun za 160 evrov. Kako lahko ti nekaj računaš, če je nič," je dejala ena od udeleženk.

Megavatna ura ogrevanja je decembra znašala 202 evra, plačila tako visokih zneskov občani ne zmorejo.

"Nikakor, 500 evrov imam pokojnine, rakava bolnica sem, kako pa naj plačam, kako naj živim, pa še druge položnice so," je dejala ena od zbranih. "Ne vem, kako bomo mi tole preživeli, pa ni nikogar, da bi nam obrazložil, nič ne povejo, samo položnice prihajajo."

Igor Glušič, direktor komunale, jim je podal nekaj pojasnil. "Naslednji ukrepi bodo predstavljeni jutri in bodo naslovili vse uporabnike, od prvega januarja dalje z dodatnimi ukrepi in znižanji. Znižanja cen storitev bodo."

Januarska cena ogrevanja bo 173 evrov na megavatno uro, oziroma še nekoliko nižja. Energetski strokovnjak ob tem opozarja na pogoste napake, ki jih delamo v večstanovanjskih objektih, med temi je tudi zapiranje radiatorjev, ko nas ni doma.

Jani Uranič iz Društva trajnostne energetike pa je dejal: "Vedeti moramo v bistvu, da se konstrukcije ohladijo in na koncu je treba najprej pogreti konstrukcijo in šele nato se začne ogrevati prostor."

Tudi dogrevanje s klimatsko napravo ob delno odprtih radiatorjih vpliva na merilnik toplote na radiatorju, ki zato napačno izmeri količino porabljene energije za ogrevanje.