Stolp pred obnovo in po njej. Foto: Občina Kostanjevica na Krki
Stolp pred obnovo in po njej. Foto: Občina Kostanjevica na Krki

Ker je zaradi nekdanjega pomena stolp kulturni spomenik, se je občina pred dvema letoma lotila njegove obnove. Stolp, ki se proti vrhu zožuje, je bil zgrajen ob koncu 15. stoletja, zvon v stolpu pa se je oglasil vsak dan in ob različnih priložnostih. Pod streho so okenske odpritne s kamnitimi okvirji, ki spominjajo na gotske oblike.

"Ta uskoški stolp smo temeljito prenovili, od sanacije temeljev do zidovja, nove strehe, zunanji park, odstranili smo eno hišo, namestili smo klopi in uredili parkirišče," pravi župan Kostanjevice na Krki Ladko Petretič.

Po njegovih besedah je stolp del turistične strategije občine. "Stolp je star več kot 500 let in je edini ohranjen stolp v Sloveniji. To je tudi turistična priložnost, ki je v zaključni fazi. Čakamo ugodno vreme za nadaljevanje del."

V obnovo so vložili okoli 100.000 evrov, uredili naj bi muzejsko sobo, na vrh do zvona bodo vodile stopnice, namestiti želijo tudi teleskop. Stolp naj bi namenu predali predvidoma maja.

Kot so sporočili s kostanjeviške občine, je projektna dokumentacija za obnovo stolpa nastala leta 2012. V letu 2015 je bila obnovljena streha, sanirali so tudi temelje stolpa, v letu 2017 je potekala celovita obnova notranjosti stražnega stolpa z elektrifikacijo, v letošnjem letu pa bo dokončno urejena tudi okolica stolpa z urbano opremo.