Politično vroča januarska sobota je prinesla Jankovićevo zamrznitev predsedniškega položaja v stranki PS in Virantov desetdnevni ultimat odstopu Janše. Foto: BoBo
Politično vroča januarska sobota je prinesla Jankovićevo zamrznitev predsedniškega položaja v stranki PS in Virantov desetdnevni ultimat odstopu Janše. Foto: BoBo
Vlado Miheljak
Vlado Miheljak meni, da se bo v javnosti kriza nezaupanja le še poglabljala. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Po mojem mnenju se bo ta kriza nezaupanja še poglabljala. Zelo verjetno bo tako, da bo neka marioneta iz SDS-ja postavljena za formalnega mandatarja, Janša bo vodil iz ozadja in pravzaprav bodo na nek tihi način vsi zadovoljni, tudi koalicijski partnerji. To sta tudi že Erjavec in Žerjav nekako nakazala.

Vlado Miheljak o "formalni marioneti"
Tone Jerovšek
Glede politične prihodnosti tako Jankovića kot Janše je Tone Jerovšek mnenja, da se ne eden ne drugi iz politike ne bosta umaknila. Foto: BoBo

Na njegove besede je veliko dal. Če je dal Kučan tako izjavo, je začutil, da se je stvar spremenila.

Tone Jerovšek o vplivu Milana Kučana na Jankovićevo odločitev

Glede desetdnevnega ultimata o odstopu z mesta premierja, ki ga je Državljanska lista dala Janezu Janši, je publicist in analitik Vlado Miheljak dejal: "Ta ultimat je za zdaj še vedno velik 'blef'. Državljanska lista bo to verjetno taktično poskušala rešiti tako, da se nič ne naredi. Ni dovolj, da se Janša umakne, ker potem ostane ista koalicija. Če ostane ista koalicija in bo mandatar SDS, bo Janša vodil koalicijo iz ozadja, iz sence. Tu se pa zdaj vsi sprenevedajo, pravijo, da so vsi prišli do rešitve - morda je to celo tihi dogovor, da naj bi se Janša umaknil. Ampak če se Janša umakne v isti konstelaciji, se pravzaprav ni spremenilo čisto nič."

Ultimat DL-ja pa je nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek komentiral takole: "Razumem, da oni želijo ohraniti koalicijo, ampak ob drugem mandatarju," in dodal: "Če je res želja, da se ti projekti, ki jih je ta vlada zastavila, nadaljujejo in izpeljejo, potem je tu verjetno resen pritisk na SDS, da razmisli, ali zadevo na tej točki ustavi in prekine, ali pa dejansko poskuša z drugim predsednikom nadaljevati dokončanje te politike, ki jo je zastavila ta koalicija."

Miheljak je prepričan, da se tudi v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo prav veliko: "Po mojem mnenju se bo ta kriza nezaupanja še poglabljala. Zelo verjetno bo tako, da bo neka marioneta iz SDS-ja postavljena za formalnega mandatarja, Janša bo vodil iz ozadja in pravzaprav bodo na nek tihi način vsi zadovoljni, tudi koalicijski partnerji. To sta tudi že Erjavec in Žerjav nekako nakazala," je prepričan.

Jerovšek: Na Jankovićevo odločitev gotovo vplival tudi Kučan
Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek je dejal, da je Jankovićev odstop z mesta predsednika posledica pritiskov znotraj stranke. Glede odstopa je dejal: "Dvomim, da je to njegova odločitev. Še sinoči in danes je v tistem pismu, ki ga je poslal vsem delegatom za kongres vztrajal, da ni storil ničesar narobe. In če je človek prepričan, da ni storil nobene napake, ne vidim razlogov, zakaj bi ob takem prepričanju odstopal. Mislim, da je verjetno vendarle bil pritisk med delegati tak, da je ocenil, da je bolje zamrzniti ali se nekako umakniti, čeprav je dejal, da se iz politike ne umika."

Na Jankovićevo odločitev je po Jerovškovem mnenju gotovo vplival tudi Milan Kučan, ki je dejal, da bi sam na Jankovićevem mestu odstopil. "Na njegove besede je veliko dal. Če je dal Kučan tako izjavo, je začutil, da se je stvar spremenila," je dejal Jerovšek.

"Jaz mislim, da javnost tega ni pričakovala, zato tega ne bo sprejela kot zadostne rešitve. Mislim, da je javnost vendarle pričakovala - in to bi bila tudi rešitev za Pozitivno Slovenijo in Zorana Jankovića, če bi se umaknil in dokazal pozneje neutemeljenost obtožb KPK-ja, ter se nato spet pojavil," je dejal Vlado Miheljak. "Po mojem mnenju ta poteza ne bo sprejeta z odobravanjem, ker je to polovična rešitev, za katero je vprašanje, ali koga zadovoljuje, razen znotrajstrankarskega razmerja," meni Miheljak.

Nič o odstopu z mesta župana Ljubljane
Zoran Janković pa se na sobotnem kongresu stranke ni dotaknil vprašanja o morebitnem odstopu s položaja ljubljanskega župana. "Verjetno je javnost to pričakovala. Če bi se pogovarjal z javnostjo, bi vendarle moral odstopiti z obeh funkcij. Moja napoved je, da to ne bo zdržalo, ampak to se bo videlo čez dva ali tri dni, kako se bo javnost odzvala," je napovedal Miheljak.

Da Janković ni odstopil z mesta župana Ljubljane, je izpostavil tudi Jerovšek. "To je pa tisto najbolj bistveno," je dejal Jerovšek in spomnil, da se od Janše zahteva, da odstopi kot predsednik vlade. "Jaz mislim, da verjetno on računa na povratek," je o Jankovićevih načrtih dejal Jerovšek.

Jerovšek: Ne bosta se umaknila
Glede politične prihodnosti tako Jankovića kot Janše je Jerovšek istega mnenja. "Ne eden ne drugi se ne bosta iz politike umaknila," je dejal. Pritiskov na Jankovića, naj se umakne s položaja župana, kot so v Mariboru na Kanglerja, Jerovšek ne vidi, zato misli, da bo Janković ostal župan. Glede Janše pa je dejal, da ima stabilno jedro volilne baze, ki ga bo v vsakem primeru vzdrževala pri življenju.

Jerovšek ne bi primerjal primera strank SDS in Zares, ki ji je neodstop njenega predsednika Gregorja Golobiča zaradi očitkov glede zamolčanja dela premoženja zelo škodoval. Zares je bil le muha enodnevnica, je dejal Jerovšek, medtem ko ima SDS relativno dolgo tradicijo. Tudi v najslabših razmerah bi SDS zagotovo prejel šest odstotkov glasov, je dejal Jerovšek.

Miheljak: Javnost najbrž ne bo zadovoljna
"Javnost po mojem mnenju ne bo zadovoljna niti z ravnanjem opozicije niti koalicije. Že brez tega poročila KPK-ja je bilo jasno, da javnost hoče kaj več kot pa le kozmetične popravke, kadrovske in sistemske. Če bo do tega prišlo, še zlasti v teh kadrovskih rošadah, ki so le navidezne, bo javnost še bolj zrevoltirana," meni Miheljak. "Prve detekcije klime v javnosti bodo znane že v javnomnenjskih raziskavah, ki se bodo razvrstile v naslednjih dneh. Skoraj prepričan sem, da se bo to potrdilo, da bo javnost skozi svoje odgovore rekla, da to ni to, kar so pričakovali," dodaja Miheljak.

"Če se bo postavil nek marionetni mandatar ali pa bi se sestavila tehnična vlada, v kateri bi bili ljudje iz zdajšnje parlamentarne konstelacije, ne pa res pravi strokovnjaki, ki so nevtralni do ene in druge politične skupine, bo to pripeljalo do poglabljanja nezaupanja javnosti," je prepričan Miheljak.

Miheljak rešitev vidi v prehodni vladi
"Edina smiselna in racionalna rešitev po mojem mnenju bi bila, da se oblikuje neka prehodna vlada, ki bi jo sestavljalo malo število ljudi visokega konsenza - torej niso iz ene ali druge opcije, imela pa bi strogo omejen mandat, samo na izvrševanje proračuna in tisto, kar je pač nujno zlo v funkcioniranju države. Nato pa bi v razumnem roku, torej ne v dveh ali treh mesecih, ampak recimo jeseni, razpisali volitve, da se lahko oblikuje tudi neke alternative zdajšnji strankarski ponudbi. To bi bilo po mojem mnenju edino, kar bi lahko pomirilo javnost," je povedal Miheljak.

Po mojem mnenju se bo ta kriza nezaupanja še poglabljala. Zelo verjetno bo tako, da bo neka marioneta iz SDS-ja postavljena za formalnega mandatarja, Janša bo vodil iz ozadja in pravzaprav bodo na nek tihi način vsi zadovoljni, tudi koalicijski partnerji. To sta tudi že Erjavec in Žerjav nekako nakazala.

Vlado Miheljak o "formalni marioneti"

Na njegove besede je veliko dal. Če je dal Kučan tako izjavo, je začutil, da se je stvar spremenila.

Tone Jerovšek o vplivu Milana Kučana na Jankovićevo odločitev