Za Olimpijo je Oblak branil na 33 članskih tekmah, za Rio Ave na 31, za Benfico na 26, Uniao de Leirio na 17, za Benfico B in Beira-Mar pa na 2 uradnih srečanjih. Vsega skupaj 110 tekem za preostale klube, medtem ko je pri Atleticu praznoval 200. nastop. Foto: EPA
Za Olimpijo je Oblak branil na 33 članskih tekmah, za Rio Ave na 31, za Benfico na 26, Uniao de Leirio na 17, za Benfico B in Beira-Mar pa na 2 uradnih srečanjih. Vsega skupaj 110 tekem za preostale klube, medtem ko je pri Atleticu praznoval 200. nastop. Foto: EPA
Sorodna novica Na štartu pretiran optimizem, Kek je za zmagovito formulo vedno potreboval čas

Če se je v vrata Slovenije Jan Oblak s št. 1 vrnil s po enim prejetim golom v Izraelu in proti Severni Makedoniji, je v soboto s št. 13 v Vitorii proti Alavesu jubilejno 200. stal v golu Atletica. Okrogli klubski nastop je Oblak proslavil tako, da je že 113. v dresu rdeče-belih ohranil mrežo nedotaknjeno. S 3 obrambami je Škofjeločan omogočil Madridčanom visoko zmago s 4:0, s čimer četa Diega Simeoneja vsaj nominalno ustvarja pritisk na vodilno Barcelono v boju za prvaka Španije.

Proti četrti zaporedni zamori
V 29. krogu La lige je 26-letni Slovenec 15. ostal nepremagan, na preostalih 13 prvenstvenih nastopih pa je prejel 19 golov, s čimer je s povprečjem 0,678 prejetega gola na tekmo odlično na poti, da še četrtič zapored prejme lovoriko zamora za vratarja z najmanj prejetimi goli v španski prvi ligi. Barcelonin Marc-Andre ter Stegen je 12-krat ostal nepremagan in je prejel 27 golov na 29 nastopih (0,93), povprečno manj kot gol prejema tudi Valenciin čuvaj mreže Neto (23 prejetih golov na 26 nastopih oz. količnik 0,88).

Pred njim le Brazilca z Otoka
Po kriteriju zaklenjenih vrat v najboljših petih evropskih ligah je s 15 ob boku Oblaka le Ederson (0,677 prejetega gola na tekmo za Manchester City), s 17 nedotaknjenimi mrežami na ligaških tekmah sezone 2018/19 pa vodi Alisson Becker (0,59 za Liverpool). Za omenjeno trojico je s 14 "clean-sheeti" Madžar Peter Gulacsi (0,74 za RB Leipzig), na 5. mestu pa je s 13 nedotaknjenimi mrežami že Samir Handanović (0,86 za Inter).

Nova pogodba za Oblaka? 10 milijonov evrov letno, odkupna klavzula 200 milijonov evrov ... V Madridu so jo že tolikokrat napovedali, da o njej pišemo samo še, ko bo uradno objavljeno in bo Atletico pripel še fotografijo podpisovanja dokumentov.

Sorodna novica Berić z mojstrsko reakcijo pred golom za pomembno zmago St. Etienna

21. prvenstveni gol Šporarja na 22. tekmi sezone

Pogovor z Matjažem Kekom po uvodnih dveh tekmah

Nič novega na Slovaškem. Nova zmaga Slovana in nov gol Andraža Šporarja. V nedeljo so orli na svojem novem stadionu s 3:1 odpravili ambiciozni DAC, piko na i je postavil Špoki v sodnikovem podaljšku, ko je po nesebični podaji Dejana Dražića postavil končni izid. Golgeterski števec kaže 21 ligaških golov na 22 tekmah, vodilni Slovan pa ima kar 16 točk prednosti pred Žilino. Dvojna krona je osem krogov pred koncem Fortune lige skorajda že zagotovljena.

Iličić z Atalanto nazaj v boju za Ligo prvakov
V Italiji je najbolj odmevno zmago med Slovenci v Serii A slavil Josip Iličić. Ko je na dvoboju Parma – Atalanta vstopil je bilo 1:1, končalo pa se je z 1:3 za goste iz Bergama. Boginja je po 10 točkah v zadnjih štirih krogih znova v igri celo za Ligo prvakov, za četrtim Milanom zaostajajo za tri točke. V končnici bo svoje moral prispevati tudi babica Iličić, ki pa so mu po vrnitvi iz reprezentance nekoliko prizanesli, saj je vadil le v soboto. "Mogoče ni v tako dobrem stanju kot drugi. Zanj je zelo posebna sezona, na splošno zelo dobra. Veliko delamo (z njim) individualno," se je po tekmi Iličića dotaknil trener Gian Piero Gasperini in opozoril, da je Jojo lani poleti preživel zahrbtno bakterijsko okužbo, zaradi katere je izgubil vse priprave in prve mesece sezone.

Kurtićeva podaja iz kota za zmago SPAL-a

Neposredno se je ob reprezentančno upokojenem Handanoviću, ki je z nekaj izrednimi posredovanji preprečil še višji poraz Interja z Laziem (0:1), najbolj izkazal Jasmin Kurtić. Belokranjec je v 13. minuti izvajal kot z leve strani in uspešno podal na prvo vratnico branilcu Francescu Vicariju, ki je dosegel edini gol na tekmi. Medklic – Slovenija je bila na obeh marčnih tekmah povsem nenevarna iz prekinitev, pri čemer Kurtića ni bilo med izvajalci kotov in prostih strelov. Zaradi prejetega rumenega kartona je bil Kurtić zamenjan v končnici tekme, SPAL pa je z drugo zaporedno zmago zdaj štiri točke nad območjem izpada iz Serie A.

Kako Bohar vodi navijanje v slačilnici?

Vpoklic Damjana Boharja v reprezentanco je bila ena redkih novosti na prvem resnem spisku Matjaža Keka. A dolgoletni član Maribora je na Poljskem pri Zaglebii Lubin postal eden nosilcev kluba, ki presega pričakovanja. Dozdajšnjim šestim golom je v petek dodal še 6. prvenstveno podajo, ko je na gostovanju pri Wisli Plock poskrbel za smrtonosno zadnjo podajo za lahek gol Filipa Starzynskega v 84. minuti, kar je tudi prineslo Zaglebii zmago. Predtem so v 61. minuti sodniki razveljavili zadetek Boharja. Bakreni klub iz Lublina se je povzpel na 8. mesto Ekstraklase, ki ga morajo zadržati v naslednjih dveh krogih, s čimer bi jih nato čakala Liga za prvaka.

Bizjak z golom začel vrnitev Ufe pri CSKA-ju

Nedelja v Rusiji je prinesla slovensko obarvani dvoboj CSKA – Ufa, kjer so bili skupno v postavi obeh ekip kar štirje Slovenci, na koncu pa se je proslavil v domovini najmanj izpostavljeni Lovro Bizjak. Tekmo je sicer začel le Bojan Jokić, ki od poškodbe dalje sicer ni več kapetan kluba iz Baškirije, ki se obupano bori za obstanek v ruski Premier ligi. Zaradi poškodbe soigralca je napadalec Bizjak vstopil v 39. minuti, medtem ko je Andres Vombergar tokrat ostal brez igre. Vse je kazalo na rutinirano zmago CSKA-ja, ki je do 87. minute vodil z 2:0. Nato je rezervist Ondrej Vanek poslal predložek, Bizjak pa je prehitel branilce in vratarja Igorja Akinfejeva ter z edinim strelom na tekmi znižal na 2:1. Drugi prvenstveni gol 25-letnega napadalca na 13. nastopu, pri čemer je nabral 595 minut igre. Pri Moskovčanih je v sodnikovem podaljšku vstopil Jaka Bijol, a je bil lahko le priča šokantnemu izenačenju – po podaji iz kota je v zadnjih sekundah Ufa zadela za 2:2.

Mevlja izsilil zmagoviti avtogol Pogrebnjaka

Zmage v zadnjih trenutkih se je v Rusiji veselil tudi steber reprezentančne obrambe Miha Mevlja. Po podaji iz kota v 93. minuti je Rostov prišel do gola in zmage z 2:1 nad Uralom, sprva so komentatorji in statistiki zmagoviti gol pripisali ravno Mevlji, a je posnetek razkril, da je avtogol zaradi pokrivanja Mevlje dosegel nekdaj izvrstni napadalec Pavel Pogrebnjak.

Vrnitev Matavža razveselila tudi selektorja
Na Nizozemskem se je pol leta po težki poškodbi, ko si je med tekmo zlomil levo nogo, vrnil Tim Matavž. V končnici burne tekme ADO den Haag – Vitesse (3:3) je v 84. minuti zamenjal 18-letnega Thomasa Buitinka, ki je predtem zabil vse tri gole za goste iz Arnheima. "Zelo sem vesel, da sem nazaj po tako dolgem času. Vznemirljivo se je bilo spet pripraviti in vstopiti v igro," je bil vrnitve vesel Matavž, ki je bil pred poškodbo v izvrstni formi in je dosegel sedem golov na prvih 11 klubskih tekmah. Novice je zagotovo vesel tudi selektor Kek, ki je pozimi poudaril, da si želi vrnitve Matavža v reprezentanco Slovenije.


SLOVENIJA (23 + 3) za Izrael in Severno Makedonijo po izboru Matjaža Keka

Sorodna novica Iličić, Šporar in Berić z goli na Brdo. Kdo bo začel v napadu v Hajfi?
Ime Priimek (nastopi/goli)klub (uvrstitev v ligi)tekme

igralni čas

(ocena
WhoScored; SofaScore)

opombe
VRATARJI (3)
Vid Belec (13)Sampdoria (9. ITA)Sampdoria - Milan 1:0/na klopi
Matic Kotnik (0) *Panionios (10. GRČ)Lamia - Panionios 1:0/poškodba roke
Jan Oblak (20)Atletico Madrid (2. ŠPA)Alaves - Atletico 0:4vso tekmo
(7,4; 7,5)
15. nepremagan v La Ligi, 3 obrambe
Grega Sorčan (0)Gorica (8. SLO)Rudar - Gorica 2:2vso tekmo3 obrambe
BRANILCI (8)
Jure Balkovec (1/0)Verona (4. ITA II)Cremonese - Verona 1:1/na klopi
Miha Blažič (3/0)Ferencvaros (1. MAD)Varda - Ferencvaros 0:1do 33' (0:0)menjava zaradi poškodbe
Bojan Jokić (96/1)Ufa (15. RUS)CSKA - Ufa 2:2vso tekmo
(6,6; 6,4)
rumeni karton v 26' = 3. karton
Miha Mevlja (19/1)Rostov (6. RUS)Rostov - Ural 2:1vso tekmo
(6,6; 6,5)
v 93' izsilil avtogol Pogrebnjaka
Nemanja Mitrović (3/0)Jagiellonia Bialystok (6. POL)Pogon - Jagiellonia 0:0vso tekmo/
Nejc Skubic (13/1)Konyaspor (6. TUR)brez tekme zaradi lokalnih volitev
Petar Stojanović (8/0)Dinamo Zagreb (1. HRV)Dinamo - Inter 1:0/izven postave
Andraž Struna (27/1)Anorthosis (7. CIP)Anorthosis - Aiki 3:0vso tekmovodijo v skupini za obstanek
Aljaž Struna (14/0)Houston Dynamo (3.Z ZDA)Colorado - Houston 1:4vso tekmo
(6,4; 6,5)
2 prestreženi žogi, 1 posredovanje
VEZISTI (9)
Jaka Bijol (4/0)CSKA Moskva (4. RUS)CSKA - Ufa 2:2od 91' (2:1)vstopil tik pred izenačenjem Ufe
Damjan Bohar (2/0)Zaglebie Lubin (8. POL)Wisla Plock - Zaglebie 0:1do 89' (0:1)podal za 0:1 v 84'
Jon Gorenc Stanković (-)Huddersfield (20. ANG)Crystal Palace - Huddersfield 2:0od 94' (2:0)
(6,0; -)
vstopil v zadnjih sekundah
Adam Gnezda Čerin (-)Domžale (3. SLO)Domžale - Olimpija 1:3vso tekmopodal v 55' iz kota za 1:2 = 5. podaja
Domen Črnigoj (9/0)Lugano (6. ŠVI)Grasshopper - Lugano 1:1/počitek zaradi kartonov
Rene Krhin (42/2)Nantes (15. FRA)Nantes - Lille 2:3/poškodba gležnja
Jasmin Kurtić (50/1)SPAL (15. ITA)Frosinone - SPAL 0:1do 71' (0:1)
(7,5; 7,4)
podaja v 13' za 0:1 = 3. podaja, rumeni v 60' = 8. karton
Leo Štulac (2/0) *Parma (11. ITA)Parma - Atalanta 1:3/poškodba gležnja
Benjamin Verbič (23/3)Dinamo Kijev (2. UKR)SRE: Olimpik - Dinamo?tekma v sredo
Miha Zajc (13/3)Fenerbahce (13. TUR)brez tekme zaradi lokalnih volitev
NAPADALCI (4)
Robert Berić (20/2)St. Etienne (5. FRA)St. Etienne - Nimes 2:1vso tekmo
(7,9; 7,5)
gol v 79. za 2:1 = 5. gol, 3 streli v okvir
Josip Iličić (54/6)Atalanta (6. ITA)Parma - Atalanta 1:3od 54' (1:1)
(6,3; 6,6)
1 strel, 1 posredovanje
Andraž Šporar (13/1)Slovan (1. SVK)Slovan - DAC 3:1vso tekmogol v 91' za 3:1 = 21. gol
Luka Zahović (2/0)Maribor (1. SLO)Maribor - Celje 1:1vso tekmopodal v 46' za 1:0 = 3. podaja


* - zaradi poškodbe ga je zamenjal Grega Sorčan;
** - zaradi osebnih razlogov izpustil marčni tekmi, nadomestil ga je Andraž Struna.