Na agenciji za okolje še vedno opozarjajo na povečevanje obsega in vodne gladine ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini. Foto: BoBo
Na agenciji za okolje še vedno opozarjajo na povečevanje obsega in vodne gladine ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini. Foto: BoBo
Poplavljeno vas Laze je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Twitter/Borut Pahor
Na Planinskem polju še naprej poteka boj z vodo

V sredo čez dan je gladina vode na Planinskem polju naraščala od pol centimetra do enega centimetra na uro, kar je nekoliko manj kot v preteklih dneh, je pojasnil predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. A napovedi so še vedno slabe, pravi. "Glede na vremensko napoved lahko do konca tedna pričakujemo, da se bo gladina vode še naprej zviševala," je zapisal.

Zaradi razmer na območju poplavljenega Planinskega polja policija prosi državljane, naj zaradi lastne varnosti na poplavljeno območje ne prihajajo le zato, da bi si ga ogledali, sploh pa naj ne uporabljajo vodnih plovil. Hkrati opozarjajo, da je uporaba vodnih plovil zlasti v bližini daljnovodov smrtno nevarna in tudi prepovedana, razen za reševanje in potrebe služb, ki so za to pristojne.

Na pomoč prišli tudi vojaki
Poplavljeno območje Planinskega polja, ki meri približno 1100 hektarjev, je zdaj še nekoliko večje, pojasnjuje. "Pri taki površini že en sam dodaten centimeter pomeni ogromno količino vode. Ni mogoče natančneje oceniti, koliko vode se je trenutno zbralo na Planinskem polju. Njena količina se bo še povečevala, dokler bo pritok vode višji od odtoka. Tu pa bo ostala še dolgo v pomladne mesece," pravi.

Na območju Planine je bilo v sredo 30 pripadnikov Slovenske vojske in 12 gasilcev, vojaki so pomagali predvsem pri polnjenju in nameščanju protipoplavnih vreč. Voda je v sredo zalila nasip do zaselka Jakovica, ki je vas povezoval z Lazami in širšim območjem.

V Laze je zato še isti dan na pomoč prišlo več različnih služb, pravijo na občini Logatec - že v jutranjih urah je na pomoč prišlo tudi 34 vojakov z dvema čolnoma. Pomagali so nameščati protipoplavne vreče na območju, kjer je voda grozila, da bo zalila hišo na najnižji točki ceste pod šolo.

Ljudje ne bodo pozabljeni
Laze, ki so zaradi poplav najbolj prizadet kraj ob Planinskem polju, je že obiskal predsednik države Borut Pahor. "Seveda je razumljivo, da ljudem, ki so že od 31. januarja tako ali drugače v stiski, zmanjkuje potrpljenja, ko se počutijo za hip pozabljene," je povedal, vendar po njegovem zagotovilu ljudje ne bodo pozabljeni.

Pahor je tudi opozoril, da bo potrebno preveriti, ali je mogoče z nekaterimi ravnanji tudi dolgoročno preprečiti, da se prebivalci vnovič znajdejo v takih razmerah, kot so se tokrat. "Nekateri ukrepi so potrebni, ker se narava v zadnjih desetletjih spreminja," je še menil Pahor.

Arso: Voda bo naraščala do konca tedna
Na agenciji za okolje medtem še vedno opozarjajo na povečevanje obsega in vodne gladine ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini. "Voda bo naraščala predvidoma vse do konca tedna," še pravijo in dodajajo, da je mogoče tudi vnovično zmerno povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju. Poplavljena območja ob Krki se bodo ohranila tudi v naslednjih dneh.

V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah se je znova povečala tudi nevarnost snežnih plazov, ki je zdaj 4. stopnje.

Na Planinskem polju še naprej poteka boj z vodo