Foto:
Foto:
Rupel je poudaril pomen sodelovanja za spopad z varnostnimi izzivi 21. stoletja.
Slovesen dvig slovenske zastave pred poslopjem najmočnejšega zavezništva sveta

Po tem so se zunanji ministri vseh 26 članic zbrali na slovesnem zasedanju Severnoatlantskega sveta.

Na prvem skupnem zasedanju razširjenega zavezništva so ministri napovedali boj proti terorizmu in dorekli ukrepe, ki naj bi jih uresničili že do vrha 28. in 29. junija v Carigradu. Med temi ukrepi je na prvem mestu izboljšanje izmenjave obveščevalnih podatkov med zaveznicami.

Zavezništvo naj bi tudi okrepilo zmogljivosti za obrambo pred terorističnimi napadi in nudilo podporo zaveznicam pri preprečevanju uporabe civilnega letalstva za teroristične napade ali v primeru napada skozi svoj koordinacijski center ali z uporabo enot za kemično, biološko, radiološko in jedrsko obrambo. V boju proti terorizmu pa bo Nato okrepil tudi sodelovanje s partnericami in sredozemskimi državami, z Rusijo, Združenimi narodi, Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter predvsem Evropsko unijo.

Rupel o slovenskem prispevku v zavezništvu
"Naš največji prispevek ob vstopu v Nato bo v naši soseščini, na Balkanu." Kot je na zasedanju zunanjih ministrov 26 zaveznic ob širitvi Nata dejal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, članstvo za Slovenijo pomeni začetek novih prizadevanj za sodelovanje v mednarodnih projektih za zagotavljanje varnosti v regijah.

Najučinkovitejši in tudi edini način za spopadanje z varnostnimi grožnjami v sodobnem času je, da se z njimi spopademo skupaj, je še poudaril in dodal, da mora Nato ostati dinamičen in prilagodljiv za spopad z varnostno nepredvidljivim 21. stoletjem.

Grizold: Nato ni cilj, ampak orodje
"Članstvo v Natu ni cilj, ampak orodje, od nas pa je odvisno, ali ga bomo skupaj z zaveznicami odgovorno in uspešno uporabljali ter tako zagotavljali mir, varnost in stabilnost mednarodnega okolja in s tem tudi lastne države," je na sprejemu, ki ga je pripravil skupaj z načelnikom generalštaba Slovenske vojske, generalmajorjem Ladislavom Lipičem, dejal obrambni minister Anton Grizold.

Vloga zavezništva se začenja že v bližini Slovenije, v jugovzhodni Evropi, njegova odgovornost se nadaljuje v Afganistanu, podporo pa nudi tudi svojim članicam v Iraku. Ob tem ostaja Nato zavezan partnerstvu in politiki odprtih vrat, saj se v zavezništvo postopoma vključujejo tudi države, katerih stabilnost in varnost se šele oblikujeta, je še poudaril Grizold.

Bolgari današnji dan razglasili za praznik
V Bolgariji so današnji dan razglasili celo za državni praznik in ga zaznamovali z velikimi slovesnostmi. V glavnem mestu so pred vladno palačo med drugim dvignili zastave sedmih novih članic, čemur so prisostvovali vsi najpomembnejši bolgarski politiki in tuji veleposlaniki v tej državi.