Deželni glavar zaostruje svoj odnos z Dunajem. Foto: EPA
Deželni glavar zaostruje svoj odnos z Dunajem. Foto: EPA
Haider trdi, da je upodobitev knežjega kamna na slovenskem evrskem kovancu provokacija. Foto: Ministrstvo za finace

Po mnenju koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja naj bi bila s tem izpolnjena odločba avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezičnih napisih. Vodilni avstrijski pravniki so ta ukrep že označili za nedopusten in diskriminacijski.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je proti Haiderju in njegovemu namestniku Gerhardu Dörflerju napovedal kazensko ovadbo in pozval avstrijsko valdo, naj nujno ukrepa, saj tablice s slovenskim imenom kraja ne ustrezajo niti 7. členu avstrijske državne pogodbe niti odločitvi ustavnega sodišča.

Svobodna Koroška
Jörg Haider tudi zaradi odziva avstrijske vlade glede dvojezičnih napisov napoveduje razglasitev svobodne države Koroške. Od leta 1991 je Haider tokrat že tretjič napovedal tovrstno razglasitev, saj meni, da bi s tem poudaril posebno vlogo Koroške. V zvezi s tablami je vlado na Dunaju kritiziral, da se ne odziva na provokacije iz Slovenije.

Naziv za "svobodno državo" je nastal v Nemčiji, ko si je po 1. svetovni vojni več zveznih držav nadelo to ime, danes pa se na to ime sklicuje, denimo, še Bavarska. V politični in pravni praksi to sicer ne igra nikakršne vloge.

Ko je Haider to idejo predstavil leta 1991, so ga odstavili in ideja je hitro zamrla. Naslednjič je prišel na to idejo leta 2003, zadnjič pa torej zdaj. Sam tudi tokrat meni, da tega ne bi smeli imeti za pustno šalo, saj naj bi imel takšno vizijo že pred 30 leti, ko je vstopil v politiko.

Obregnil se je tudi ob evrski kovanec
Med provokacijami Slovenije je med sredinim govorom na prireditvi svojega Zavezništva za
prihodnost Avstrije (BZÖ) omenil tudi upodobitev knežjega kamna na slovenskem evrskem kovancu za dva centa in slovenske šolske zemljevide, v katerih naj bi bilo pol avstrijske Koroške prikazane kot slovensko ozemlje.